Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2020

Η Δράμα και η Πολιούχος της Αγία Βαρβάρα

 Η Αγία Βαρβάρα, προστάτιδα του Πυροβολικού, είναι και πολιούχος της γραφικής πόλης της Δράμας. Έχει επιτελέσει πολλά θαύματα στην περιοχή και όχι μόνο. Η μνήμη της εορτάζεται με μεγαλοπρέπεια στις 4 Δεκεμβρίου.

 Η Δράμα είναι γνωστή και για τις πηγές της Αγίας Βαρβάρας, όπως ονομάζονται, που σύμφωνα με τον θρύλο όταν το 1830 τη Δράμα κατέκτησαν οι Τούρκοι, γκρέμισαν το εκκλησάκι της Αγίας Βαρβάρας για να χτιστεί στη θέση του ένα τζαμί. Τα σχέδια των κατακτητών όμως άλλαξαν ανήμερα της Αγίας Βαρβάρας η περιοχή πλημμύρισε με νερό και έτσι το τζαμί δεν χτίστηκε ποτέ. Από τότε η Αγία Βαρβάρα έγινε η πολιούχος της Δράμας και πάνω από τη λίμνη που φιλοξενεί δεκαετίες τα θεμέλια του παλιού ναού, χτίστηκε το 1920 η καινούρια εκκλησία που αφιερώθηκε στην Αγία που έσωσε το εκκλησάκι της. Έκτοτε, στις 4 του Δεκέμβρη κάθε χρόνο η Δράμα τιμά τη μνήμη της πολιούχου της.
 
Το έθιμο με τα καραβάκια:

Στις 3 Δεκεμβρίου παραμονή της Αγίας Βαρβάρας, το απόγευμα, από κάθε γωνιά της πόλης θα ξεπροβάλλουν οι μικροί “καπετάνιοι”, για να ρίξουν τα καραβάκια που έφτιαξαν στη μεγάλη λίμνη (πηγές) της Αγίας Βαρβάρας. Στη λίμνη που στον πυθμένα της βρίσκονται τα θεμέλια από το παλιό εκκλησάκι της Αγίας.

Η Αγία Βαρβάρα σύμφωνα με τον θρύλο, ήταν και η προστάτιδα των κοριτσιών που προσευχόταν για υγεία και βοηθούσε τα τυχερά του γάμου τους. Έριχναν στη λίμνη με ελπίδα και πίστη ένα κερί πάνω σε ένα ξύλο και εάν αυτό κατευθυνόταν προς τα θεμέλια από το παλιο εκκλισάκι εντός της λίμνης τότε η ευχή θα πραγματοποιούνταν γρήγορα.

Τα χρόνια πέρασαν και όμως το έθιμο με τα κεράκια στη λίμνη έμεινε. Μόνο που τα κεράκια τώρα ταξιδεύουν πάνω σε καράβια φτιαγμένα από παιδικά χεράκια, δημιουργώντας μια πανέμορφη και μοναδική ατμόσφαιρα. Ότι καιρό και να έχει, χιόνι, βροχή ή τσουχτερό κρύο πάντα στις 3 Δεκεμβρίου, μετά τον πανηγυρικό εσπερινό, οι μικροί καραβοκύρηδες βρίσκονται στις θέσεις τους και καμαρώνουν το καράβι τους μέχρι να καεί ή να πλεύσει μακριά μαζί με τα υπόλοιπα.

Το μεσημέρι της παραμονής γίνεται η περιφορά της εικόνας της Αγίας Βαρβάρας σε συνοικίες της πόλης, συνοδευόμενη και από την μπάντα της περιοχής.

Ένα άλλο έθιμο είναι την παραμονή της εορτής της Αγίας οι Δραμινές νοικοκυρές να ετοιμάζουν τη ζεστή και μυρωδάτη βαρβάρα την οποία κερνούν στα μέλη της οικογένειας αλλά και σε γείτονες και γνωστούς.

Χρόνια Πολλά στη Δράμα μας !!!

BSGREEKS