Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

Κρίσιμη ημέρα σήμερα στις Βρυξέλλες. Υπό πίεση η Κύπρος. Θα στηρίξει η Ελλάδα;


ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, 17.03.2016

Μια ιδιαίτερα κρίσιμη ημέρα σήμερα στις Βρυξέλλες, όπου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που ξεκινάει εκεί θα συζητηθεί το άνοιγμα των προ-ενταξιακών κεφαλαίων για την Τουρκία, που είχαν παγώσει λόγω των απειλών της Άγκυρας προς τη Λευκωσία.

Φυσικά η Κύπρος θα βρεθεί στο επίκεντρο, αλλά ενδιαφέρον παρουσίαζει και η ελληνική θέση - η ύπαρξη ή όχι μιας εθνικής γραμμής επάνω στο κρίσιμο θέμα

Η Τουρκία εκμεταλλεύεται το προσφυγικό προσπαθώντας να αποκομίσει τα μέγιστα δυνατά οφέλη ανοίγοντας και πάλι τον ενταξιακό της δρόμο, αν και είναι κοινή παραδοχή ότι δεν πληροί τα προαπαιτούμενα. Η Κύπρος που ήδη δέχεται ισχυρότατες πιέσεις, δια του Προέδρου της, έχει απειλήσει με "βέτο" στη συμφωνία. Σε μια τέτοια περίπτωση η συμφωνία με την Τουρκία για το προσφυγικό, θα τιναχθεί στον αέρα με απρόβλεπτες συνέπειες κύρια για τη χώρα μας. 
 
Συνέπειες όμως θα έχει και μια συμφωνία για άνοιγμα των προ-ενταξιακών κεφαλαίων, όπως και η πιθανολογούμενη άρση του καθεστώτος θεωρήσεων (βίζας) για τους Τούρκους πολίτες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 
 
Οι ελπίδες μας λοιπόν σήμερα στηρίζονται στην αντίσταση της Κύπρου και του Νίκου Αναστασιάδη. 
 
Οι πιέσεις προς την Κύπρο και τον Πρόεδρο της Νίκο Αναστασιάδη, αναμένονται ισχυρές, αλλά ο Κύπριος Πρόεδρος σπεύδει να δηλώσει κατηγορηματικά, ότι δεν θα υποκύψει. 
 
"Εάν υποκύψω δεν θα μπορέσω να επιστρέψω ποτέ στην Κύπρο" δήλωσε χαρακτηριστικά.
 
Την ίδια ώρα που συζητούνται Εθνικά κρίσιμα θέματα για την Ελλάδα, η εσωτερική πολιτική μας σκηνή και τα ΜΜΕ, ασχολούνται με τους εκβιασμούς Καμμένου και το θέμα που έχει προκύψει με τον Μουζάλα. Ίσως για να μην ασχοληθούμε με τα σοβαρά και το σημερινό ξεπούλημα στις Βρυξέλλες.
 
bsgreeks.blogspot.com