Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016

Κρίσιμη ψηφοφορία στη Γερμανική Βουλή για αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων και άλλων χριστιανικών λαών από την Τουρκία.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ, 01.06.2016

"Αύριο στη Γερμανική Βουλή η κρίσιμη ψηφοφορία για την αναγνώριση της Γενοκτονίας. Η Παγκόσμια Ποντιακή Νεολαία δίνει το παρόν εκφράζοντας την πίστη της για θετική εξέλιξη της ψηφοφορίας. Η σύγχρονη Γερμανία έχει αποδείξει ότι γνωρίζει να αναλαμβάνει την ιστορική ευθύνη. Αύριο είναι μια τέτοια μέρα, όπου οι γερμανοί βουλευτές θα έρθουν αντιμέτωποι με τη συνείδησή τους απέναντι στο δίκαιο της ιστορίας και στη μνήμη.
Ελπίζουμε το δίκαιο, ο πολιτισμός και το φως της ιστορικής αλήθειας να θριαμβεύσουν"


Αυτό είναι το σύντομο μήνυμα του Προέδρου της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Ποντιακής Νεολαίας Άλκη Αναστασιάδη από το Βερολίνο όπου βρίσκεται επικεφαλής στελεχών της Ποντιακής Νεολαίας. Αύριο 2 Ιουνίου είναι πραγματικά μια μεγάλη ημέρα.


630 βουλευτές της Μπούντεσταγκ καλούνται αύριο να αποφανθούν αύριο σχετικά με μια κοινοβουλευτική απόφαση με τίτλο "Μνήμη της γενοκτονίας των Αρμενίων και άλλων χριστιανικών μειονοτήτων πριν από 101 χρόνια", η οποία προτάθηκε από τις κοινοβουλευτικές ομάδες της πλειοψηφίας --τους συντηρητικούς Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) και τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD)-- καθώς και από τους βουλευτές των αντιπολιτευόμενων Πρασίνων.
Η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ υποστηρίζει την απόφαση με την οποία αναγνωρίζεται η γενοκτονία και η οποία πρόκειται να ψηφιστεί αύριο Πέμπτη στην Μπούντεσταγκ, όμως δεν θα συμμετάσχει στην ψηφοφορία εξαιτίας των ανειλημμένων υποχρεώσεών της, ανακοίνωσε σήμερα η αναπληρώτρια εκπρόσωπός της.

Η Μέρκελ "δεν θα συμμετάσχει στην ψηφοφορία" που θα διεξαχθεί στην Μπούντεσταγκ γι' αυτή την απόφαση που επικρίνεται από την Τουρκία, εξαιτίας του προγράμματος εργασίας της και των "ραντεβού της", δήλωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Κριστιάνε Βιρτς, στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Όμως στη δοκιμαστική ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε χθες, Τρίτη, στους κόλπους της κοινοβουλευτικής ομάδας των συντηρητικών, η καγκελάριος "ψήφισε μαζί με την ομάδα" υπέρ του κειμένου, διευκρίνισε η Βιρτς.

Ο Μάρτιν Σέφερ, ο εκπρόσωπος του γερμανού υπουργού Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, ο οποίος έχει εκφράσει δημόσια την αντίθεσή του στην απόφαση της Μπούντεσταγκ, δήλωσε από την πλευρά του πως "ελπίζει" ότι "η απόφαση που θα ληφθεί αύριο (Πέμπτη) από την Μπούντεσταγκ δεν θα διαταράξει σε μόνιμη βάση τις σχέσεις με την Τουρκία".
Ο τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ χαρακτήρισε σήμερα "παράλογο" το κείμενο αυτό. Υπογράμμισε πως η υιοθέτησή του θα έχει "αρνητική επίδραση" στις σχέσεις ανάμεσα στην Άγκυρα και το Βερολίνο, προσθέτοντας πάντως ότι οι ζημιές θα είναι περιορισμένες.
Χθες, Τρίτη, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τηλεφώνησε στην Άγγελα Μέρκελ για να εκφράσει τις "ανησυχίες" του για την απόφαση.

Ο πρόεδρος της Αρμενίας Σερζ Σαρκισιάν δήλωσε από την πλευρά του πως ελπίζει ότι οι γερμανοί βουλευτές "δεν θα επιτρέψουν να εκφοβισθούν" από την Τουρκία, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα από την εφημερίδα Bild.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως δεν πρέπει κανείς να φοβάται ότι η ψηφοφορία αυτή μπορεί να οδηγήσει σε μια αμφισβήτηση από τους Τούρκους της συμφωνίας με την ΕΕ η οποία επέτρεψε να μειωθεί η συρροή μεταναστών στην Ευρώπη.

"Όταν αρχίζουμε να κάνουμε συμβιβασμούς για να διαφυλάξουμε βραχυπρόθεσμα πολιτικά συμφέροντα, είμαστε ικανοί να συνεχίσουμε να το κάνουμε διαρκώς. Και αυτό δεν είναι καλό για τη Γερμανία, δεν είναι καλό για την Ευρώπη ούτε για τον κόσμο", προειδοποίησε. 

Σήμερα η γενική αίσθηση είναι ότι η ιστορική απόφαση δικαίωσης θα υπερψηφιστεί. Από την πλευρά μας ελπίζουμε το φως να νικήσει το σκοτάδι και να θριαμβεύσει η ιστορική αλήθεια.
Κινητοποίηση των Ποντιακών Σωματείων της Γερμανίας
Πόντιοι, Αρμένιοι και Ασσύριοι δεν σκοπεύουν να μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια. Στις 10 το πρωί της Τρίτης δίνουν ραντεβού στην Πύλη του Βραδεμβούργου, καθώς μία ώρα αργότερα ξεκινά η συζήτηση στην Μπούντεσταγκ.

Το ακριβές κείμενο που θα εισαχθεί προς ψήφιση με πρωτοβουλία του κυβερνητικού συνασπισμού και της αντιπολίτευσης των Πρασίνων δεν έχει δημοσιοποιηθεί, ωστόσο σε όλα τα προσχέδια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας υπάρχει η λέξη «γενοκτονία».

Μιλώντας στο pontos-news.gr ο πρόεδρος της ΟΣΕΠΕ, Ανέστης Οσιπίδης, ανέφερε ότι άλλη μία λέξη που σίγουρα χρησιμοποιείται είναι η λέξη «αναγνώριση». Με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας έχουν μισθωθεί δύο πούλμαν που θα ξεκινήσουν τα ξημερώματα από το Ντίσελντορφ και τη Στουτγάρδη προκειμένου να μεταφέρουν όσους επιθυμούν να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση του Βερολίνου.

«Επιλέξαμε τις δύο συγκεκριμένες πόλεις καθώς εκεί υπάρχουν τα περισσότερα ποντιακά σωματεία. Πολλοί όμως θα δώσουν το παρών στο Βερολίνο ταξιδεύοντας με ιδιωτικά μέσα», αναφέρει ο Ανέστης Οσιπίδης.

Στο κάλεσμα «για ενεργό συμμετοχή και για τη δημιουργία ενός μοχλού πίεσης» συμμετέχουν ακόμα οργανώσεις Αρμενίων και Ασσυρίων, καθώς και φίλοι και υποστηρικτές του αιτήματος για αναγνώριση της Γενοκτονίας.

Σύνθημα είναι: «Είμαστε εκεί, θυμόμαστε, και ζητούμε εδώ και τώρα την αναγνώριση». 

bsgreeks.blogspot.gr
με πληροφορίες από  skai.gr
  pontos-news.gr