Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2020

Τσαβούσογλου: "Η Ε.Ε. θα πρέπει να δει τα γεγονότα, τις προκλήσεις της Ελλάδας"

Άγκυρα, 8 Δεκεμβρίου 2020

Η Τουρκία αναμένει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να ενεργήσει στρατηγικά βάσει των γεγονότων καθώς η Ελλάδα συνεχίζει τις προκλήσεις, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις 8 Δεκεμβρίου, εν όψει της συνόδου κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 10 Δεκεμβρίου σχετικά με την απόφαση επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία.

Η Τουρκία θέλει να βελτιώσει τους δεσμούς με την ΕΕ με βάση την πλήρη ένταξη, αλλά τα προβλήματα μεταξύ τους μπορούν να λυθούν μόνο εάν το μπλοκ ενεργήσει με κοινή λογική στη σύνοδο κορυφής αυτήν την εβδομάδα και μετά, δήλωσε ο Çavuşoğlu σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών της Ουγγαρίας Peter Szijjarto .

«Περιμένουμε από την ΕΕ να ενεργεί πάντα στρατηγικά και σωστά, όχι μόνο για την αυριανή σύνοδο κορυφής. Θέλουμε να συμβάλει στην επίλυση των προβλημάτων. Αλλά για αυτό, η ΕΕ πρέπει να διαδραματίσει το ρόλο ενός έντιμου διαμεσολαβητή », δήλωσε ο Çavuşoğlu.

Η Ελλάδα συνέχιζει τα «προκλητικά» βήματα στην περιοχή παρά τις προσπάθειες της Τουρκίας να χρησιμοποιήσει τη διπλωματία, δήλωσε.

Ο Çavuşoğlu επεσήμανε το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει σταματήσει να συμμετέχει στις συναντήσεις του ΝΑΤΟ παρά τα «καλοπροαίρετα βήματα» της Τουρκίας και επίσης εξέδωσε πρόσφατα 11 μηνύματα Navtex και 12 ειδοποιήσεις στους αερομεταφορείς (NOTAM).

«Έλαβαν επίσης προκλητικά μέτρα για να παραβιάσουν την κατάσταση των αποστρατικοποιημένων νησιών. Ήμασταν πραγματικά υπομονετικοί. Η Ελλάδα δεν πλησίασε για διάλογο. Πρόσφατα, δεν έχουν συμμετάσχει στις συναντήσεις αποκλιμάκωσης του ΝΑΤΟ. Ποιος αποφεύγει τον διάλογο; " ρώτησε.

Υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα δήλωσε, «Όσο υπάρχει το πλοίο Oruç Reis στην περιοχή, δεν θα έρθουμε στη συνάντηση», δήλωσε ο Çavuşoğlu ότι στις 29 Οκτωβρίου, το Oruç Reis ολοκλήρωσε τις δραστηριότητές του σε αυτήν την περιοχή και επέστρεψε στο λιμάνι της Αττάλειας.

Η Αθήνα κατηγορεί την Άγκυρα ως «προκλητική πλευρά», είπε ο υπουργός, τονίζοντας ότι αυτό δεν είναι αλήθεια, και η ΕΕ πρέπει να το δει αυτό και να είναι «δίκαια και τίμια».

«Αυτή η στάση της Ελλάδας πρέπει να γίνει αντιληπτή και από την ΕΕ», είπε.

Στις 7 Δεκεμβρίου, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ δήλωσαν ότι η Τουρκία δεν κατάφερε να βοηθήσει στην επίλυση μιας διαφωνίας με τα μέλη της ΕΕ, Ελλάδα και την Ελληνική Κύπρο σχετικά με τους πόρους φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο. Ωστόσο, άφησαν οποιαδήποτε απόφαση για κυρώσεις ως αντίποινα, να ληφθεί στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 10 Δεκεμβρίου.

Πηγή: HURRIYET