Ουάσινγκτον, 4 Δεκεμβρίου 2020
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε τον λεγόμενο «Νόμο Ροντσενκόφ», ο οποίος προβλέπει ποινική δίωξη για υποθέσεις συνωμοσίας ντόπινγκ σε διαγωνισμούς - διοργανώσεις με αμερικανική συμμετοχή. Αυτό ανακοινώθηκε από το Γραφείο Τύπου του Λευκού Οίκου.
Σύμφωνα με τη Ρωσία, με το νόμο αυτό, η καταπολέμηση του ντόπινγκ βυθίζεται στο χάος. Οι κυρώσεις στους ρώσους αθλητές, είναι ένας από τους κύριους καταλύτες για αυτήν τη διαδικασία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και ορισμένες δυτικές χώρες απαιτούν να σκληρύνουν την ήδη πιθανή σοβαρή τιμωρία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό κατά του Ντόπινγκ (WADA). Ως απάντηση, η ρωσική πλευρά κατηγορεί για πολιτικοποίηση του αθλητισμού και για διπλά πρότυπα.
Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ), που δεν θέλει να συμμετάσχει σε μια αναμέτρηση που είναι επιζήμια για τη φήμη της, έχει ήδη ωθήσει όλη την ευθύνη για τις κυρώσεις στην WADA. Τώρα η κύρια αρχή κατά του ντόπινγκ στον κόσμο πρέπει να αντέξει ένα άλλο χτύπημα - από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Γερουσία της χώρας ενέκρινε ένα νομοσχέδιο που επιτρέπει τη δίωξη ατόμων που εμπλέκονται σε προγράμματα που καθιστούν δυνατή την παραβίαση των κανόνων κατά του ντόπινγκ. Είναι ευρέως γνωστό ως "Νόμος Rodchenkov".
Ο Grigory Rodchenkov είναι ο πρώην διευθυντής του εργαστηρίου Anti-Doping της Μόσχας, ο οποίος το 2015, μετά από ένα μεγάλο σκάνδαλο ντόπινγκ στη ρωσική αθλητική ομάδα, απομακρύνθηκε από τη θέση του και κατέφυγε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εκεί, σύμφωνα πάντα με τους ρώσους από ένας εκβιαστής, έγινε ήρωας. Όλα χάρη στις συναρπαστικές ιστορίες του για το σύστημα ντόπινγκ που υπήρχε στη Ρωσία σε κρατικό επίπεδο. Έχουν περάσει πέντε χρόνια από τότε, και τα πάθη γύρω από αυτό το άτομο και τις έντονες δηλώσεις του δεν έχουν υποχωρήσει. Στα τέλη Δεκεμβρίου, το Δικαστήριο Διαιτησίας για τον Αθλητισμό (CAS) θα πρέπει να αποφασίσει σχετικά με την περίπτωση τετραετών κυρώσεων της WADA κατά των ρώσων αθλητών. Είναι πιθανό ότι μετά την ετυμηγορία θα ακούμε συχνά τη λέξη "Rodchenkov" ξανά, αλλά αυτή τη φορά στο πλαίσιο του αμερικανικού νόμου.
Ποια είναι η ουσία του "Νόμου του Rodchenkov";
Εάν ένας αθλητής αποφασίσει να χρησιμοποιήσει μια απαγορευμένη ουσία ή μέθοδο, δεν θα δικασθεί, σύμφωανα με το νέο νόμο. Οι ιδιωτικές παραβιάσεις των αθλητών δεν εμπίπτουν στον "Νόμο Rodchenkov". Έχει άλλους στόχους - τους διοργανωτές δόλιων σχεδίων που δημιουργούν συνθήκες για παραβιάσεις των κανόνων κατά του ντόπινγκ και βοηθούν στην αποφυγή της τιμωρίας. Με άλλα λόγια, δεν είναι υπεύθυνοι αθλητές, αλλά οργανισμοί, αξιωματούχοι, κυβερνητικοί αξιωματούχοι ή γιατροί.
Το 2019, στη σύνοδο της διάσκεψης των μερών της UNESCO, συζητήθηκε ήδη το ζήτημα της επέκτασης των πειθαρχικών μέτρων της WADA στους δημόσιους υπαλλήλους, αλλά τότε η πρόταση δεν υποστηρίχθηκε. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, των οποίων οι θέσεις δεν είναι πλέον τόσο ισχυρές μετά την αποχώρησή τους από την UNESCO, έχουν προχωρήσει με τον δικό τους τρόπο. Ο νόμος Rodchenkov είναι το αποτέλεσμα αυτής της πορείας.
