Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016

Με εντολή Πούτιν άμεση και πλήρης αποκατάσταση των ρωσο-τουρκικών σχέσεων.

ΜΟΣΧΑ 29 Ιουνίου, 14:10

Από χθες είχαμε μεταφέρει τις πληροφορίες για τα αμέσως επόμενα βήματα της ταχείας αποκατάτασης των ρωσο-τουρκικών σχέσεων. Μετά τη σημερινή τηλεφωνική συνομιλία (ζητήθηκε από τη ρωσική πλευρά πριν τα γεγονότα του αεροδρομίου) έρχεται η απόλυτη επιβεβαίωση.

Η σχετική ανακοίνωση της Ρωσικής Προεδρίας αναφέρει τα εξής:

"Με ρωσική πρωτοβουλία πραγματοποιήθηκε τηλεφωνική συνομιλία του Βλαντιμήρ Πούτιν με τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Πρόεδρος της Ρωσίας εξέφρασε τη βαθιά του συλλυπητήρια του για την τρομοκρατική επίθεση στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, που είχε ως αποτέλεσμα πολυάριθμα θύματα, εξέφρασε τη συμπάθειά του προς τις οικογένειες των θυμάτων και ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες. Και οι δύο πλευρές υπογράμμισαν την ανάγκη να ενεργοποιηθεί η διεθνής συνεργασία για την καταπολέμηση της κοινής για όλους τρομοκρατικής απειλής.

Ο Βλαντιμήρ Πούτιν σημείωσε, ότι το μήνυμα που παρέλαβε από τον Πρόεδρο της Τουρκίας, δημιούργησε τις προϋποθέσεις για να γυρίσει η σελίδα της κρίσης στις διμερείς σχέσεις και να αρχίσει η διαδικασία αποκατάστασης της απο κοινού εργασίας σε διεθνή και περιφερειακά προβλήματα, καθώς και για την ανάπτυξη του συνόλου των ρωσο-τουρκικών σχέσεων. Στα πλαίσια αυτά, εξέφρασε την ελπίδα, ότι η δικαστική διερεύνηση που ξεκίνησε και αφορά πολίτη της Τουρκίας, κατηγορούμενο για το θάνατο του ρώσου πιλότου, θα έχει αντικειμενικό χαρακτήρα.

Ο Ρώσος ηγέτης ανακοίνωσε, ότι θα δώσει εντολή στην Κυβέρνηση να αρχίσει συνομιλίες με τις αντίστοιχες τουρκικές αρχές, με σκοπό να αποκατασταθεί η αμοιβαία επωφελής διμερής συνεργασία στο εμπόριο την οικονομία και σε άλλους τομείς. Σημειώθηκε επίσης, ότι εννοείται και η άρση των περιοριστικών μέτρων σχετικά με την επίσκεψη στην Τουρκία ρώσων τουριστών. Γι αυτό θα ήταν επιθυμητό, όπως η τουρκική κυβέρνηση πραγματοποιήσει συμπληρωματικά βήματα στην κατέυθυνση της διασφάλισης της ασφάλειας των ρώσων πολιτών στο έδαφος της Τουρκίας.

Συμφωνήθηκε, ότι οι Υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών θα συναντηθούν την 1η Ιουλίου του τρέχοντος έτους στο Σότσι, κατά τη διάρκεια της συνόδου των χωρών Οικονομικής Συνεργασίας Μαυρης Θάλασσας. Σε αυτή τη συνάντηση, θα συζητηθούν, τόσο η κατάσταση στην περιοχή με ιδιαίτερη σημασία στο διακανονισμό στη Συρία, όσο και καίρια ζητήματα περαιτέρω ανάπτυξης των ρωσο-τουρκικών σχέσεων.

Οι Πρόεδροι της Ρωσίας και της Τουρκίας συμφώνησαν να επεξεργαστούν την δυνατότητα πραγματοποίησης στο αμέσως επόμενο διάστημα, προσωπικής συνάντησης.

Συνολικά η συνομιλία είχε μεθοδικό και εποικοδομητικό χαρακτήρα και στόχο την αποκατάσταση του παραδοσιακά φιλικού χαρακτήρα της πολύπλευρης διμερούς συνεργασίας."

bsgreeks.blogspot.gr