Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

Οι πιο κατάφωρες παραβιάσεις του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Η αντιπροσωπεία της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, παρουσίασε χθες μια μικρή κατάσταση των πιο κατάφορων παραβιάσεων του Καταστατικού του ΟΗΕ από τις χώρες της Δύσης που φωνάζουν σήμερα για την Ουκρανία.

Απαντώντας στις κατηγορίες των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας για παραβίσαση των διεθνών κανόνων στα πλαίσια της κρίσης στην Ουκρανία και για την προσάρτιση της Κριμαίας στην Ρωσική Ομοσπονδία, η ρωσική αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ παρουσίασε χθες μια μικρή κατάσταση με τις πιό κατάφωρες παραβιάσεις του Καταστατικού Χάρτη του οργανισμού από τους ηγέτες του παλιού και νέου κόσμου, από τα μέσα του 20ου αιώνα ως σήμερα.

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, την κατάσταση παρουσίασε ο αναπληρωτής του Τσούρκιν, Πέτρ Ιλίτσεβ.
- "Κάποιες αντιπροσωπείες σήμερα μίλησαν για παράβαση των αρχών του Καταστατικού του ΟΗΕ, αβάσιμα κατηγορώντας γι αυτό τη Ρωσία. Για να μη δημιουργούν αυτές οι φαντασίες λανθασμένες εντυπώσεις, επιτρέψτε μου να κάνω ένα σύντομο απολογισμό των πιο κατάφωρων περιπτώσεων παραβιάσεως του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένων των σκοπών και αρχών του Καταστατικού του ΟΗΕ, τις τελευταίες δεκαετίες. πολύ δε περισσότερο, επειδή αυτές τις ξέχασαν" είπε ο Ιλίτσεβ στην ομιλία του σύμφωνα με το TASS.

Έτσι ο Ιλίτσεβ υπενθύμισε:
- τον βομβαρδισμό της πόλης Χαρίμπ στην Υεμένη από τη Μεγάλη Βρετανία το 1946  (ο ΟΗΕ τότε είχε μιλήσει για ασυμβίβαστο των αντιποίνων με τους σκοπούς και τις αρχές του Καταστατικού του),
- την εισβολή των ΗΠΑ στην Γρανάδα το 1983 (κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, για την οποία ο τότε Πρόεδρος των ΗΠΑ Ρηγκαν είχε δηλώσει ότι παραλίγο η αντίδραση του ΟΗΕ να του χαλάσει την όρεξη την ώρα του πρωινού του),
- την επέμβαση των ΗΠΑ στη Λιβύη το 1986 και στον Παναμά το 1989.

Ο αναπληρωτής αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ, επεσήμανε ότι κάθε μιά από αυτές τις παραβιάσεις καταγράφηκε και έλαβε τα χαρακτηριστικά της με αποφάσεις και από την πλευρά του Διεθνούς δικαστηρίου.
- Ως παράδειγμα, στην πρώτη στην ιστορία του απόφαση για την υπόθεση του καναλιού της Κέρκυρας το 1946, το Διεθνές δικαστήριο αναγνώρισε το γεγονός παραβίασης από τη Μεγάλη Βρετανία της κυριαρχίας της Αλβανίας. Είναι πολύ γνωστή η απόφαση για την υπόθεση της Νικαράγουας εναντίον των ΗΠΑ το 1986, στην οποία το δικαστήριο ευθεία απέδειξε, ότι οι ΗΠΑ παραβίασαν την κυριαρχία της Νικαράγουας και τους κανόνες για τη μη ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις και τη μη χρήση δύναμης.

Παρακάτω ο Ιίτσεβ υπενθύμισε, ότι η Ουάσιγκτον βομβάρδισε τη Γιουγκοσλαβία το 1999, εισέβαλλε στο Ιράκ το 2003, επιτέθηκε στη Λιβύη, διαλύωντας το κράτος και μετατρέπωντάς την σε χάος.
- "...ειδικότερα αυτή η ανάμειξη με τη μορφή παράνομων αεροπορικών χτυπημάτων ή την αποστολή οπλισμού σε αντικυβερνητικές ένοπλες ομάδες έφερε την ανάπτυξητων ριζοσπαστικών αισθημάτων στη Συρία, που ως τελικό αποτέλεσμα οδήγησε στην εμφάνιση και ενίσχυση τρομοκρατικών ομάδων όπως του "Ισλαμικού Κράτους" - είπε ο Ιλιτσεβ.

Στο τέλος της ομιλίας του, ο Ιλίτσεβ δήλωσε ότι "ορισμένα κράτη", προφανέστατα διαθέτουν το "κριτήριο της αποκλειστικότητας", το οποίο τους επιτρέπει να τοποθετούν τον εαυτό τους πάνω από τους σκοπούς και τις αρχές του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ.

bsgreeks.blogspot.com
 με πληροφορίες από tass.ru