Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2020

Κ. Βλάσης: Η Ελλάδα ως παγκόσμια ναυτιλιακή δύναμη επιδιώκει να αποτελέσει την ευρωπαϊκή και βαλκανική πύλη προς τις χώρες της ΝΑ Ασίας

 Αθήνα, 1 Δεκεμβρίου 2020


Ο υφυπουργός Κωνσταντίνος Βλάσης εκπροσώπησε σήμερα την Ελλάδα στην 23η Υπουργική Σύνοδο μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ΕΕ-ASEAN), η οποία διεξήχθη διαδικτυακά και φιλοξενήθηκε από τη Σιγκαπούρη.

Στην παρέμβασή του, σύμφωνα με ανακοίνωσή του, ο υφυπουργός αναφέρθηκε στη μακρά συνεργασία την οποία έχει αναπτύξει η ΕΕ με τα κράτη ASEAN, ειδικότερα το τελευταίο διάστημα κατά το οποίο η ανάγκη αντιμετώπισης της πανδημίας απαιτεί ακόμα στενότερη επαφή και ανάληψη πρωτοβουλιών. Χαιρέτισε την επίτευξη συμφωνίας των δύο πλευρών για την, από καιρό επιδιωκόμενη από την ΕΕ, αναβάθμιση της διμερούς σχέσης σε στρατηγική, με συνεργασία σε περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα.

Επίσης, όπως σημειώνεται, ο κ. Βλάσης τόνισε ότι οι τρέχουσες συνθήκες λόγω της πανδημίας απαιτούν περισσότερο από ποτέ περαιτέρω συνέργειες μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ και της Νοτιοανατολικής Ασίας στον τομέα της δια-συνδεσιμότητας, με έμφαση στις βιώσιμες υποδομές, την ψηφιακή καινοτομία, τον απρόσκοπτο εφοδιασμό και την κινητικότητα των προσώπων. Ειδική αναφορά έκανε στην σημασία ευρείας και δίκαιης πρόσβασης στα εμβόλια για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

"Μαζί με τους Υπουργούς και Υφυπουργούς Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης - μεταξύ των οποίων ο Γερμανός Υπ. Εξ. Heiko Maas, ο Ιταλός Υπ. Εξ. Luigi di Maio αλλά και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής Josep Borell - συμμετείχα σήμερα στην 23η Υπουργική Σύνοδο μεταξύ της Ε.Ε. και του Συνδέσμου Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), που φιλοξενήθηκε από τη Σινγκαπούρη και λόγω των συνθηκών πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά. Η ατζέντα περιελάμβανε περιφερειακά και διεθνή ζητήματα αλλά και τις μελλοντικές κατευθύνσεις για τις σχέσεις ΕΕ-ASEAN. Στον πυρήνα της συζήτησής μας η δια-συνδεσιμότητα (connectivity), που αποτελεί προτεραιότητα για την εγκαθίδρυση βαθύτερης συνεργασίας μεταξύ των κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας και της Ε.Ε.. Αφορά σε βιώσιμες υποδομές, ψηφιακή καινοτομία, απρόσκοπτο εφοδιασμό και κινητικότητα προσώπων, ειδικά στην μετά-COVID19 εποχή. Η σημασία των διεθνών συνεργασίων σε ένα περιβάλλον που αλλάζει ταχύτατα και διαρκώς είναι τεράστια.", έγραψε ο Υπουργός στη σελίδα του στο facebook.

Πηγή: amna.gr, facebook.com/vlasiskostas/