Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016

ΗΠΑ - Η μοναδική υπερδύναμη στον κόσμο

Δεν είναι δική μας έκφραση, ανήκει στον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμήρ Πούτιν και την χρησιμοποίησε τρεις βδομάδες νωρίτερα στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης.

Με αφορμή την εθνική εορτή της 4ης Ιουλίου - Ημέρα Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ, αξίζει να δούμε ορισμένα στοιχεία που δικαιολογούν αυτή την άποψη - έκφραση του ρώσου Προέδρου.

Η ισχυρότερη οικονομία του κόσμου

Οι ΗΠΑ είναι η ισχυρότερη οικονομία στον κόσμο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού ταμείου, το ΑΕΠ των ΗΠΑ ανέρχεται περίπου στα 19 τρις $. Το ΑΕΠ της δεύτερης Κίνας, είναι περίπου 12 τρις $.

Οι ΗΠΑ είναι η πρώτη χώρα στα αποθέματα χρυσού 8133 τόνους, με δεύτερη τη Γερμανία με 3381 τόνους χρυσού.

Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο.
Στο Πετρέλαιο κατέχει την πρώτη θέση με παραγωγή 13,7 εκατ. βαρελιών την ημέρα, με δεύτερη τη Σαουδική Αραβία που παράγει 11,9 εκατ. βαρέλια.
Στο φυσικό αέριο κατέχει την πρώτη θέση με παραγωγή 767,3 δις κυβικών μέτρων την ημέρα, με δεύτερη τη Ρωσία με 573,3 δις κ.μ.

Οι ΗΠΑ, είναι η χώρα με τους περισσότερους δισεκατομμυριούχους στον κόσμο - 540, με δεύτερη την Κίνα με 251.

Στις ΗΠΑ, ανήκουν οι τρεις εταιρίες με τη μεγαλύτερη εμπορική αξία στον κόσμο, που είναι κατά σειρά: η Google - 229 δις $, η Apple - 228 δις $ και η Microsoft - 121 δις $. Αξίζει να σημειώσουμε ότι από τις 10 πρώτες εταιρείες παγκόσμια, η εννέα είναι αμερικάνικες, ενώ ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, είναι ο αμερικανός Μπιλ Γκέιτς.

Ο πιο ακριβός στρατός στον κόσμο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς ινστιτούτου στρατηγικών μελετών, ο αμυντικός προϋπολογισμός των ΗΠΑ είναι περίπου 597 δις $. Σχεδόν τόσος (665 δις $), είναι ο προϋπολογισμός των επόμενων 14 χωρών που ακολουθούν στην κατάσταση. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ η εισήγηση στον νέο προϋπολογισμό, είναι 585 δις $ ή το 3,1% του ΑΕΠ της χώρας.

Οι εξαγωγές όπλων της, είναι το 31% της παγκόσμιας αγοράς.

Ο δεύτερος μεγαλύτερος σε αριθμό στρατός του κόσμου (1,4 εκατ. άτομα), κυριαρχεί στους αιθέρες με 13.444 αεροσκάφη διαφόρων τύπων, ενώ βρίσκεται στις τρεις πρώτες χώρες σε αριθμό αρμάτων μάχης - 8848 και  πολεμικών πλοίων - 415.




Όσων αφορά το Πυρηνικό της Οπλοστάσιο, είναι πρώτη σε φορείς - 762, με δεύτερη τη Ρωσία - 526, δεύτερη σε πυρηνικές κεφαλές με 1538. Στην πρώτη θέση είναι η Ρωσία με 1648.
 
Η πολιτιστική επιρροή των ΗΠΑ.

Το 2016, οι ΗΠΑ ήταν η επικεφαλής χώρα στην κατάσταση των 30 καλύτερων χωρών στη χρήση της "ήπιας δύναμης" (soft power), που αφορά στη δυνατότητα επίδρασης σε άλλα κράτη με τον πολιτισμό, τις αξίες της κοινωνίας και τη διπλωματία.

Οι ΗΠΑ, είναι πρώτες σε βραβεία Νόμπελ - 257. Απο αυτά 70 στην Ιατρική, 66 στη Φυσική, 51 στη Χημεία, 43 στην Οικονομία, 19 Παγόσμια Βραβεία και 9 στη Λογοτεχνία.

Οι ΗΠΑ είναι η χώρα με τα περισσότερα Ολυμπιακά μετάλλια - 2411, με δεύτερη τη Ρωσία με 1528.

Στις ΗΠΑ ανήκουν οι τρεις ιστοσελίδες με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα παγκοσμίως, κατά σειρά: facebook.com, google.com, youtube.com.

Αμερικανικό είναι το άλμπουμ με τις μεγαλύτερες πωλήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Το άλμπουμ Thriller του Μάικλ Τζάκσον από την Epic Records, έχει κάνει μέχρι σήμερα πωλήσεις 110 δις $.

Αμερικανική είναι και η ταινία με τις μεγαλύτερες εισπράξεις στον κόσμο. Η ταινία ΑΒΑΤΑΡ της 20th Century Fox, με 2,78 δις $.

Ηγέτης στην Καινοτομία    

 Οι Ηνωμένες Πολιτείες για σχεδόν 40 χρόνια παραμένουν ο ηγέτης του αριθμού των διεθνών αιτήσεων για διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας, το 2015, από εταιρείες από τις Ηνωμένες Πολιτείες κατατέθηκαν 57.385 αιτήσεις (26,3% του συνόλου). Οι πιο ενεργοί παίκτες - Qualcomm (2442 αιτήσεις) και Hewlett Packard (1310 αιτήσεις). Οκτώ από τις δέκα πιο καινοτόμες εταιρείες της PwC προέρχονται από την Αμερική.

Στην εκπαίδευση 39 ΑΕΙ συμπεριλαμβάνονται στα 100 καλύτερα του κόσμου με πρώτο το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνια.

Οι ΗΠΑ είναι πρώτες σε δορυφόρους στο διάστημα - 568, με δεύτερη την Κίνα - 177 και τρίτη τη Ρωσία - 133.

Ο πλέον "περιζήτητος" Πρόεδρος.

 Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών, το όνομα του αμερικανού Προέδου Μπάρακ Ομπάμα, ήταν αυτό που εισήχθη τις περισσότερες φορές για αναζήτηση από τους χρήστες του Διαδικτύου μεταξύ των ηγετών του κόσμου (19,6 εκατομμύρια αιτήσεις). Η δημοτικότητα του Προέρου των ΗΠΑ, κορυφώθηκε τον Μάιο, όταν το όνομά του ενεγράφη σε μηχανές αναζήτησης πάνω από 2,2 εκατομμύρια φορές. 
Δεύτερος είναι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμήρ Πούτιν με 13,8 13,8 εκατομμύρια αιτήσεις και τρίτη η Γερμανίδα Καγκελάριος Αγκέλα Μέρκελ με 6,8 εκατ. αιτήσεις.



 bsgreeks.blogspot.com
. με στοιχεία από infographics του kommersant.ru