Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2022

Σερβία: Ψήφισαν υπέρ της αλλαγής του Συντάγματος

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ, 17.01.2022


"Οι πολίτες ψήφισαν υπέρ των συνταγματικών τροποποιήσεων και η Σερβία έστειλε μια πολύ θετική εικόνα στον κόσμο", δήλωσε ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς μετά το δημοψήφισμα της Κυριακής για τις τροποποιήσεις στο σερβικό σύνταγμα που σχετίζονται με το δικαστικό σώμα.

Συγχαίροντας τους πολίτες για τη δημοκρατική ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος, ο Βούτσιτς είπε ότι, με βάση τα αποτελέσματα από το 97,02% των εκλογικών τμημάτων, το 60,48% των πολιτών ψήφισε υπέρ των συνταγματικών τροποποιήσεων ενώ 39,52 ψήφισαν κατά και πρόσθεσε ότι υπήρξε 1,01% άκυρα ψηφοδέλτια.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, είπε ότι το 66,48% των ψηφοφόρων στην κεντρική Σερβία ψήφισε υπέρ των τροπολογιών ενώ το 33,5% ψήφισε κατά.

Ο Βούτσιτς είπε επίσης ότι το 60,3% των πολιτών στην επαρχία της Βοϊβοντίνα ψήφισαν υπέρ και 39,7% κατά, καθώς και ότι το 45,4% των ψηφοφόρων στο Βελιγράδι ψήφισε υπέρ, ενώ το 54,6% κατά.

«Συνολικά, αυτό είναι λίγο πάνω από 400.000 ψήφους υπέρ του «ναι» περισσότερες από τις ψήφους «όχι»», είπε.

Το δημοψήφισμα πραγματοποιήθηκε με βάση τις οδηγίες της Ε.Ε. και αφορούσε την εκλογή Δικαστών και Εισαγγελέων, οι οποίοι από τώρα δεν θα εκλέγονται από τη Σερβική Βουλή, αλλά από το Ανώτατο δικαστήριο της χώρας.

Η συμμετοχή στο δημοψήφισμα ήταν η μικρότερη από το 2014 και κυμάνθηκε γύρω στο 50%. Νωρίτερα χρειάσθηκε να ψηφιστεί νόμος για την εγκυρότητα των δημοψηφισμάτων όπου πλέον δεν απαιτείται συμμετοχή του 50 + 1% των ψηφοφόρων.

BSGREEKS με πληροφορίες και photo από TANJUNG