Που θα έχει ισχύ ο νόμος;
Ο "Νόμος του Rodchenkov" θα ισχύει για όλες τις διοργανώσεις στις οπόιες υπάρχει αμερικανική παρουσία, είτε είναι αθλητής είτε χορηγός. Ο τόπος που πραγματοποιούνται δεν έχει σημασία - ο νόμος έχει ισχύ και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Ως εκ τούτου, θα ισχύει για σχεδόν όλα τα μεγάλα διεθνή τουρνουά, συμπεριλαμβανομένου του Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA και των Ολυμπιακών Αγώνων.
Τι προβλέπεται για τους ενόχους;
Εάν άτομα ή ομάδες ατόμων που εμπλέκονται σε απάτη ντόπινγκ έχουν παραβιάσει τον «νόμο Rodchenkov» εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών, τότε η έκδοση είναι το πρώτο βήμα. Όμως, δεν εκδίδουν όλες οι χώρες τους πολίτες τους στις Ηνωμένες Πολιτείες (συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας), ωστόσο, εξακολουθεί να μπορεί να επιβληθεί ποινή ερήμην.
Οι οργανισμοί αντιμετωπίζουν πρόστιμα έως 1 εκατομμύριο δολάρια, τα άτομα - έως 250.000 δολάρια. Επίσης, προβλέπονται επίσης ποινές φυλάκισης έως και δέκα ετών. Οι οπαδοί του Rodchenkov, και ο ίδιος, αντίθετα, βρίσκονται σε προνομιακή θέση - για την παροχή πληροφοριών που εγγυώνται προστασία.
Ποιοι είναι εναντίον;
Δεν είναι ευχαριστημένες όλες κυβερνήσεις των χωρών, μια που πρόκειται για άμεση παρέμβαση των ΗΠΑ στη νομοθεσία τους. Μεγάλοι αθλητικοί οργανισμοί, ο κυριότερος των οποίων είναι η WADA, είναι επίσης αγανακτισμένες με το "Νόμο Rodchenkov".
Ο εγκριθείς νόμος πρακτικά αναπαράγει ή αντικαθιστά τους κανόνες κατά του ντόπινγκ, οι οποίοι ισχύουν σχεδόν σε όλα τα παγκόσμια αθλήματα. Οι μόνες εξαιρέσεις είναι τα πρωταθλήματα της Βόρειας Αμερικής όπως οι διοργανώσεις ΝHL, NBA, NFL και κολλεγίων. Δεν έχουν υπογράψει τον κώδικα WADA, και ο "νόμος Rodchenkov" τις εξαιρεί.
Αποδεικνύεται μια παράδοξη κατάσταση: οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ακολουθήσουν απατεώνες σε όλο τον κόσμο και ταυτόχρονα θα κλείσουν τα μάτια σε πιθανές παραβιάσεις στα επαγγελματικά τους πρωταθλήματα. "Η WADA αναρωτιέται γιατί αυτός ο Νόμος αποκλείει ένα σημαντικό μέρος των αμερικανικών αθλημάτων. Εάν ο νόμος δεν είναι αρκετά καλός για τα αμερικανικά αθλήματα, γιατί είναι καλός για τον υπόλοιπο κόσμο;" - ο οργανισμός είπε σε σχετική δήλωση.
Τι θα γίνει παρακάτω;
Είναι απαραίτητο να περιμένουμε την απόφαση της CAS σχετικά με την υπόθεση κυρώσεων της WADA εναντίον του ρωσικού αθλητισμού, η ετυμηγορία αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους. Εξαρτάται από αυτόν εάν οι Ρώσοι αθλητές θα αγωνιστούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες και στα παγκόσμια πρωταθλήματα υπό τη σημαία της χώρας για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
Αλλά θα δώσει επίσης απάντηση σε ένα ακόμη ερώτημα: υπήρξαν παραβιάσεις η παρατυπίες με τη βάση δεδομένων των εργαστηρίων της Μόσχας; Τα ρωσικά αθλήματα μπορούν να τιμωρηθούν ακριβώς για αυτές τις πράξεις. Εάν αποδειχθεί ότι κάποιος στη Ρωσία έκανε πραγματικά αλλαγές στη βάση δεδομένων για να αποκρύψει τις παραβιάσεις των αθλητών, η "πράξη Rodchenkov", πρέπει να σκεφτεί κανείς, θα τεθεί αμέσως σε δράση.
Υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι με μια τέτοια εξέλιξη γεγονότων, δεν μπορούν να αποφευχθούν νέες διαδικασίες, ήδη σε κρατικό επίπεδο.
TASS