Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020

Λευκορωσία: Η Τιχανόβσκαγια αποτίμησε την επίδραση της Ευρώπης στην κατάσταση στη χώρα

 Μίνσκ, 14 Δεκεμβρίου 2020

Η πρώην υποψήφια για την προεδρία Σβετλάνα Τιχανόβσκαγια είπε ότι η Ευρώπη πέρα από την έκφραση ανησυχίας, δεν μπορεί να επηρεάσει την κατάσταση στη χώρα.

Σε συνέντευξή της στο περιοδικό The New Yorker, που δημοσιεύθηκε στις 13 Δεκεμβρίου, η Τιχανόβσκαγια παραδέχτηκε ότι θεωρούσε την Ευρώπη «κοντινή και μεγάλη», και τους ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών «τόσο ισχυρούς» που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αυτό που συνέβαινε και «δεν θα μείνουν αδρανείς».

«Τώρα βλέπω ότι παρόλο που εξέφρασαν την ανησυχία τους - την αλληλεγγύη τους - πραγματικά δεν μπορούν να κάνουν τίποτα. Εργαζόμαστε για την επιβολή οικονομικών κυρώσεων εδώ και αρκετούς μήνες και όλα είναι τόσο αργά και δύσκολα », είπε.

Η Τιχανόβσκαγια, σημείωσε επίσης ότι οι αρχηγοί των ευρωπαϊκών χωρών ενεργούν «προσεκτικά, κοιτάζοντας προς τη Ρωσία».

«Σταδιακά, καταλαβαίνω ότι δεν θα πρέπει να τους ευχαριστώ για απλές δηλώσεις ανησυχίας - ότι πρέπει να απαιτήσουμε συγκεκριμένη δράση», κατέληξε.

Στις αρχές Δεκεμβρίου, ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο είπε ότι φέτος το Μινσκ αντιμετωπίζει ανοιχτή παρέμβαση στις εσωτερικές του υποθέσεις από ευρωπαϊκές χώρες. Κατά τη γνώμη του, οι ενέργειές τους στοχεύουν σε εξυπηρέτηση δικών τους συμφερόντων και στην αύξηση της σημασίας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στις αρχές Οκτωβρίου, η ΕΕ επέβαλε κυρώσεις σε 40 αξιωματούχους της Λευκορωσίας, στη συνέχεια οι Βρυξέλλες επέβαλαν περιορισμούς κατά της Λουκασένκα και 14 άλλων αξιωματούχων της Λευκορωσίας. Οι περιορισμοί περιλαμβάνουν πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση ταξιδιού. Το Μινσκ απάντησε με αντίστοιχες κυρώσεις.

Πηγή: iz.ru