Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 5 Ιουλίου 2016

Επιστολή Σαββίδη στον Πούτιν για την Αγία Σοφία

ΡΟΣΤΟΦ ΣΤΟ ΝΤΟΝ, 5 Ιουλίου 
 Με την ιδιότητα του Προέδρου της Εθνικο  - πολιτιστικής Αυτονομίας των Ελλήνων της Ρωσίας, ο Ιβάν Σαββίδης απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμήρ Πούτιν ζητώντας του να θέσει θέμα για τη χρήση των χριστιανικών μνημείων της Τουρκίας στην επικέιμενη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.


Σημειώνουμε ότι η ελληνική διασπορά της Ρωσίας, είναι εξαιρετικά ενοχλημένη από τη μετατροπή σε τζαμί της Αγίας Σοφίας της Τραπεζούντας, αλλά και την προσπάθεια μετατροπής της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης σε μουσουλμανικό τέμενος.

Στο πρώτο μέρος της επιστολής προς τον Ρώσο Πρόεδρο, ο Ιβάν Σαββίδης αναφέρεται στο ιστορικό της επίθεσης στα χριστιανικά μνημεία από την Τουρκία.

" Απευθύνομαι σε εσάς, ως βαθιά πιστό άνθρωπο και ηγέτη της χώρας, στην οποία η Ορθοδοξία είναι μία από τις βασικές θρησκείες, λόγω της κατάστασης, που δημιουργήθηκε γύρω από τα μνημεία της παγκόσμιας χριστιανικής κληρονομιάς, που βρίσκονται στην Τουρκία.

Τα τελευταία χρόνια, με μεγάλο πόνο στην καρδιά μας, παρακολουθούμε, στην ουσία, τη διαδικασία της εξάλειψής τους, επειδή οι βυζαντινοί ναοί και εκκλησίες, που βρίσκονται στη σημερινή Τουρκία και για πολλές δεκαετίες είχαν την ιδιότητα μουσείων, μετατρέπονται σε τζαμιά.

Η φάση αυτή ξεκίνησε το 2012, όταν το μουσείο της Αγίας Σοφίας στην πόλη Ισμίκ, άρχισε να λειτουργεί ως τζαμί. Αργότερα, το 2013, το ίδιο έγινε με την περίφημη εκκλησία της Αγίας Σοφίας στην Τραπεζούντα. Τώρα ήρθε η σειρά άλλων Ορθόδοξων εκκλησιών, η τύχη των οποίων έχει κριθεί σε κυβερνητικό επίπεδο.

Χωρίς αμφιβολία, ο κύριος στόχος αυτής της εκστρατείας είναι το να αρχίσει να λειτουργεί ως τζαμί το μεγαλύτερο μνημείο του χριστιανικού πολιτισμού - ο ναός της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, ο οποίος από το 1935 έχει χαρακτηρισθεί Μουσείο και προστατεύεται από την UNESCO, καθώς είναι το ιερό σύμβολο για το σύνολο του χριστιανικού κόσμου.

Το πρώτο βήμα έχει ήδη γίνει. Με την ευκαιρία του Ραμαζανιού, από τις 6 Ιουνίου μέχρι τις 5 Ιουλίου 2016, με τη στήριξη του τουρκικού κράτους,στην Αγία Σοφία καθημερινά γίνεται ανάγνωση του Κορανίου, που μεταδίδεται ζωντανά στην τηλεόραση.

Η παγκόσμια ορθόδοξη κοινότητα εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία της σχετικά με τις ενέργειες των τουρκικών αρχών. Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας επίσημα καταδίκασε το γεγονός, έχοντας χαρακτηρίσει την ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία ως προσβολή όλης της ιστορίας του Χριστιανισμού.

Η Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων της Ρωσίας από την πλευρά της, πραγματοποιεί συστηματική εργασία για την αναβίωση των βυζαντινών ιερών κειμήλιων, απευθύνοντας επιστολές και σχετικά αιτήματα στις αρμόδιες οργανώσεις."

" Με αφορμή την επανεκκίνηση του διαλόγου μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας, εκ μέρους  εκατοντάδων χιλιάδων Χριστιανών, σας παρακαλώ να θέσετε το ζήτημα σχετικά με το καθεστώς  των μνημείων της Βυζαντινής πολιτιστικής κληρονομιάς, που βρίσκονται στην Τουρκία, καθώς και τη διατήρηση τους για το παγκόσμιο χριστιανικό πολιτισμό, κατά τη διάρκεια της επικείμενης συνάντησής σας με τον Πρόεδρο της Τουρκίας " - ζητά από τον Πούτιν ο Ιβάν Σαββίδης..

Για να συμπληρώσει παρακάτω ότι, " Η Ρωσία ήταν πάντα υπερασπιστής των συμφερόντων όλων των Ορθοδόξων λαών, και σήμερα η χώρα μας δίκαια πρέπει να έχει το καθεστώς του υπερασπιστή των παγκόσμιων χριστιανικών αξιών ".

Υπενθυμίζουμε ακόμη, ότι με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Ιβάν Σαββίδης προσφέρθηκε να χρηματοδοτήσει την οικοδόμηση νέου τεμένους στην Τραπεζούντα, αρκεί να επιστραφεί στο προηγούμενο καθεστώς ο Ιερός Ναός της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας.

bsgreeks.blogspot.gr