Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

Θα είναι υποψήφιος ο Ιβάν Σαββίδης με την Ενωμένη Ρωσία του Πούτιν;

Του Θράσου Ευτυχίδη

Την προηγούμενη εβδομάδα σε μεγάλη μερίδα ελληνικών ΜΜΕ εμφανίσθηκε η πληροφορία για πιθανή υποψηφιότητα Ιβάν Σαββίδη για τη Ρωσική Κρατική Δούμα, με την "Ενωμένη Ρωσία" του Πούτιν.

Η πληροφορία, θα μπορούσε να είναι και αληθινή. Ο Ιβάν Σαββίδης, είναι ένα πρόσωπο με μεγάλη επιρροή, που απολαμβάνει την εκτίμηση και την αποδοχή των ψηφοφόρων του Ροστόβ στον Ντον. Δεν έπαψε ποτέ να είναι μέλος και να στηρίζει με κάθε τρόπο την "Ενωμένη Ρωσία" του Πούτιν.

Πλην όμως, υπάρχει ένα εμπόδιο που για τον Έλληνα Ιβάν Σαββίδη, μετράει ιδιαίτερα. Αυτό δεν είναι άλλο από την ελληνική ιθαγένεια. Υποψηφιότητά του, σημαίνει πρακτικά κατάθεση της ιθαγένειας για δεύτερη φορά!!! 

Ο Ιβάν Σαββίδης, έλαβε για πρώτη φορά την ελληνική ιθαγένεια εν έτει 2005. Είναι η εποχή που έχει αποφασίσει να εγκαταλείψει την υψηλή ρωσική πολιτική σκηνή και να έρθει στην Ελλάδα. Είναι μια εποχή που Ελλάδα και Ρωσία (Καραμανλής και Πούτιν) συζητάνε για τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη. 

Η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά τότε, ότι η παρουσία Σαββίδη στη Μόσχα, με την ιδιότητα του Βουλευτή της Κρατικής Δούμας θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στην προώθηση των ελληνορωσικών σχέσεων. Παρακαλεί λοιπόν τον Ιβάν Σαββίδη να καταθέσει - επιστρέψει την ελληνική ιθαγένεια και να επανεκλεγεί βουλευτής. Κάτι το οποίο γίνεται και ο Ιβάν Σαββίδης επανεκλέγεται βουλευτής το 2007 και τοποθετείται αντιπρόεδρος της Επιτροπής για τις Διεθνείς Σχέσεις. 

Βέβαια αυτό δεν έγινε απλά. Το ζήτημα της ελληνικότητάς του, ήταν εξαιρετικά σημαντικό για τον Ιβάν Σαββίδη. Χρειάσθηκε η τότε Υπουργός Εξωτερικών κα Ντόρα Μπακογιάννη, αλλά και ο Υφυπουργός αρμόδιος επί θεμάτων Απόδημου Ελληνισμού κ.Θόδωρος Κασσίμης να δεσμευθούν απέναντί του, ότι όταν την ξαναζητήσει θα του δοθεί άμεσα πίσω "μέσα σε 10 λεπτά", όπως του είπαν. 

Ήμουν μπροστά όταν παρέδωσε το διαβατήριο. Λίγο πριν επιστρέψει το διαβατήριο, βουρκωμένος γιατί "πως θα δώσω πίσω το διαβατήριό μου;", τηλεφώνησε και πάλι στον Θ. Κασσίμη και του ζήτησε να του δοθεί ένα άλλο έγγραφο που να αποδεικνύει ότι είναι Έλληνας "ένα διαβατήριο που να μην περνά από τους υπολογιστές". "Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο ... να το δώσει πίσω και όταν το θελήσει και πάλι θα το δώσουμε αμέσως, να αφήσει τα παιδιαρίσματα" είπε ο Θ. Κασσίμης στο τηλέφωνο.

Φυσικά, η υπόσχεση των ελλήνων πολιτικών προς τον Έλληνα Ιβαν Σαββίδη δεν τηρήθηκε. Όταν ξαναζήτησε την ιθαγένεια, του είπαν ότι αυτό δεν γίνεται. Ο Ιβάν Σαββίδης χρειάσθηκε να περιμένει περίπου ένα χρόνο για να του αποδοθεί ξανά με Προεδρικό Διάταγμα "για τις υπηρεσίες του προς την Πατρίδα", η ελληνική ιθαγένεια.

Από τότε πέρασαν τέσσερα χρόνια. Ίσως και ο Ιβάν να άλλαξε με όσα είδε και έζησε στην πατρίδα του Ελλάδα. Οι αμέσως επόμενες βδομάδες θα δείξουν, αν θα καταθέσει για δεύτερη φορά την ιθαγένεια για να επανέλθει στη Ρωσική Κρατική Δούμα.

bsgreeks.blogspot.com