Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016

Η Τουρκία ανησυχεί από την προοπτική ανεξαρτησίας του Ιρακινού Κουρδιστάν.

Ομέρ Τσελίκ
Το τουρκικό κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) θεωρεί ότι η προοπτική της ανεξαρτησίας του Ιρακινού Κουρδιστάν "θα περιπλέξει περαιτέρω την εικόνα" σε μια περιοχή αποσταθεροποιημένη από τα "τεχνητά σύνορα της συμφωνίας Sykes-Picot» του 1916. 
Ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ Ömer Çelik δήλωσε ότι η συμφωνία Sykes-Picot, η εκατονταετηρίδα της οποίοας συμπληρώνεται το Μάιο, δημιούργησε "τεχνητά σύνορα» που είχαν αποσταθεροποιητικές συνέπειες για ολόκληρη τη Μέση Ανατολή. 
Η συμφωνία Sykes-Picot μεταξύ της Βρετανίας και της Γαλλίας του 1916 δεν καθόρισε τα πραγματικά σύνορα, αλλά δεν επιδίωξε να χαράξει σφαίρες επιρροής από τα ερείπια της καταρρέουσας Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.

"Κατά τη γνώμη μου, συζητώντας το θέμα από την άποψη αν θα επιτρέψουμε ή δεν θα επιτρέψουμε τη δημιουργία νέων κρατών, οδηγούμαστε μόνο στην περαιτέρω ενίσχυση της τεχνητής ατζέντας που η συμφωνία Sykes-Picot δημιούργησε," δληλωσε ο Çelik στους δημοσιογράφους, στις 4 Φεβρουαρίου, σχολιάζοντας δήλωση του Κούρδου ηγέτη Μασούντ Μπαρζανία από τις 3 Φεβρουάριου, ο οποίος είπε ότι "έχει έρθει η ώρα" η για τους Κούρδους στο βόρειο Ιράκ για να διενεργήσουν  δημοψήφισμα για την κρατική τους υπόσταση.

«Αυτό που πρέπει να εξετάσουμε σε αυτή την περιοχή είναι πως όλες οι εθνοτικές ομάδες και όλες οι θρησκευτικές ομάδες μπορούν να δημιουργήσουν νέες ζώνες ευημερίας πέρα ​​από τα σύνορα, ενώ παράλληλα θα σέβονται τα υπάρχοντα σύνορα, νέες ελευθερίες, νέες πολιτικές προσέγγισης και νέες πολιτιστικές ολοκληρώσεις. Έτσι, πιστεύουμε ότι [ένα δημοψήφισμα] δεν θα ήταν πολύ κατάλληλο», πρόσθεσε ο Çelik.

Μασούντ Μπαρζανί
Ο Μπαρζανί, ο οποίος έχει κάνει παρόμοιες δηλώσεις και στο παρελθόν, δεν διευκρίνισε πότε ή αν θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα. 
"Ήρθε η ώρα και οι συνθήκες είναι πλέον κατάλληλες για τους ανθρώπους, να πάρουν μια απόφαση, μέσω ενός δημοψηφίσματος για το μέλλον τους», αναφέρει ο Μπαρζανί σε μια δήλωση που κυκλοφόρησε στις 3 Φεβρουαρίου. 
"Αυτό το δημοψήφισμα δεν θα οδηγήσει απαραίτητα σε [μια] άμεση διακήρυξη κρατικής υπόστασης, αλλά θα είναι χρήσιμο για να μάθουν τη θέληση και τη γνώμη του λαού του Κουρδιστάν για το μέλλον του", δήλωσε ο Μπαρζανί, ο οποίος παραμένει στην εξουσία της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Ιρακινού Κουρδιστάν, παρά τη λήξη της θητείας του ως πρόεδρος. 

Τα τελευταία χρόνια οι Κούρδοι του Ιράκ, έχουν επιδιώξει να μεγιστοποιήσουν την αυτονομία τους, με βάση τις τους αγωγούς τους προς την Τουρκία και την ανεξάρτητη εξαγωγή πετρελαίου, καθώς οι σχέσεις με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Βαγδάτης να ξεφτίζουν ως προς την εξουσία και την κατανομή των εσόδων. 
Ωστόσο, η παγκόσμια ύφεση των τιμών του πετρελαίου έχει επιδεινώσει τα υφιστάμενα οικονομικά προβλήματα, φέρνοντας το Ιρακινό Κουρδιστάν στο σημείο της πτώχευσης.Περιφερειακές δυνάμεις είναι ιστορικά αντίθετες με τις κουρδικές φιλοδοξίες για ανεξαρτησία, ιδίως τα γειτονικά κράτη με μεγάλες κουρδικές μειονότητες στο εσωτερικό τους. Οι Ηνωμένες Πολιτείες επίσης λένε ότι θέλουν οι Κούρδοι να παραμείνουν μέρος του Ιράκ.

bsgreeks.blogspot.com
αναδημοσίευση από hurriyetdailynews.com