Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2016

Μαριούπολη: Ολοκληρώθηκε η έκθεση έργων του Βασίλη Τσαπνή.

ΜΑΡΙΟΥΠΟΛΗ, ΟΥΚΡΑΝΙΑ, 29 Ιουλίου 2016

Στο Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο "Μαιωτίδα" πραγματοποιήθηκε έκθεση έργων του έλληνα Μαριουπολίτη ζωγράφου Βασίλη Τσαπνή που ολοκληρώθηκε χθες. Φέτος θα συμπληρώνονταν 65 χρόνια από τη γέννησή του.

Η σύντομη ζωή του Βασίλη, δεν ήταν εύκολη. Ο ζωγράφος γεννήθηκε και μεγάλωσε σε ένα ελληνικό χωριό της περιοχής, το Μαλογιανισόλ.  Εκεί έκανε και τα πρώτα του βήματα ως αυτοδίδακτος ζωγράφος. Αργότερα σπουδασε σε Ινστιτούτο καλών τεχνών εξελλίσοντας την τέχνη του δίπλα σε πιο έμπειρους καλλιτέχνες.

Εκείνα τα σοβιετικά χρόνια, η ζωή ενός ζωγράφου δεν ήταν εύκολη. Ο Τσαπνή ήταν υποχρεωμένος να βγάζει τα προς το ζην. Αλλά πάντα τα κατάφερνε. Στα έργα του υπάρχουν διαφορετικές εικόνες, ιστορίες και χρώματα συνδυασμένα πάντα με ιδιαίτερη σημασία.

Το προθανάτιο πορτραίτο του .. δείχνει ότι ο ζωγράφος καταλάβαινε ότι πλησίαζε το τέλος του. Στη διάρκεια της σύντομης αλλά εξαιρετικά δημιουργικής ζωής του, πρόλαβε να ζωγραφίσει πολλά πορτραίτα της συζύγου του Νάντιας, των παιδιών του αλλά και φίλων του.

Ιδιαίτερη σημασία έχει ότι, οι πρώτοι που επισκέφθηκαν την έκθεση, ήταν οι μαθητές του Κυριακάτικου ελληνικού σχολείου, ενώ στο κλείσιμο, βρέθηκαν συμμαθητές και φίλοι από το Μαλογιανισόλ. Όλοι είχαν κάτι να θυμηθούν από το Βασίλη.

Η Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας της Μαριούπολης, χήρα του ζωγράφου Νάντια Τσαπνή, ευχαρίστησε όλους όσους θυμούνται και τιούν τη μνήμη του συζύγου της. 

Δείτε το βίντεο από τα εγκαίνια της έκθεσης, τον Ιούνιο:

bsgreeks.blogspot.gr