Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2020

Σύλληψη Ρώσων δημοσιογράφων στην Κωνσταντινούπολη

Κωνσταντινούπολη, 4 Δεκεμβρίου 2020


 Το πρωί της 3ης Δεκεμβρίου, ο δημοσιογράφος Alexei Petrushko και ο καμεραμάν Ivan Malyshkin του ρωσικού τηλεοπτικού καναλιού ανέφεραν στο γραφείο σύνταξης του καναλιού, την κράτησή τους από την αστυνομία στο Sanai, ένα προάστιο της Κωνσταντινούπολης. Έκτοτε διακόπηκε η επαφή μαζί τους. Στις 21:00 ώρα Μόσχας, ο Aleksey Petrushko κατάφερε να στείλει ένα σύντομο μήνυμα SMS: "Για κάποιο λόγο, μας κρατούν ακόμα." Δεν ήρθαν πλέον σε επαφή και δεν απάντησαν στις κλήσεις και τα μηνύματα.

Η σύνταξη του καναλιού ήρθε σε επαφή με το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας και κινητοποιήθηκαν οι διπλωματικές αρχές της Ρωσίας στην Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με πηγή του τουρκικού ΥΠΕΞ, οι δημοσιογράφοι κρατήθηκαν λόγω έλλειψης διαπίστευσης. Ειδικότερα, σύμφωνα με την πηγή, οι δύο δημοσιογράφοι επισημάνθηκαν από την αστυνομία να πραγματοποιούν λήψεις στο προάστιο Σανάι της Κωνσταντινούπολης, σε κοντινή απόσταση από το κτίριο που εδρεύει η εταιρεία παραγωγής των μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar "BAIKAR Savunma".

Στο σχετικό έλεγχο, αποδείχθηκε ότι οι ρώσοι δημοσιογράφοι δεν είχαν διαπίστευση ή σχετική άδεια για βιντεοσκόπηση.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ ανέφερε ότι δεν διαθέτει πληροφορίες για το αστυνομικό τμήμα στο οποίο κρατούνται οι δημοσιογράφοι.

BSGREEKS με πληροφορίες από ntv,ru και TASS