Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2022

Ιράν και Κίνα ανανεώνουν τις σχέσεις τους και προχωρούν στην υλοποίηση της 25ετους Στρατηγικής Συμφωνίας

Τεχεράνη, 14.01.2022

 Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ιρανικού Υπουργείου Εξωτερικών:

Οι ΥΠΕΞ του Ιράν και της Κίνας έχουν εκτενείς συνομιλίες

Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν, ο οποίος βρίσκεται στην Κίνα υπό την ηγεσία υψηλόβαθμης αντιπροσωπείας, συναντήθηκε και είχε συνομιλίες με τον Κινέζο Υπουργό Εξωτερικών και μέλος του κρατικού συμβουλίου της χώρας Wang Yi.


Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν, ο οποίος βρίσκεται στην Κίνα υπό την ηγεσία υψηλόβαθμης αντιπροσωπείας, συναντήθηκε και είχε συνομιλίες με τον Κινέζο Υπουργό Εξωτερικών και μέλος του κρατικού συμβουλίου της χώρας Ουάνγκ Γι.

Στη συνάντηση, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν ένα ευρύ φάσμα πολιτικών, οικονομικών, εμπορικών, προξενικών, πολιτιστικών, περιφερειακών και διεθνών θεμάτων και διερεύνησαν τρόπους επέκτασης της διμερούς συνεργασίας σε αυτά τα θέματα.

Ο Amir Abdollahian συνεχάρη για το Νέο Κινεζικό Έτος και μετέφερε τους θερμούς χαιρετισμούς του Ιρανού Προέδρου Εμπραχίμ Ραίσι στον Κινέζο πρόεδρό Ξι Γινπινγκ. Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών υπέβαλε επίσης γραπτώς το μήνυμα του Ραΐσι στον Πρόεδρο Ξι. Ο Αμίρ Αμπντολαχιάν περιέγραψε την επιστολή ως σημαντικό μήνυμα στην αρχή της θητείας της 13ης κυβέρνησης.

Ο Αμίρ Αμπντολαχιάν επιβεβαίωσε την υποστήριξη του Ιράν στην Πολιτική της Μίας Κίνας και ανακοίνωσε την ετοιμότητα του Ιράν να επεκτείνει τους δεσμούς με την Κίνα.

Αναφέρθηκε στα σχέδια για τον εορτασμό της 50ης επετείου από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Κίνας και Ιράν, ευχαριστώντας την Κίνα για την προμήθεια του Ιράν με 110 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου κατά του Covid.

Ο Αμίρ Αμπντολαχιάν μίλησε επίσης για τη συμφωνία της ιρανικής κυβέρνησης να αφήσει την Κίνα να εγκαινιάσει ένα προξενείο στη νότια πόλη Μπαντάρ Αμπάς. Εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτό θα διευκολύνει τις λαϊκές και εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών περιέγραψε επίσης την τελευταία κατάσταση συνεργασίας μεταξύ Ιράν και Κίνας σε διάφορους τομείς, υπογραμμίζοντας την αποφασιστικότητα της Τεχεράνης να εφαρμόσει όλες τις συμφωνίες υποδομής με το Πεκίνο.

Ο Αμίρ Αμπντολαχιάν είπε ότι η επέκταση των δεσμών με γείτονες και φιλικά έθνη αποτελεί προτεραιότητα εξωτερικής πολιτικής της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν και υπογράμμισε τη συνέχιση του εποικοδομητικού ρόλου της Τεχεράνης στις περιφερειακές εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας και ενίσχυσης της ασφάλειας μεταφοράς ενέργειας.

Ο κορυφαίος Ιρανός διπλωμάτης αναφέρθηκε στη σημασία των πολιτιστικών σχέσεων και στις κοινές δυνατότητες των αρχαίων πολιτισμών του Ιράν και της Κίνας, περιγράφοντας το ενδιαφέρον των Ιρανών καλλιτεχνών για επέκταση της καλλιτεχνικής συνεργασίας ως πολύτιμη ευκαιρία για χρήση αυτής της δυνατότητας για σχέσεις.

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών ενέκρινε επίσης τις απόψεις του Ιρανού ομολόγου του που εκτίθενται στο άρθρο του που δημοσιεύτηκε από τον κινεζικό Τύπο. Ο Wang είπε ότι οι απόψεις του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών δείχνουν τον υψηλό ορίζοντα των διμερών δεσμών μεταξύ Τεχεράνης και Πεκίνου. Ο κορυφαίος Κινέζος διπλωμάτης υπογράμμισε την ετοιμότητα της χώρας του να επεκτείνει τη συνεργασία με το Ιράν στους τομείς χρηματοδότησης, ενέργειας, τραπεζών και πολιτισμού παρά τις παράνομες κυρώσεις κατά του ιρανικού έθνους.

Ο Γουάνγκ ανακοίνωσε την πλήρη υποστήριξη της Κίνας για τη λογική στάση του Ιράν στις πολιτικές εκφοβισμού των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με την πυρηνική συμφωνία του Ιράν, JCPOA. Είπε ότι η πολιτική αρχών του Πεκίνου είναι να συνεχίσει να υποστηρίζει τη θέση του Ιράν κατά τις συνομιλίες για το JCPOA και υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να επανορθώσουν το λάθος τους να αποχωρήσουν από τη συμφωνία.

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε επίσης την 25ετή συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ του Ιράν και της Κίνας ως εξαιρετικά σημαντική και είπε ότι η συμφωνία Τεχεράνης και Πεκίνου να ξεκινήσουν την εκτέλεση της συμφωνίας είναι μια σημαντική εξέλιξη που ανοίγει το δρόμο για ριζικό μετασχηματισμό των διμερών σχέσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δεύτερος γύρος συνομιλιών μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών πραγματοποιήθηκε στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε ο Κινέζος εξωτερικός για τον κορυφαίο διπλωμάτη του Ιράν.

Κατά τη διάρκεια αυτού του γύρου συνομιλιών, ο Amir Abdollahian και ο Wang συζήτησαν την τελευταία κατάσταση των συνομιλιών της Βιέννης καθώς και τις εξελίξεις στη Δυτική Ασία και τον Περσικό Κόλπο.

Πηγή: Υπουργείο Εξωτερικών της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιραν