Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 21 Ιουνίου 2016

Έφυγε από τη ζωή ο Νικόλαος Κοσσέ, Οργανωτικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων της Ουκρανίας

ΜΑΡΙΟΥΠΟΛΗ, 20 Ιουνίου

Ο Νίκος Κοσσέ, οργανωτικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων της Ουκρανίας, έφυγε χθες από τη ζωή μετά από μακροχρόνιο αγώνα με την αρρώστια.

Ο ιστότοπος της Ομοσπονδίας τον χαρακτηρίζει άνθρωπο θρύλο, στρατιωτικός, έφτασε το βαθμό του Συνταγματάρχη, έναν από τους ιδεολόγους του Ελληνικού Κινήματος στην πρώην ΕΣΣΔ.

Ο Νίκος Σιδηρόπουλος γράφει ότι ήταν ένας από τους τελευταίους μοϊκανούς του  ελληνικού κινήματος, ιδεολόγος - Έλληνας με κεφαλαία γράμματα, άνθρωπος της τιμής, του λόγου, της αξιοπρέπειας που αποτελούσε παράδειγμα ανθρώπου υπηρέτη του λαού του.

Ο Νίκος Κοσσέ γεννήθηκε στις 22 Μαίου 1952 στο ελληνικό χωριό Μαλογιανισόλ της Περιφέρειας Ντονιέτσκ. Η οικογένειά του είχα καθαρά ελληνικές ρίζες και από τους δύο γονείς. Το 1953 η οικογένεια μετακόμισε στο Στάρι Κριμ.

Από το 1959 έως το 1969 μαθητής. Το 1968 οργανωτικός γραμματέας της Κομσομόλ του σχολείου του. Το 1969 ξεκίνησε τις σπουδές του στη Στρατιωτικό - Πολιτική Σχολή Μηχανικού και Επικοινωνιών. Εκεί, στα 20 του χρόνια έγινε μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης. Ο Νίκος αποφοίτησε από τη Σχολή με άριστα το 1973 με ειδικότητα "μηχανικός ανθρώπινων ψυχών".


Μετά την αποφοίτηση ξεκίνησε τη θητεία του σε διάφορα τμήματα μηχανικού στο Κίεβο, το Ραντόμισλ στην περ. Ζιτόμιρ, σε τμήματα αντιαεροπορικής άμυνας στο Πιριάτιν, στο Λούμπνι της περ. Πολτάβας, στη Μεραρχία στο Ουσουρισκ και το 1992 έως 1993 στη Μαριούπολη. Στην υπηρεσία του πέρασε απ όλους τους βαθμούς. 1,5 χρόνο διοικητής πολιτικού τμήματος Λόχου, 2 χρόνια γραμματέας του κομματικού γραφείου ανεξάρτητου τάγματος μηχανικού, 4 χρόνια υποδιοικητής πολιτικού τμήματος του τάγματος, 5 χρόνια υποδιοικητής Συντάγματος Αντιαεροπορικής άμυνας, 5 χρόνια αναπληρωτής επικεφαλής πολιτικού τμήματος μηχανοκίνητης μεραρχίας, 3 χρόνια επικεφαλής τμήματος προπαγάνδας και καθοδήγησης. Μετά από 10 χρόνια υπηρεσίας στην Άπω Ανατολή και με τη διάλυση της ΕΣΣΔ συνέχισε τη θητεία του στη Μαριούπολη.

Το 1983 τελείωσε με άριστα τις σπουδές του στην Στρατιωτικό-πολιτική Ακαδημία Λένιν της Μόσχας. Το 1990 και 1991 πέρασε τμήματα προετοιμασίας για ανώτατα ακαδημαϊκά ιδρύματα στη Μόσχα. 

Στα 39 του χρόνια πήρε το βαθμό του Συνταγματάρχη. Στα 40 του παρασημοφορήθηκε "Για τις υπηρεσίες του στις Ένοπλες Δυνάμεις". Κάτοχος πολλών παρασήμων, εύφημων μνείων κλπ. Το 1999 απολύθηκε από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας.


Το 1994, έγινε μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Μαριύπολης, συμμετείχε στις εκδηλώσεις, παρακολούθησε τμήματα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας του συλλόγου. Το 1999 μετά το στρατό καλείτε από τον τότε Γραμματέα της Ομοσπονδίας Νίκο Τεμίρ και την Πρόεδρο Αλεξάνδρα Προτσένκο Πιτσαχτζή, ν' αναλάβει υπεύθυνος του οργανωτικού τμήματος και του τμήματος τύπου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων της Ουκρανίας.


Στο 3ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας, το 2000 εκλέχθηκε Γραμματέας της Ομοσπονδίας θέση που διατήρησε μέχρι το θάνατό του. .

Ιδεολόγος του Ελληνικού Κινήματος, προσέφερε τα πάντα στην οργάνωση της Ομοσπονδίας. Αθόρυβος και εργατικός είχε πάντα την εκτίμηση όλων των Συλλόγων, των Κοινοτήτων και Ελλήνων της Ουκρανίας. Για την τεράστια συνεισφορά του τιμήθηκε από το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, την Επιτροπή Εθνοτήτων της Ουκρανίας, την Περιφέρεια Ντονιέτσκ, το Δήμο της Μαριούπολης.

Υπηρέτησε την Ελλάδα και τον Ελληνισμό με αξιοπρέπεια και συνέπεια.

Νάναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει.


bsgreeks.blogspot.gr