Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

Ο καινούριος φίλος της Ουκρανίας - η Τουρκία

Κίεβο, 16.02.2016

Μετά τη σύγκρουση Τουρκίας - Ρωσίας με φόντο τη Συρία, ενεργοποιήθηκαν ακόμη περισσότερο οι σχέσεις του Κιέβου με την Άγκυρα. Σήμερα το Κίεβο, θεωρεί την Τουρκία στρατηγικό εταίρο η συνεργασία με τον οποίο έχει προτεραιότητα!!!
Ο Πέτρο παρασένκο κατά τη διάρκεια της θητείας συναντήθηκε ήδη αρκετε΄ς φορές με τον Ρετζέπ Ταγίμπ Ερντογάν, στα τέλη Ιανουαρίου την Τουρκία επισκέφθηκε ο Γραμματέας του Κρατικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Ουκρανίας, Αλεξάντερ Τουρτσίνοβ και σήμερα στο Κίεβο βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη, ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

Η Ουκρανία φέρεται διατεθειμένη να αναβαθμίσει και να αναπτύξει τη συνεργασία της με την Τουρκία στον οικονομικό και στρατιωτικό τομέα. Η κοινή αντιρωσική ρητορική, φέρνει κοντά τις ηγεσίες των δύο χωρών που προσπαθούν να διασφαλίσουν μέσα από αυτήν τα μέγιστα δυνατά οφέλη.


Ειδικότερα:

Ανάπτυξη ζωνών ελευθέρου εμπορίου

Κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού της Ουκρανίας με το συνάδελφό του της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου συμφωνήθηκε η επανέναρξη των συνμιλιών για τη δημιουργία ζωνών ελευθέρου εμπορίου που είχαν σταματήσει το 2013. Οι συνομιλίες θα διεξαχθούν το Μάρτιο.


Ο Γιατσενιούκ πρότεινε επίσης στην Τουρκία να εξετάσει τις δυνατότητες συμμετοχής σε επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας και των υποδομών μεταξύ των οποίων και σχέδια στον τομέα του φυσικού αερίου.

Η συμφωνία για τις ζώνες ελευθέρου εμπορίου θα υπογραφούν εντός του πρώτου εξαμήνου του '16 πιθανότατα κατά τη διάρκεια της επίσκεψη του Προέδου Παρασένκο στην Τουρκία.

Οικονομική Βοήθεια

Η Τουρκική αντιπροσωπεία δεν έφτασε στο Κίεβο με άδεια χέρια. Η Άγκυρα έδωσε στην Ουκρανία δάνειο 50 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ.

Η συμφωνία για το δάνειο προβλέπει ότι θα καλυφθεί το αργότερο μέσα σε πέντε χρόνια ενώ το επιτόκιο θα είναι χαμηλότερο του 2,5% ετήσια.


Οι Ουκρανικές αρχές λαμβάνουν μέτρα υποβοήθησης των Τούρκων επιχειρηματιών στην Ουκρανία και στις δηλώσεις τους αφήνουν να διαφανεί ότι η Ουκρανία αναμένει τους Τούρκους επενδυτές.

Στρατιωτική Συνεργασία

Στις 20 - 22 Ιανουαρίου, ο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Ουκρανίας Αλεξάντερ Τουρτσίνοβ επισκέφθηκε σε επίσκεψη εργασίας την Τουρκία. Ο Τουρτσίνοβ συναντήθηκε με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας και επισκέφθηκε αντιτρομοκρατικά κέντρα και στρατιωτικές βιομηχανίες. Ο Τουρτσίνοβ θεωρεί άκρως αναγκαία τη συνεργασία Ουκρανίας και Τουρκίας στον τομέα της άμυνας.

Συνθήκες για την ανάπτυξη των σχέσεων

Μεταξύ της Ουκρανίας και της Τουρκίας υπάρχουν πολύ σοβαρά αναπτυγμένες μεταφορές και υπάρχει η θετική εμπειρία κοινών σχεδίων.

Τουρκικές αεροπορικές εταιρείες, μεταξύ των οποίων, η THY, η Onurair και η Pegasus, πραγματοποιούν πτήσεις από την Κωνσταντινούπολη όχι μόνο προς το Κίεβο, αλλά και προς Χάρκοβο, Λβοβ, Χερσόνα, Οδησσό, Ζαπαρόζιε και Ντνιπροπετρόβσκ. Η Atlasjet άρχισε ήδη δραστηριότηντα ως Ουκρανική εταιρεία.

Περισσότερες πτήσεις - σημαίνει περισσότεροι τουρίστες, περισσότεροι επιχειρηματίες, περισσότερο εμπόριο. Η από κοινού κατάργηση της βίζας την 1η Αυγούστου του 2012, κατάργησε τα εμπόδια ελεύθερης μετακίνησης ουκρανών και τούρκων πολιτών.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα ανασυγκρότησης και ανάπτυξης, ο μεγαλύτερος επενδυτικός οργανισμός στην Ουκρανία, έχει επικεφαλή Τούρκο τραπεζίτη.

Ο επικεφαλής της Ειδικής Αποστολής Παρατηρητών στην Ουκρανία του ΟΑΣΕ, φορέα εξαιρετικά σημαντικού για την Ουκρανία - είναι επίσης Τούρκος διπλωμάτης.

Πολλά σχέδια ανάπτυξης υποδομών και κύρια το αεροδρόμιο Μπορίσπολ του Κιέβου, υλοποιήθηκαν από τουρκικές κατασκευαστικές εταιρείες.

Η αντιρωσική ρητορική

Με βάση την απέχθεια για τη Ρωσία η Άγκυρα και το Κίεβο προσπαθούν να βρουν κοινό έδαφος. O Νταβούτογλου στην ουκρανική πρωτεύουσα προσπ;auhse να ευχαριστήσει την ουκρανική ηγεσία.
Πρώτον, φυσικά, τονίζωντας την κυριαρχία της Ουκρανίας στην Κριμαία. "Για μας είναι μια θεμελιώδης αξία η εδαφική ακεραιότητα και η ανεξαρτησία της Ουκρανίας, γι αυτό θεωρούμε την Κριμάια, αναπόσπαστο μέρος της Ουκρανίας», - δήλωσε ο Νταβούτογλου.
Επίσης ανοιχτά προσομοίωσε τη Ρωσία με το "Ισλαμικό Κράτος".


«Η Ρωσία και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις, στην πρώτη θέση ο ISIS, είναι υπεύθυνες για πολλά εγκλήματα εναντίον της ανθρωπότητας, και αυτά τα ζητήματα πρέπει να τα λύσουμε στα πλαίσια του Διεθνούς Δικαίου», -  επεσήμανε ο τούρκος πρωθυπουργός.

Ο Γιατσενιούκ πλειοδοτώντας δήλωσε, ότι η Ουκρανία έξλεισε την πρόσβαση για τις ρωσικές οδικές μεταφορές.

Δείτε τα βίντεο από το Ουκρανικό ΤSN


bsgreeks.blogspot.com
με πληροφορίες από  http://korrespondent.net