Άγκυρα, 11 Δεκεμβρίου 2020
Το κρατικό Πρακτορείο Αναντολού αναφέρεται στη γραπτή δήλωση του εκπροσώπου της Τουρκικής Προεδρίας κ. Ιμπραήμ Καλίν, σχετικά με το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι ηγέτες της ΕΕ πρέπει να κατανοήσουν τη στρατηγική σημασία των σχέσεων της Ένωσης με την Τουρκία και να μην επιτρέψουν οποιαδήποτε πρωτοβουλία που θα εμπόδιζε τους δεσμούς, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Τουρκικής Προεδρίας στις 11 Δεκεμβρίου.Η έμφαση ότι μια θετική ατζέντα μεταξύ Τουρκίας-ΕΕ παραμένει στο τραπέζι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών ήταν σημαντική, δήλωσε ο İbrahim Kalın σε γραπτή δήλωση σχετικά με τα συμπεράσματα της διήμερης συνόδου κορυφής της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.
"Μετά από αυτήν τη διαδικασία, θα είναι προς το συμφέρον όλων των μερών να επικεντρωθούν στη θετική ατζέντα και στις δύο πλευρές", υπογράμμισε ο Kalın.
Προτρέποντας την Ένωση να εγκαταλείψει την άδικη στάση της εναντίον των Τουρκοκυπρίων, είπε: «Προκειμένου να παραχθεί μια δίκαιη και διαρκής λύση στο Κυπριακό, οι πραγματικότητες στο νησί δεν πρέπει να αγνοούνται».
Ο Kalın επανέλαβε τη θέση της Τουρκίας επί του θέματος, λέγοντας ότι η χώρα θα συνεχίσει να είναι «εποικοδομητική» για την επίλυση των προβλημάτων στην περιοχή και θα συνεχίσει να προστατεύει τα νομικά δικαιώματα της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ).
Ο Kalın προέτρεψε επίσης την Αθήνα να συμφωνήσει με την προσφορά της Τουρκίας να διεξαγάγει περιφερειακό συνέδριο για τη συνεχιζόμενη διαμάχη σχετικά με τα δικαιώματα γεώτρησης στην Ανατολική Μεσόγειο, λέγοντας ότι η Άγκυρα ήταν έτοιμη για άνευ όρων διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα.
"Η Τουρκία και οι χώρες της ΕΕ πρέπει να ενεργήσουν με κοινή ατζέντα για την ανάπτυξη μιας πραγματικής εταιρικής σχέσης, για την επίλυση ζητημάτων στο πλαίσιο ενός διαλόγου που βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και την εμπιστοσύνη και για την επίτευξη σχέσεων με νέα ώθηση", ανέφερε.
Ο Kalın κάλεσε την Ένωση να λάβει απτά μέτρα σύμφωνα με τις προσδοκίες της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένης της επικαιροποίησης της αμοιβαίας τελωνειακής ένωσης, καθώς και της συμφωνίας μετανάστευσης του 2016 και της απελευθέρωσης των θεωρήσεων (βίζα).
Αναδημοσίευση από HURRIYET