Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016

Ιστορίες ανθρώπων. Από αστροναύτης πρόσφυγας. Πως ο πρώτος Σύριος αστροναύτης έπεσε στη γη. (ΒΙΝΤΕΟ)

21 Ιουλίου 2016

Βρήκαμε την ιστορία του Μουχαμέντ Φαρίς στην αγγλική Guardian και σας τη μεταφέρουμε.


Ο Νήλ Αρμστρογκ του αραβικού κόσμου, έχει σήμερα ένα μικρό γραφείο σε ένα παλιό κτίριο στη συνοικία Φατίχ της Κωνσταντινούπολης ή "μικρή Συρία". Ο Μουχαμέντ Φαρίς είναι πρόσφυγας, όπως χιλιάδες άλλοι συμπατριώτες του, αντιμετωπίζοντας τη χειρότερη πρόκληση της ζωής του. Ένας άνθρωπος που έζησε ήδη διάφορους ρόλους στη ζωή του, του πιλοτου μαχητικού αεροσκάφους, του αστροναύτη, του στρατιωτικού συμβούλου του καθεστώτος Άσσαντ, του διαδηλωτή, του επαναστάτη και αποστάτη.

Στη Συρία ο Φαρίς ήταν εθνικός ήρωας με ένα σχολείο, ένα αεροδρόμιο και δρόμους που έφεραν το όνομά του. Τα μετάλλια στον τοίχο του γραφείου του θυμίζουν τα επιτεύγματά του ως αστροναύτη. Μεταξύ αυτών το παράσημο Λένιν και αυτό του Ήρωα της Σοβιετικής Ένωσης - το ανώτερο σοβιετικό παράσημο. Σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την πόλη που γεννήθηκε, το Χαλέπι, συνεχίζει τον αγώνα για δημοκρατικές αλλαγές στη Συρία "με λόγια όχι με όπλα".


Ο Φαρίς κατάφερε να διαφύγει με τη γυναίκα του και τα 3 του παιδιά στην Τουρκία το 2012. Μέχρι σήμερα είναι ο υψηλότερος σε στρατιωτικό βαθμό αποστάτης από τη Συρία. Το 2012 ήταν Στρατηγός Διοικητής της αεροπορικής ακαδημίας και σύμβουλος του καθεστώτος.

Διαβάστε το άρθρο για τον Μουχαμέντ Φαρίς στην ιστοσελίδα της Guardian:
From astronaut to refugee: how the Syrian spaceman fell to Earth

Δείτε το Βίντεο:
bsgreeks.blogspot.gr