Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016

Συλλήψεις στο Καζαχστάν για απόπειρα πραξικοπήματος.



ΑΣΤΑΝΑ, 6 Ιουνίου 2016
Ο μεγαλοεπιχειρηματίας Τοχτάρ Τουλέσοφ συνελήφθη από τις αρχές ασφαλείας του Καζαχστάν γιατί διοργάνωσε και χρηματοδότησε ντις διαδηλώσεις «για τη γη» που είχαν στόχο την κατάληψη της εξουσίας. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο εκπρόσωπος τύπου της Επιτροπής Εθνικής Ασφαλείας (ΕΕΑ) του Καζαχστάν Ρουσλάν Καράσεφ.

«Οι ανακριτές έχουν πλήρη στοιχεία, ότι ο Τουλέσοφ έκανε εργασίες προετοιμασίας και από το προηγούμενο έτος πραγματοποίησε συγκεκριμένα βήματα για την προετοιμασία βίαιας κατάληψης της εξουσίας», - ανακοίνωση ο εκπρόσωπος της ΕΕΑ. Σύμφωνα με τον Καράσεφ, το σχέδιο δράσης περιελάμβανε την «αποσταθεροποίηση της κατάστασης με δημιουργία πηγών εντάσεων, την οργάνωση διαδηλώσεων διαμαρτυρίας και μαζικών ταραχών», υπό την πίεση των οποίων ο Τουλέσοφ «σχεδίαζε να σχηματίσει τη λεγόμενη «εναλλακτική κυβέρνηση» και να αλλάξει τις δομές της υπάρχουσας εξουσίας»/

«Έχουμε αποδείξεις, ότι οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στη λεγόμενη μεταρρύθμιση για τη γη, που οργανώθηκαν στις πόλεις Ατιράου, Αστάνα, Αλμα Ατά, Ουράλσκ, Κιζιλόρντ, εμπνεύσθηκαν και χρηματοδοτήθηκαν από τον κύριο Τουλέσοφ τον Δεκέμβριο του προηγουμένου έτους. Έχουμε καθορίσει ότι οι διαδηλώσεις θα έπρεπε να ξεκινήσουν νωρίτερα. Όμως με την κράτηση του Τουλέσοφ τα χρονοδιαγράμματα επικαιροποιήθηκαν από τους διοργανωτές, αρκετοί εκ των οποίων έχουν ήδη συλληφθεί», - είπε ο Καράσεφ.

Συλλήψεις και στην αστυνομία και το στρατό

Ο εκπρόσωπος τύπου της ΕΕΑ ανακοίνωσε επίσης, ότι για συνεργεία στη διοργάνωση ενεργειών διαμαρτυρίας εναντίον της υπάρχουσας εξουσίας συνελήφθησαν επίσης και αρκετοί αστυνομικοί και στρατιωτικοί. 

«Ήδη βρισκόμενος απομονωμένος για ανάκριση, ο Τουλέσοφ προσπάθησε να εκμεταλλευτεί την δημιουργηθείσα κατάσταση στη χώρα και να οργανώσει τον Μάϊο του 2016 μαζικές ταραχές στην πόλη Σαριαγάς στη Νότια περιφέρεια της χώρας. Για την εκτέλεση των σχεδίων του ο Τουλέσοφ αναζήτησε συνεργάτες μεταξύ πρώην και νυν υψηλόβαθμων στελεχών στις αρχές ασφαλείας της χώρας καθώς και στις Διοικήσεις ξεχωριστών τμημάτων των Ενόπλων δυνάμεων», είπε ο Καράσεφ.

Σύμφωνα με αυτά που είπε, οι Αρχές Ασφαλείας του Καζαχστάν, ανακάλυψαν σε αποθήκες και κρύπτες σημαντική ποσότητα όπλων, πυρομαχικών και εκρηκτικών υλών που σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει ο Τουλέσοφ.

Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε πραγματοποιήθηκαν μια σειρά συλλήψεων, συνεργατών του Τουλέσοφ στην Αστανά, την Αλμα Ατά, το Τσιμκέντ.

«Μεταξύ των συλληφθέντων ο πρώην αναπληρωτής Γενικός Εισαγγελέας της χώρας, πρώην μέλος του Συνταγματικού Δικαστηρίου … Ηλίας Μπαχτιμπάεφ, ο πρώην διοικητής του τμήματος εσωτερικών υποθέσεων της Περιφέρειας Νοτίου Καζχστάν, Στρατηγός Χιμπατούλα Ντασκαλίεφ, ο πρώην αναπληρωτής διοικητής του, Συνταγματάρχης Αστυνομίας Σακέν Αϊτμπεκοφ, οι διοικητές των στρατιωτικών τμημάτων 35748 και 55652 της περιφερειακής διοίκησης Νότου του Υπουργείου Άμυνας τοτ Καζαχστάν, Συνταγματάρχες Μπεκζατ Ζουμίν και Καϊράτ Περνεμπάεφ», είπε ο εκπρόσωπος της ΕΕΑ Καράσεφ.

Εμείς να υπενθυμίσουμε, δήλωση του Προέδρου του Καζαχστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ, προ ενός μηνός, όπου τόνισε ότι "δεν θα επιτρέψουμε να γίνει στο Καζαχστάν, ότι κάνατε στην Ουκρανία".

bsgreeks.blogspot.gr
με πληροφορίες από Tass.ru