Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016

Μαριούπολη Ουκρανίας. Φεστιβάλ για τα 175 Χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου Έλληνα ζωγράφου Αρχίπ Κουϊντζή.

Φέτος συμπληρώνονται 175 χρόνια από τη γέννηση του Μεγάλου Έλληνα ζωγράφου Αρχίπ Κουϊντζη.

Γραμματόσημο των ρωσικών ταχυδρομείων για τα 175 χρόνια από τη γέννησή του.
Στα πλαίσια αυτά η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων από αύριο 4 έως 6 Ιουνίου, προς τιμή του. Στις εκδηλώσεις συμπεριλαμβάνεται έκθεση τοπίου ουκρανών και άλλων ζωγράφων, σεμινάρια, διαλέξεις αλλά και θεματικές εκδρομές στην πόλη όπου γεννήθηκε τη Μαριούπολη στις 27 Ιανουαρίου του 1841.

Το κανονικό του όνομα ήταν Ἄρχιππος Και το επώνυμό του το προήλθε από τον παππού του, η λέξη κουίντζι σημαίνει “χρυσοχόος” στα Ταταρικά (τουρκικά: kuyumcu). Μεγάλωσε σε φτωχή οικογένεια, ο πατέρας του ήταν Έλληνας, ονομαζόταν Ιβάν Κριστοφορόβιτς Κουίντζη και ήταν τσαγκάρης. Ο Αρχίπ ήταν έξι ετών όταν έχασε τους γονείς του και τον μεγάλωσαν ο θείος και η θεία του, επειδή ήταν φτωχοί αναγκάστηκε να ξεκινήσει να δουλεύει από νεαρή ηλικία.


Νύχτα στην Ουκρανία. 1878
Μετά τη βροχή. 1879
Τις πρώτες του γνώσεις τις πήρε από ένα Έλληνα φίλο της οικογένειας του, που ήταν δάσκαλος, στη συνέχεια πήγε σε σχολείο όπου δεν τα πήγαινε καλά αλλά είχε δείξει ενδιαφέρον για την ζωγραφική. Το 1855 πήγε στην Θεοδοσία, ήθελε να γίνει μαθητευόμενος κάποιού ζωγράφου αλλά δεν τα κατάφερε. Το 1860-1865 δούλεψε στο στούντιο του φωτογράφου Συμεών Ισακόβιτς στο Ταγκανρόγκ. Προσπάθησε να ανοίξει και δικό του φωτογραφικό στούντιο, αλλά χωρίς επιτυχία. Μετά από αυτό μετακόμησε στην Αγία Πετρούπολη.

Νύχτα με φεγγάρι στο Δνείπερο. 1880
Σπούδασε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών και ήταν μέλος της ομάδας “Πιριντβίζνικι” (Ρωσικά: Передви́жники - Ελληνικά: Περιπλανώμενοι), μια ομάδα Ρώσων καλλιτεχνών που επαναστάτησαν κατά της Ακαδημίας. Το 1872 άφησε την ακαδημία και εργάστηκε ως ζωγράφος, πούλησε τον πίνακα “Στο νησί Βαλαάμ” στον Πάβελ Τρετιακόφ που τον πρόβαλε στην γκαλερί του. Το 1874 πήρε το χάλκινο μετάλλιο στη Διεθνή Έκθεση Τέχνης του Λονδίνου με τον πίνακα “Το χιόνι”. Το 1892 είχε γίνει καθηγητής στην Ακαδημία Καλών Τεχνών, το 1894 είχε γίνει υπεύθυνος για το εργαστήριο του “Τοπίου”, αλλά απολύθηκε το 1897 για την υποστήριξη του σε διαδηλώσεις μαθητών.
Hλιοβασίλεμα. 1898-1908
 Ο Αρχίπ δημιούργησε την "Κοινότητα των καλλιτεχνών", που το 1909 μετονομάστηκε σε Α.Ι. Κουϊντζή προς τιμήν του. Θεωρείται ίσως ένας από τους μεγαλύτερους ζωγράφους - καλλιτέχνης στην αποτύπωση των αντανακλάσεων του φωτός, ιδρυτής ολόκληρης σχολής.

bsgreeks.blogspot.gr