Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016

Ουκρανία. Απίστευτα πράγματα συμβαίνουν με την κυβέρνηση που παραιτείται αλλά παραμένει.

Распустить нельзя оставить. Что будет с Кабмином

ΚΙΕΒΟ, 05.02.2016
Απίστευτες καταστάσεις ζει για άλλη μια φορά η πολιτική ζωή της Ουκρανίας. Η κυβέρνηση που μέχρι εχθές ήταν έτοιμη να παραιτηθεί, ξαφνικά ανακοινώνει την ενότητά της και τη διάθεση για κοινή εργασία για το καλό της χώρας!

Νωρίτερα, η ανακοίνωση της παραίτησης του Υπουργού Οικονομικών Αϊβάρας Αμπρομαβίτσιους, έδωσε την εκκίνηση για σενάρια πτώσης της κυβέρνησης.

Ο Πρόεδρος της Ανώτατης Ράντας (Ουκρανικό Κοινοβούλιο), Βλαντίμιρ Γκρόισμαν μίλησε ανοιχτά για πολιτική κρίση στην οποία βρίσκεται η χώρα.

Να βγει από αυτήν την κρίση η κυβέρνηση προσπαθεί με τη βοήθεια των πρεσβευτών των χωρών της G7 - τους κύριους χορηγούς της Ουκρανίας αυτή τη στιγμή. Μετά τη συνάντηση με αυτούς η κυβέρνηση ανακοίνωσε την ενότητά της, αλλά ο καθένας έδωσε σε αυτή διαφορετική έννοια.

Ο Πρόεδρος Πέτρο Παρασένκο είδε αυτή την ενότητα στην επανεκκίνηση της κυβέρνησης με αλλαγές στη σύνθεσή της. Αντίθετα η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη θέλησή της να εργαστεί με το παρόν σχήμα, άλλο ένα χρόνο.

Η παρέμβαση των Πρέσβεων
Την Τετάρτη, οι πρέσβεις των κύριων χωρών της Ευρώπης, των ΗΠΑ και του Καναδά, με κοινή τους δήλωση, εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκειά τους για την πιθανή παραίτηση του Αμπραμοβίσιους.
Εχθές Πέμπτη, οι πρέσβεις των χωρών της G7 πραγματοποίησαν συνάντηση δύο ωρών με την ηγεσία της χώρας, στα γραφεία της Προεδρίας.
Στη συνάντηση ήταν παρόντες ο Πρόεδρος Πέτρο Παρασένκο, ο Πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ και ο Πρόεδρος του κοινοβουλίου Βλαντίμιρ Γκρόισμαν.
 
Ο Πρόεδρος, ο Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου, διαβεβαίωσαν τους πρέσβεις της "Μεγάλης Επτάδας", ότι θα καταβαλλουν από κοινού κάθε προσπάθεια ώστε να πραγματοποιηθούν μεταρρυθμίσεις στη χώρα.

"Μας διαβεβαώσαν, ότι θα δουλέψουν μαζί και ενωμένοι για την πραγματοποίηση μεταρρυθμίσεων στη χώρα", - δήλωσε ο Πρέσβης της Ιαπωνίας στην Ουκρανία Σιγκέκι Σούμι μετά τη συνάντηση των διπλωματών με την ηγεσία της χώρας. Σύμφωνα με τον ίδιο πάντα, στη συνάντηση συζητήθηκε η κατάσταση με την παραίτηση του Υπουργού Οικονομικής Ανάπτυξης Αϊβάρας Αμπρομαβίτσιους, καθώς και η κατάσταση με τις μεταρρυθμίσεις συνολικά.

Οι Πρέσβεις υπενθύμισαν στην ηγεσία της Ουκρανίας και το χρέος.

Οι διπλωμάτες επεσήμαναν την σοβαρότητα της εκπλήρωσης από το Κίεβο, των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει απέναντι στο ΔΝΤ, για να υπάρχει η δυνατότητα περαιτέρω εκταμίευσης πιστώσεων. 

Ο Πρόεδρος θέλει αναχηματισμό.
 
Σύμφωνα με πηγές της Προεδρίας, ο Πέτρο Παρασένκο κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τους Πρέσβεις, τοποθετήθηκε υπέρ ενός άμεσου ανσχηματισμού της κυβέρνησης, αλλά με τους μεταρρυθμιστές Υπουργούς να παραμένουν στη θέση τους.

"Ο Πρόεδρος επεσήμανε, την αποφασιστική του διάθεση για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, που απαιτεί από την κυβέρνηση η ουκρανική κοινωνία. Γι αυτό είναι απαραίτητη μια επανεκκίνηση της κυβέρνησης", - αναφέρεται στην ανακοίνωση της Προεδρίας.

Η απάντηση Γιατσενιούκ

Την Πέμπτη το βράδυ ανακοινώθηκε έκτακτη συνεδρίαση της κυβέρνησης. Πολλοί ήταν αυτοί που περίμεναν την ανακοίνωση της παραίτησης του Πρωθυπουργού αλλά τελικά όλα έγιναν αντίθετα!!!
Οι Υπουργοί, Υποδομών Αντρέι Πιβοβάρσκι, Υγείας Αλαξάντερ Κβιτασβίλι, Πληροφοριών Γιούριι Στετς και Γεωργίας και Τροφίμων Αλεκσέυ Παβλένκο που νωρίτερα είχαν υποβάλλει τις παραιτήσεις τους, ανακοίνωσαν ότι τις αποσύρουν!!!

