Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2020

Η μάχη για τον ενεργειακό έλεγχο της Ευρώπης συνεχίζεται. Το ρωσικό ΥΠΕΞ σχολίασε το κάλεσμα των ΗΠΑ προς την Ε.Ε. να σταματήσει τον αγωγό Nord Stream 2.

 Μόσχα, 5 Δεκεμβρίου 2020

Η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα κατονόμασε το κάλεσμα των ΗΠΑ προς την ΕΕ και τη Γερμανία να επιβάλουν μορατόριουμ στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 ως πολιτική επίθεση και κάλεσε την Ουάσιγκτον να "παίξει με τους κανόνες".

Νωρίτερα. η Πρέσβης των ΗΠΑ στο Βερολίνο, Ρόμπιν Κουίνβιλ, δήλωσε στην εφημερίδα Handelsblatt, ότι μια απόφαση της Γερμανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ήταν ένα σαφές μήνυμα ότι η ΕΕ δεν θα ανέχεται πλέον «την επίμονη κακόβουλη συμπεριφορά της Ρωσίας». Σύμφωνα με αυτήν, το ρωσικό σχέδιο είναι ένα «πολιτικό εργαλείο» που στοχεύει στην «παράκαμψη της Ουκρανίας και τη διαίρεση της Ευρώπης».

Σχολιάζοντας η Ζαχάροβα, έφερε ως παράδειγμα άρθρο των Washigton Times, υπενθυμίζοντας ότι και το 1981 επί Προεδρίας Ρήγκαν, οι ΗΠΑ είχαν αντιτεθεί στην κατασκευή αγωγού μέσω της Ουκρανίας.

"Ο ρωσικός σωλήνας, όπου, οποτεδήποτε και όπως πηγαίνει, ανεξάρτητα από τις συνθήκες που νομιμοποιείται, έχει προκαλέσει την ίδια αντίδραση από τις Ηνωμένες Πολιτείες εδώ και δεκαετίες - πολιτική επιθετικότητα και παράνομη αντίδραση", δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου.

Η Ζαχάροβα, ανέφερε ένα τσιτάτο της πρώην Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις η οποία το 2006 είχε πει: "Αν θέλετε να είστε υπεύθυνοι παίκτες στη διεθνή οικονομία, πρέπει να παίξετε με τους κανόνες."

Οι ΗΠΑ και ο Nord Stream 2

Το Nord Stream 2 προβλέπει την κατασκευή δύο γραμμών κορμού με συνολική χωρητικότητα 55 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως από τη ρωσική ακτή μέσω της Βαλτικής Θάλασσας έως τη Γερμανία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προωθούν το υγροποιημένο φυσικό αέριο τους στην Ευρώπη και προσπαθούν να εμποδίσουν την ολοκλήρωση του έργου. Τον Οκτώβριο, η Ουάσιγκτον επέκτεινε τους οικονομικούς της περιορισμούς στο Nord Stream 2 επεκτείνοντας το πακέτο PEESA για την προστασία της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης. 

Οι εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες, εξοπλισμό ή χρηματοδότηση για την αναβάθμιση ή τον εξοπλισμό σκαφών στο έργο είναι πλέον επιλέξιμες για κυρώσεις. 

Η εταιρεία Det Norske Veritas πιστοποιημένη από την Germanischer Lloyd (DNV GL) έχει ήδη τερματίσει τη συμμετοχή της.

Την προηγούμενη ημέρα, το Κογκρέσο των ΗΠΑ συμφώνησε σε σχέδιο προϋπολογισμού για την άμυνα, το οποίο περιέχει νέα μέτρα κατά του Nord Stream 2. Το έγγραφο προβλέπει κυρώσεις κατά εταιρειών που προωθούν την πώληση, τη μίσθωση και τη χρήση πλοίων τοποθέτησης σωλήνων, καθώς και την παροχή ασφαλιστικών και τεχνικών υπηρεσιών.

Τον Νοέμβριο, η κυβέρνηση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας επέκρινε για άλλη μια φορά τις εξωεδαφικές κυρώσεις κατά του ρωσικού έργου φυσικού αερίου. Το Βερολίνο τόνισε ότι θα συντονίσουν περαιτέρω δράσεις με ευρωπαίους εταίρους, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εταιρείες που συμμετέχουν στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου.

Στις αρχές Δεκεμβρίου, το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ναυτιλίας και Υδρογραφίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας συμφώνησε να θέσει την κύρια γραμμή στα γερμανικά ύδατα μέχρι το τέλος του έτους. Για να συνεχιστεί η εργασία τον Ιανουάριο - Απρίλιο, θα απαιτηθεί πρόσθετη άδεια, η αίτηση εξετάζεται ήδη.

BSGREEKS με πληροφορίες από RIA NOVOSTI