Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016

Δημόσια τοποθέτηση του Χρήστου Τοπαλίδη για τη ρατσιστική επίθεση στον Ιβάν Σαββίδη

Ακραία ρατσιστικές και μειωτικές προς όλους του Πόντιους και τους Έλληνες, χαρακτήρισε τις τοποθετήσεις του Ολυμπιακού για τον Ιβάν Σαββίδη ο Χρήστος Τοπαλίδης, πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος.

Ο κ. Τοπαλίδης τόνισε ότι ο Ολυμπιακός θα πρέπει να ανασκευάσει. 

Αναλυτικά όσα είπε στον ΣΚΑΪ 100,3
«Για την ελληνικότητα της καταγωγής του κ. Σαββίδη δεν νομίζω ότι χρειάζεται να συζητήσουμε. Δεν θα συζητάμε αυτονόητα πράγματα. Δεν θέλω να μπω στην ουσία της αντιπαράθεσης των ΠΑΕ Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ, συνεπεία της διακοπής του αγώνα Κυπέλλου στην Τούμπα. Ούτε θέλουμε να… ποδοσφαιροποιήσουμε τον ποντιακό χώρο. Αυτό, όμως, που έχω να πω είναι ότι οι συγκεκριμένες τοποθετήσεις της ΠΑΕ Ολυμπιακός, ο οποίες έρχονται σε συνέχεια κάποιων δημοσίων τοποθετήσεων πρώην πολιτικών και συγκεκριμένα, του κ. Αδριανόπουλου, περί Ρωσοπόντιων, είναι απαράδεκτες, άστοχες, ακραία ρατσιστικές, μειωτικές και προσβλητικές προς όλους τους συμπατριώτες μας νεοπρόσφυγες Έλληνες Πόντιους που ήρθαν, οι τελευταίοι, τη δεκαετία του 1990 από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Είναι σε αντιστοιχία το ίδιο ρατσιστικές, το ίδιο προσβλητικές, το ίδιο μειωτικές με τους χαρακτηρισμούς που αποδίδονταν στην πρώτα γενιά που ήρθε στην Ελλάδα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, ως… Τουρκόσποροι κτλ. Είναι ατυχείς αυτές οι δηλώσεις και πρέπει να ανασκευαστούν. Και εγώ εκπλήσσομαι, γιατί ο κ. Μαρινάκης έχει δείξει ευαισθησία πάνω στο ποντιακό ζήτημα και ξέρω, μάλιστα, πως έλκει την καταγωγή του από τη μεριά της γιαγιάς του, από τη γνωστή οικογένεια Ποντίων, των Υψηλάντηδων.
Δεν θέλω να θεωρήσω πως είναι μία ρατσιστική τοποθέτηση εναντίον των νεοπρόσφυγων. Ότι απλά έχει να κάνει με το ποδόσφαιρο… Είναι σε ποδοσφαιρική διάσταση, αλλά σε όποιο επίπεδο και αν γίνεται, είναι απαράδεκτη, καταδικαστέα, κατακριτέα και αποδοκιμαστέα.
Οι Πόντιοι είναι Έλληνες. Εγώ, απλά, θέλω να καυτηριάσω τους χαρακτηρισμούς Ρωσοπόντιοι, φιλοξενούμενοι… Είναι απαράδεκτοι αυτοί οι όροι. Η παρουσία αυτών των ανθρώπων στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης ήταν αποτέλεσμα της Γενοκτονίας. Όσο υπάρχουν φωνές μέσα στη χώρα μας που αρνούνται ακόμη και σήμερα αυτό το γεγονός, πάντα θα υπάρχει πρόσφορο έδαφος για τέτοιου είδους ρατσιστικές αναφορές, σε βάρος μιας ομάδας του ελληνικού φύλου. Δεν νομίζω ότι είναι σκόπιμο ο διαχωρισμός της ελληνικής κοινωνίας κάτω από τέτοιους όρους»

Πηγή:  sport-fm.gr