Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

Τι σημαίνει πρακτικά το Brexit και ποιες οι επιπτώσεις για την Ελλάδα; Μια πρώτη εκτίμηση.

Του Θράσου Ευτυχίδη



Τελικά συνέβη αυτό που όλοι απεύχονταν, αλλά πρακτικά ο οποιοσδήποτε σοβαρός πολιτικός και κοινωνικός αναλυτής ήξερε ότι θα συμβεί. To Brexit είναι πλέον γεγονός ως αποτέλεσμα και τυπικά. Το αποτέλεσμα βέβαια θα είχε την ίδια ανάγνωση αν οι Βρετανοί είχαν ψηφίσει και υπέρ της παραμονής και η διαφορά ήταν μικρή.

Το αποτέλεσμα έχει μία και μόνο ανάγνωση. Και αυτό δεν είναι άλλο από την απόλυτη αμφισβήτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των δομών και των πολιτικών της. Και η Βρετανία, δεν είναι η μόνη χώρα της οποίας οι πολίτες σκέφτονται με αυτό τον τρόπο. Αντίστοιχο αποτέλεσμα θα μπορούσαμε να έχουμε και σε μια σειρά άλλες χώρες για διαφορετικούς βέβαια λόγους σε κάθε μια, αλλά με ένα κοινό παρονομαστή που ονομάζεται, προστασία του εθνικού συμφέροντος.

Και είναι ακριβώς αυτός ο κοινός παρονομαστής που επιτρέπει σε διαφορετικούς και ανόμοιους πολιτικούς χώρους να αναπτύσσουν στην ουσία κοινή ρητορική. Βέβαια κάποιοι ίσως παρατηρήσουν ότι υπάρχουν αποστάσεις στις θέσεις της αριστεράς που βρίσκεται υπέρ μιας εξόδου, έναντι των θέσεων της άκρας δεξιάς που επίσης επιθυμεί την έξοδο. Ναι έτσι είναι, αλλά αν δούμε στην ουσία τους τις προτεινόμενες πολιτικές για παράδειγμα στην οικονομία και στο μεταναστευτικό, οι ουσιαστικές διαφορές πρακτικά δεν υπάρχουν. Ο προστατευτισμός σε εθνικό πλέον επίπεδο είναι το κλειδί.

Σήμερα για άλλη μια φορά κάποιοι θα μιλήσουν για άνοδο του Ευρωσκεπτικισμού στην Ευρώπη κουνώντας το δάχτυλο για επερχόμενους, υπαρκτούς και ανύπαρκτους κινδύνους. Για άλλη μια φορά θα χαθεί χρόνος στην ανάλυση ενός γεγονότος – αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ενώ θα κρυφθεί για άλλη μια φορά η συνολική εικόνα. Η εικόνα αυτή, που αποτελεί και τη σύγχρονη Ευρωπαϊκή πραγματικότητα, είναι ότι πλέον κανείς δε θέλει αυτή την Ευρώπη.
Για εμάς στην Ελλάδα είναι ένα καμπανάκι κινδύνου.

Η σημαντικότερη άμεση επίπτωση, θα είναι σίγουρα η σκλήρυνση της στάσης απέναντι στο ελληνικό χρέος. Θα δεχθούμε πλέον αφόρητες πιέσεις από χώρες που δεν μπορούν να κατανοήσουν την ευρωπαϊκή ανοχή και χρηματοδότηση απέναντι στην Ελλάδα. Πολιτικοί χωρών όπως οι γειτονικές μας Βουλγαρία και Ρουμανία, όπως η Ουγγαρία, η Τσεχία, η Σλοβακία, η Πολωνία, αδυνατούν να εξηγήσουν στους πολίτες τους γιατί χρηματοδοτούν το ελληνικό χρέος, όταν ο μέσος μισθός σε αυτές τις χώρες κυμαίνεται μεταξύ 250 – 400 €! Το ίδιο συμβαίνει και στις Σκανδιναβικές χώρες όπου υπάρχει δυσκολία να εξηγηθεί η μείωση του κοινωνικού κράτους με την παράλληλη συμμετοχή στην στήριξη και χρηματοδότηση του ελληνικού χρέους. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στις πλούσιες χώρες του Βορρά.

Από εκεί και πέρα θα υπάρξουν μια σειρά άμεσων και έμμεσων επιπτώσεων σε μεγάλο χρονικό ορίζοντα που θα έχουν να κάνουν κύρια με την πτώση του Βρετανικού νομίσματος έναντι του ευρώ και του δολαρίου, κάτι που θα κάνει από τη μία ακριβές της ελληνικές υπηρεσίες (τουρισμός) και ακριβά τα ελληνικά εξαγόμενα προς τη Μεγάλη Βρετανία προϊόντα (τρόφιμα κυρίως).

Προβλήματα αναμένεται ν αντιμετωπίσουν τα ελληνικά κεφάλαια που βρίσκονται τοποθετημένα στην Αγγλία, κύρια ναυτιλιακά, αλλά και οι τοποθετήσεις ελληνικών τραπεζών σε Βρετανικά κρατικά ομόλογα η αξία των οποίων βραχυπρόθεσμα θα μειωθεί.

Θετικά θα είναι τα αποτελέσματα για έλληνες φοιτητές μια που η αναμενόμενη πτώση του νομίσματος θα έχει ως συνέπεια φθηνότερα δίδακτρα, ενοίκια κλπ.

Βέβαια όλα θα εξαρτηθούν από την ικανότητα να ξεπεραστεί γρήγορα η κρίση και πιστεύω ότι η Βρετανική οικονομία μπορεί να το κάνει αυτό γρήγορα.  

Η διαδικασία του Brexit (αν συμβεί γιατί δεν είναι σίγουρο ακόμη) θα είναι μακρόχρονη. Με την ολοκλήρωση της, θα έρθει ένα ακόμη πακέτο συνεπειών που αφορά την κάλυψη των Βρετανικών υποχρεώσεων στον Ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Η τρύπα 4 – 7 δις που ανοίγει η αποχώρηση της Βρετανίας, θα πρέπει να καλυφθεί από την αύξηση των συνεισφορών των υπόλοιπων κρατών μελών, ενώ θα πρέπει να υπάρξει δραστική περικοπή δαπανών και κονδυλίων ενίσχυσης των ασθενέστερα οικονομικά μελών.

Αυτά σαν μια πρώτη εκτίμηση των συνεπειών στο οικονομικό τουλάχιστον επίπεδο. Αλλά και πάλι θα επιμείνω ότι στην περίπτωση του Βρετανικού Brexit, το ζήτημα είναι πρώτα και πάνω απ’ όλα πολιτικό.

bsgreeks.blogspot.gr