Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016

Κηδεύτηκε στην Κριμαία ο Ίγκορ Λέλη. Μεγάλος έλληνας πατριώτης και ευεργέτης.

Λάκοι Κριμαία, 25 Ιουλίου 2016

Πριν από λίγο στο Μοναστήρι στους Λάκκους στο Ναό του Αποστόλου και Ευαγγελιστή Λουκά, ολοκληρώθηκε η κηδεία ενός μεγάλου Έλληνα Πατριώτη και Ευεργέτη από την Κριμαία..

Σύμφωνα με μήνυμα που έλαβε από ομογενή στην Κριμαία, ο Νίκος Σιδηρόπουλος (έλληνας δημοσιογράφος από τη Μόσχα) "τεράστιο το πλήθος του λαού που συγκεντρώθηκε στους Λάκκους στο Ναό του Ευαγγελιστή Λουκά. Οι άνθρωποι, σκληροτράχηλοι άνδρες, συνεργάτες του, έκλαιγαν σα μικρά παιδιά. Πάνω από τον τάφο πέτουσαν αεροπλάνα και έπεσαν αλεξιπτωτιστές ... τεράστιος ο πόνος"

Νωρίτερα ο φίλος του, έλληνας ιστορικός από την Κριμαία, Ίγκορ Μοσχούρης, αναγγέλοντας το θάνατό του, έγραψε στο χρονολόγιό του στο facebbok.
" .... στις 22 Ιουλίου 2016, στις 11:19 σταμάτησε να χτυπά η καρδιά του Ίγκορ Λέλη του Βασιλείου (1967 - 2016) - φίλου μου, συνοδοιπόρου, ευεργέτη, πατριώτη και ΑΝΘΡΩΠΟΥ με κεφαλαία γράμματα, με την πλήρη έννοια της λέξης ... Ήταν 49 ετών ...Ζούσε με ένα μοναδικό σκοπό: να διαιωνίσει τη μνήμη, τον ηρωισμό των κατοίκων του ελληνικού χωριού Λάκκοι. Χωρίς να λυπηθεί ούτε μέσα, ούτε δυνάμεις, έχτισε το Μοναστήρι του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστή Λουκά, οι Μοναχοί και οι προσκυνητές του οποίου προσεύχονταν για τους 49 εκτελεσμένους το 1942, Έλληνες που βοήθησαν να διασωθεί και να συνεχίσει να πολεμάει το αντάρτικο τμήμα του Μπαχτσισαράι.
  - μια βοήθεια με αντάλλαγμα τη ζωή τους στην κατεχόμενη από τους φασίστες Κριμαία. Μεταξύ των εκτελεσθέντων από τους Ναζί κατοίκους ήταν και πρόγονοι του Ίγκορ Λέλη ...Απλός, προσιτός σε όλους για επικοινωνία, φιλόξενος, πάντα έτοιμος να βοηθήσει με ότι έχει, αυτούς που βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση .... Ήταν ένας άνθρωπος, που δε ζούσε για τον εαυτό του, αλλά για τους ανθρώπους, για τη διατήρηση της μνήμης και του ηρωισμού των προγόνων μας..."

Στις 24 Ιουλίου στις 16:00 η σωρός του μεταφέρθηκε από την Συμφερούπολη στο Μοναστήρι του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστή Λουκά, εκεί που κάποτε βρισκόταν το ελληνικό χωριό Λάκκοι, πριν το ολοκαύτωμα. Τη νύχτα πραγματοποιήθηκε αγρύπνια και προσευχή.



Η σωρός του Λέλη θάφτηκε στον περίβολο του Μοναστηριού, στο χώρο όπου κάποτε βρισκόταν το χωριό του.

Συλληπητήρια τηλεγραφήματα και μηνύματα, απέστειλαν Ελληνικές Κοινότητες, σύλλογοι και σωματεία καθώς και ο Πρόεδρος της Εθνικο-Πολιτιστικής Αυτονομίας των Ελλήνων της Ρωσίας, Ιβάν Σαββίδης.

bsgreeks.blogspot.gr