Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 6 Ιουλίου 2016

Στις 10 Ιουλίου τα επίσημα αποκαλυπτήρια του Μνημείου της Ελληνικής Λεγεώνας στη Σεβαστούπολη. Ποιοί αναμένεται να συμμετάσχουν.

ΣΕΒΑΣΤΟΥΠΟΛΗ, 07 Ιουλίου

 Ένα ιστορικό χρέος της Ρωσίας προς την Ελλάδα , μια μοναδική στιγμή για τους Έλληνες γίνεται  πραγματικότητα. 

Στις 10 Ιουλίου 2016 στις 12:00 στην Ιστορική Λεωφόρο της Σεβαστούπολης (μεταξύ του κτιρίου Πανοράματος της Άμυνας της Σεβαστούπολης 1854 - 1855 και του Μνημείου για τους πολεμιστές του 4ου τάγματος, θα πραγματοποιηθεί η επίσημη τελετή των αποκαλυπτηρίων του Μνημείου της Ελληνικής Λεγεώνας του Αυτοκράτορα Νικολάου Ι. που πολέμησε ηρωικά στη σύνθεση του ρωσικού στρατού στον Κριμαϊκό Πόλεμο 1853 - 1856 και συμμετείχε στην Άμυνα της Σεβαστούπολης.

Η εκδήλωση αποτελεί την κορυφαία εκδήλωση του αφιερωματικού έτους Ελλάδας στη Ρωσία. Διοργανωτές είναι το Υπουργείο Πολιτισμού της Ρωσίας, το Στρατιωτικό - Ιστορικό Ίδρυμα της Ρωσίας, η Εθνικο - Πολιτιστική Αυτονομία των Ελλήνων της Ρωσίας και το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Ιβάν Σαββίδη.

Στην τελετή αναμένεται να συμμετάσχουν:
- Ο Υπουργός Πολιτισμού της Ρωσικής Ομοσπονδίας και προεδρεύων του στρατιωτικού - ιστορικού Ιδρύματος της Ρωσίας Βλαντιμήρ Μεντίνσκι,
- Ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος,
- Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Λαβρόφ,
- Το μέλος του Συμβουλίου Διεθνικών σχέσεων υπό τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Ιβάν Σαββίδης,
- Το μέλος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Όλγα Κοβιτίδη.
- Οι αρχές της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης.

Για συμμετοχή στην ιστορική για τον ελληνισμό τελετή ήδη κινούνται προς τη Σεβαστούπολη εκατοντάδες έλληνες από τη Ρωσία, αλλά και την Ελλάδα.
Η Ελληνική Λεγεώνα, συστάθηκε από Έλληνες Εθελοντές που έφθασαν στην Κριμαία για να πολεμήσουν στο πλευρό του ρωσικού στρατού από διάφορες περιοχές της Ελλάδας (Μακεδονία, Ήπειρο, Νησιά του Αρχιπελάγους) και την Μολδοβλαχία.

Η Ελληνική Λεγεώνα πολέμησε με απίστευτο ηρωισμό υπό την Ελληνική Σημαία που έφερε την επιγραφή "ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ". Από τους 1200 Έλληνες εθελοντές, οι 600 έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι στην Άμυνα της Σεβαστούπολης, 730 παρασημοφορήθηκαν για την Άμυνα της Σεβαστούπολης, ενώ σε 31 από αυτούς απονεμήθηκε το ανώτατο στρατιωτικό παράσημο της Ρωσίας - το παράσημο του Αγίου Γεωργίου.

Αριστείδης Χρυσοβέργης
Το σχέδιο του μνημείου εκπονήθηκε από το 1864 από τον Ν. Μόργκαν, επάνω σε μια ιδέα του επιζώντα Διοικητή της Λεγεώνας Αντισυνταγματάρχη Αριστείδη Χρυσοβέργη. Στο Ρωσικό Ιστορικό Αρχείο, υπάρχουν τα αρχικά σχέδια που φέρουν και την υπογραφή του Αυτοκράτορα Αλέξανδρου ΙΙ και την ημερομηνία - 27 Αυγούστου 1865.

Με δεδομένο, ότι το 2016 συμπληρώνονται 160 χρόνια από τη λήξη του Κριμαϊκού Πολέμου, το Στρατιωτικό - Ιστορικό Ίδρυμα της Ρωσίας και το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Ιβάν Σαββίδη στήριξαν τη δημιουργία του Μνημείου.

Έτσι μετά από ενάμισυ αιώνα το Μνημείο από γρανίτη και μέταλλο γίνεται πραγματικότητα από το γλύπτη Αντρέι Κορομπτσόφ και τον αρχιτέκτονα Κωνσταντίνο Φρολόφ.

Τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου αποτελούν απότιση φόρου τιμής της μεγάλης Ρωσίας προς τη μικρή Ελλάδα και τους Έλληνες. Είναι μια μοναδική στιγμή ιστορικής δικαίωσης για ολόκληρο τον ελληνισμό και ιδιαίτερα για τον ελληνισμό της Κριμαίας και της Ρωσίας.

Δείτε το Βίντεο - πρόσκληση στην επίσημη τελετή:
 bsgreeks.blogspot.gr