Ακούω πρωί πρωί τον Άδωνι Γεωργιάδη να λέει στον φυσικό του χώρο - τηλεόραση, ότι το κλείσιμο των συνόρων θα είναι εθνική καταστροφή !!! Να υπενθυμίσω ότι από την αρχή της κρίσης, πολύ πριν συμβεί αυτί που συμβαίνει, εκτίμησα με σχετική ακρίβεια αυτό που συμβαίνει και αντιμετωπίζουμε.
Θα διακινδυνεύσω να κάνω και πάλι μια ρεαλιστική πρόβλεψη για το τι σημαίνει πρακτικά κλείσιμο των συνόρων. Και πάλι θα γίνω κακός και αιρετικός αλλά θα διακινδυνέψω την πρόβλεψη, ότι κλείσιμο των συνόρων, θα σημαίνει πρακτικά μείωση ή και σταμάτημα των προσφυγικών ροών.
Είναι λογικό, αν καθήσεις και σκεφθείς τους λόγους για τους οποίους ένας πρόσφυγας έρχεται στην Ελλάδα. Ποιοί είναι αυτοί οι λόγοι:
1. Πρώτα και κύρια ΤΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΥΝΟΡΑ. Ο πρόσφυγας έρχεται στην Ελλάδα ακριβώς επειδή διαμέσου των ανοιχτών συνόρων της μπορεί να μετακινηθεί ελεύθερα προς τη Βόρεια Ευρώπη. Ο πρόσφυγας δεν έρχεται για να μείνει, απλά επιλέγει την πιο σίγουρη διαδρομή.
2. Η απόσταση. Η Ελλάδα είναι η κοντινότερη Ευρωπαϊκή χώρα Σένγκεν στο δρόμο των προσφύγων από τις σημερινές πηγές των ανθρωπιστικών κρίσεων, που είναι το Αφγανιστάν, το Ιρακ και φυσικά η Συρία.
3. Η σχετικά εύκολη διέλευση από τη γείτονα Τουρκία, στην οποία φτάνουν ακόμη και αεροπορικώς χωρίς ιδιαιτερη δυσκολία!!!
Έχω κάνει την πρόβλεψη με βάση τις ροές, ότι περίπου 300 χιλιάδες σε ορίζοντα 5ετίας, θα μείνουν τελικά στην Ελλάδα. Είναι πρακτικά αδύνατο να απορροφηθούν όλοι από τη Γερμανία ή και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Το κλείσιμο των συνόρων πρακτικά θα μειώσει και αυτό τον αριθμό. Εκτιμώ, ότι σε περίπτωση κλεισίματος των συνόρων, θα κολλήσουν στην Ελλάδα γύρω στις 200 χιλιάδες πρόσφυγες ή μετανάστες, λιγότεροι σε κάθε περίπτωση από την αρχική μου πρόβλεψη. Το πρόβλημα είναι, ότι αυτό θα συμβεί πλέον στους επόμενους 3 μήνες.
Από την άλλη η ορθολογική διαχείριση τις κρίσης, μπορεί να ακούγεται κυνικό, αλλά υπό προϋποθέσεις, μπορεί να φέρει οφέλη και ανάπτυξη. Πως θα γίνει αυτό; Είναι μια άλλη συζήτηση με πρώτη και κύρια προϋπόθεση ένα άλλο πολιτικό σκηνικό. Πολιτικούς που θα βάζουν τη χώρα και τους πολίτες της πάνω από τα μικροσυμφέροντά τους.
Δυστυχώς για τη σύγχρονη Ελλάδα, αυτό είναι το αδύνατο.
bsgreeks.blogspot.com