Οι Υπουργοί ανακοίνωσαν, ότι είναι έτοιμοι να παραμείνουν στην κυβέρνηση και να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις, υπό την προϋπόθεση να σταματήσουν οι πιέσεις από την πλευρά των πολιτικών. Έτσι έχουμε την εξής παράλογη εικόνα. Ο εκ Γεωργίας ουκρανοποιημένος Υπουργός Υγείας Κβιτασβίλι επί επτά μήνες ετοιμάζεται να παραιτηθεί, υποβάλλει παραίτηση και μετά την παίρνει πίσω!!! Ο μόνος που αρνήθηκε να ανακαλέσει την παραίτησή του παρέμεινε ο εκ Λιθουανίας Αμπρομαβίτσιους. 

Ο Αρσένι Γιατσενιούκ το πήγε ακόμη παρακάτω, ανακοινώνοντας ότι η κυβέρνηση είναι ενωμένη και επεξεργάζεται σχέδιο ενεργειών για τους επόμενους 12 μήνες.

“Μαζί ήρθαμε, μαζί δουλεύουμε. Αν η αποστολή μας υλοποιηθεί, μαζί θα φύγουμε. Αλλα αυτή τη στιγμή λέμε με ακρίβεια: ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα. Έχουμε την αρχή: ένας για όλους και όλοι για έναν. Ήρθαμε σαν ομάδα, και σαν ενωμένη ομάδα θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε", - ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός.

Σήμερα κατά την ώρα του Πρωθυπουργού στο Κοινοβούλιο, ο Γιατσενιούκ πήγε ακόμη παρακάτω και ανακοίνωσε, ότι το Υπουργικό Συμβούλιο θα παραιτηθεί στο σύνολό του, αν το Κοινοβούλιο ζητήσει τον ανασχηματισμό του. Προκάλεσε μάλιστα τους αντίθετους να θέσουν ζήτημα ψήφου εμπιστοσύνης.

Τον κόσμο τον ρωτήσανε;

Όλες αυτές οι ανακοινώσεις βέβαια, ακούγονται καλές, αλλά ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση φαίνεται να ξεχνούν κάποια πράγματα.
Πρώτον - σε μία βδομάδα η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να υποβάλλει τον απολογισμό της στη Ράντα, μετά τον οποίο το κοινοβούλιο έχει το δικαίωμα να ζητήσει την παραίτηση της κυβέρνησης.
Δεύτερον - σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, την παραίτηση Γιατσενιούκ επιζητά ούτε λίγο ούτε πολύ το 70% των Ουκρανών.

Οι δημοσκοπήσεις έχουν και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία.
 
Μόλις το 8% των ερωτηθέντων είναι ευχαριστημένο από τη δραστηριότητα του Υπουργικού Συμβουλίου.
11% των ερωτηθέντων θέλουν να δουν Πρωθυπουργό της Ουκρανίας τον Μιχαήλ Σαακασβίλι, 7% την Γιούλια Τιμοσένκο, 6% τον Γιούρι Μπόυκο, 5% τον νύν Αρσένι Γιατσενιούκ, 4% τον Ανατόλι Γκριτσένκο, από 3% τον Σεργκέι Τιγκίπκο και τον Ολέγκ Λιασκό και 2% τον Ολέγκ Τιαγκιμπόγκ και την Ναταλία Γιαρέσκο. Άλλοι υποψήφιοι συγκεντρώνουν από 1% των προτιμήσεων.
Οι πολιτικοί που απολαμβάνουν την μεγαλύτερη εμπιστοσύνη από τον κόσμο, είναι αυτή τη στιγμή ο Αντρέι Σαντόβιι και ο Μιχαήλ Σαακασβίλι που τους εμπιστεύεται ένας στους τρεις ερωτηθέντες.
Από ότι φαίνεται όμως ο Γιατσενιούκ επιμένει να αγνοεί τις δημοσκοπήσεις και την κοινη γνώμη.

Το Κοινοβούλιο

Ανεξάρτητα από τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, το Κοινοβούλιο ετοιμάζεται να ψηφίσει ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης.
“Αυτό που συμβαίενι στο Υπουργικό Συμβούλιο, παραβιάζει την κοινοβουλευτική δημοκρατία στην Ουκρανία. Η θέση του "Σαμοπόμις" παραμένει η ίδια - να διώξουμε την κυβέρνηση της κλεπτοκρατίας με τον επικεφαλή της Αρσένι Γιατσενιούκ και να δημιουργήσουμε νέο Υπουργικό Συμβούλιο" , δήλωσε ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Σαμοπόμις Ολέγκ Μπερεζιούκ.


Ο Σλυμβουλος του Προέδρου Πέτρο Παρασένκο, Ολέγκ Μεντβέντεβ είναι σίγουρος, ότι μετά τον απολογισμό του Υπουργικού Συμβουλίου στο κοινοβούλιο, θα προκύψει η ανάγκη αλλαγής κάποιων στελεχών του.

Απ ότι φαίνεται, οι επόμενες βδομάδες με δεδομένη την πολιτική ζωή της χώρας, θα είναι εξαιρετικά κρίσιμες, αλλά και γεμάτες ενδιαφέρουσες πληροφορίες και σκάνδαλα.
 
bsgreeks.blogspot.com
με πληροφορίες από korrespondent.net.ua