Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020

Πέθανε ο "Κατάσκοπος που γύρισε από το κρύο", Tζών Λε Καρέ, συγγραφέας θρύλος κατασκοπευτικών μυθιστορημάτων

Λονδίνο, 14 Δεκεμβρίου 2020 

Ο Βρετανός συγγραφέας, συγγραφέας κατασκοπευτικών μυθιστορημάτων John le Carré πέθανε σε ηλικία 89 ετών. Αυτό αναφέρεται σε δελτίο που διανεμήθηκε την Κυριακή το απόγευμα από το λογοτεχνικό πρακτορείο Curtis Brown, το οποίο εκπροσώπησε τα συμφέροντα του συγγραφέα.

«Με μεγάλη λύπη είμαστε αναγκασμένοι να ανακοινώσουμε ότι ο David Cornwell, γνωστός στον κόσμο ως John le Carré, απεβίωσε το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2020 στην Κορνουάλη μετά από μια σύντομη ασθένεια που δεν σχετίζεται με το COVID-19. Ήταν 89 ετών. Οι σκέψεις μας τώρα είναι με τους τέσσερις γιους του, τις οικογένειές τους και τη σύζυγό του Τζέιν, - λέει το έγγραφο. - Αναμφίβολα ήταν ένας γίγαντας της αγγλικής λογοτεχνίας, ορίζοντας το πρόσωπο της εποχής του Ψυχρού Πολέμου και μιλώντας άφοβα την γλώσσα της αλήθειας μπροστά σε αυτούς που είχαν την εξουσία τα τελευταία χρόνια.

Ο Le Carré, ο οποίος στα νιάτα του, εργάστηκε για τη βρετανική υπηρεσία πληροφοριών MI6 και την αντικατασκοπεία MI5, έγραψε αρκετές δεκάδες διηγήματα και 25 μυθιστορήματα κατασκοπείας (δύο από αυτά αυτοβιογραφικά), τα οποία έχουν μεταφραστεί σε δεκάδες γλώσσες. Μεταξύ των πιο διάσημων - "Το Ρώσικο Σπίτι", "Κατάσκοπε, δεύρω έξω!", "Ο κατάσκοπος που γύρισεε από το κρύο." Πάνω από δώδεκα βιβλία του έχουν γυριστεί σε ταινίες. Ο Le Carré ανακηρύχθηκε ένας από τους 50 καλύτερους Βρετανούς συγγραφείς της μεταπολεμικής περιόδου από τους The Times.

Ο Le Carré αφιέρωσε περισσότερο από μισό αιώνα στη λογοτεχνία και συνέχισε να γράφει σε ώριμα γηρατειά. Το 2016, δημοσιεύτηκαν τα απομνημονεύματά του The Pigeon Tunnel. Το τελευταίο μυθιστόρημα του συγγραφέα, Ageny running in the field, κυκλοφόρησε στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Οκτώβριο του 2019. Σε αυτό, ο Le Carré επιστρέφει και πάλι στο θέμα της αντιπαράθεσης μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης και χτίζει μια φανταστική θεωρία για τις αιτίες του Brexit, τους εμπνευστές για τους οποίους ο συγγραφέας μίλησε εξαιρετικά αρνητικά σε συνεντεύξεις με διάφορες δημοσιεύσεις.

BSGREEKS