Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2022

Δεν υπάρχουν εναλλακτικές παρά μόνο σταθερές σχέσεις. Τι συζήτησαν οι ΥΠΕΞ Ρωσίας και Γερμανίας στη Μόσχα;

Οι συνομιλίες μεταξύ του Σεργκέι Λαβρόφ και της Ανναλένα Μπέρμποκ διήρκησαν περίπου 2,5 ώρες, πολύ περισσότερο από τον συνηθισμένο χρόνο των διμερών συναντήσεων του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών στη Μόσχα.

Μόσχα, 18 Ιανουαρίου. 


Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και της Γερμανίας Σεργκέι Λαβρόφ και Ανναλένα Μπέρμποκ είχαν συνομιλίες στη Μόσχα σήμερα Τρίτη. Οι υπουργοί επιβεβαίωσαν, μεταξύ άλλων, την ετοιμότητα των χωρών για διάλογο και αναζήτηση λύσεων στα συσσωρευμένα διμερή προβλήματα.

Αυτή η επίσκεψη έγινε για την Μπέρμποκ, η οποία ήταν γνωστή για την κριτική της στη Ρωσία ακόμη και πριν από τον διορισμό της ως Υπουργού Εξωτερικών, η πρώτη επίσκεψη στη Ρωσική Ομοσπονδία με τη νέα της ιδιότητα. Έφτασε στη Μόσχα από το Κίεβο, όπου συζήτησε τις προοπτικές «αναζωογόνησης» του σχήματος της Νορμανδίας.

Οι συνομιλίες διήρκεσαν περίπου 2,5 ώρες, δηλαδή πολύ περισσότερο από τη συνήθη διάρκεια των διμερών συναντήσεων Λαβρόφ στη Μόσχα. Το TASS συγκέντρωσε τις κύριες δηλώσεις των υπουργών μετά τα αποτελέσματά τους.

Σχετικά με το "Σχήμα της Νορμανδίας" (Norman Format)

Η Γερμανία είναι πεπεισμένη για τη σημασία της «αναζωογόνησης» του σχήματος της Νορμανδίας προκειμένου να προχωρήσει η εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ και η επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, δήλωσε η Μπέρμποκ. Ο Λαβρόφ τόνισε ότι το κύριο θέμα για τη Ρωσική Ομοσπονδία δεν είναι «πότε να συναντηθούμε», αλλά «γιατί να συναντηθούμε».

Ο Ρώσος υπουργός σημείωσε ότι η ουκρανική πλευρά δεν έχει κάνει ακόμη τίποτα για να εφαρμόσει τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής των τεσσάρων της Νορμανδίας (Γερμανία, Ρωσία, Ουκρανία και Γαλλία), που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι το 2019: «Δεν υπάρχει καμία ελπίδα για το Κίεβο. και το Παρίσι θα αναγκάσει τον κ. Ζελένσκι να κάνει αυτό που έχει επανειλημμένα υποσχεθεί να κάνει».

Ταυτόχρονα, η Ρωσία και η Γερμανία συμφωνούν ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στο πακέτο μέτρων του Μινσκ.

Σχετικά με τις εγγυήσεις ασφαλείας

Ο Λαβρόφ είπε ότι συζήτησε λεπτομερώς με τον γερμανό ομόλογό του τις πρωτοβουλίες της Ρωσικής Ομοσπονδίας για συμφωνία σε «αξιόπιστες, νόμιμες, νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις ασφαλείας». Με τη σειρά του, η Μπέρμποκ τόνισε ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να διεξάγει σοβαρό διάλογο με τη Ρωσία για την ενίσχυση της κοινής ευρωπαϊκής ασφάλειας. Η Γερμανίδα υπουργός αξιολόγησε επίσης θετικά τις συνομιλίες της περασμένης εβδομάδας στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ρωσίας-ΝΑΤΟ και του ΟΑΣΕ, σημειώνοντας ότι ήταν το πρώτο χρήσιμο βήμα προς έναν διάλογο για την ασφάλεια.

Η Ρωσία επανέλαβε ότι εξακολουθεί να αναμένει απαντήσεις από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στις προτάσεις της και ελπίζει ότι η συνομιλία με τη Δύση για τις εγγυήσεις ασφαλείας θα συνεχιστεί χωρίς καθυστέρηση.

Ο Λαβρόφ εξήγησε επίσης στον Burbock το απαράδεκτο των απαιτήσεων του ΝΑΤΟ για «απομάκρυνση ρωσικών μονάδων στους στρατώνες τους», καθώς μιλάμε για ενέργειες των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων στο έδαφος της χώρας. Τόνισε ότι η ίδια η Βορειοατλαντική Συμμαχία ισχυρίζεται ότι η μετακίνηση στρατευμάτων στο έδαφός της δεν αφορά κανέναν.

Σχετικά με το ξεπέρασμα των προβλημάτων

Κατά την έναρξη των συνομιλιών, η Μπέρμποκ τόνισε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση από τους σταθερούς δεσμούς μεταξύ Μόσχας και Βερολίνου, παρά τη διαφορά απόψεων μεταξύ των δύο χωρών σε πολλά θέματα. Η Γερμανία ενδιαφέρεται εξαιρετικά για σταθερές σχέσεις με τη Ρωσία και βλέπει δυνατότητες συνεργασίας. Συγκεκριμένα, η Γερμανία σκοπεύει να συνεργαστεί για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την ενεργειακή ασφάλεια και «χρειάζεται τη Ρωσία» για να ξεπεράσει την κλιματική κρίση, δήλωσε η Μπέρμποκ.

Ο Λαβρόφ επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της Μόσχας για συνεργασία σε αυτά τα θέματα, προσθέτοντας ότι οι χώρες μπορούν να επεκτείνουν τη συνεργασία σε τέτοιους πολλά υποσχόμενους τομείς όπως η υγειονομική περίθαλψη, η ενεργειακή απόδοση, το υδρογόνο και οι περιβαλλοντικές τεχνολογίες.

Επεσήμανε την ετοιμότητα της Ρωσικής Ομοσπονδίας για ολοκληρωμένη συνεργασία με τη νεοσύστατη γερμανική κυβέρνηση για να ξεπεραστούν τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί στις σχέσεις των δύο χωρών, τα οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, "δεν είναι λίγα".

Σχετικά με το Nord Stream 2

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, η Ρωσία επέστησε και πάλι την προσοχή της ΟΔΓ στην αντιπαραγωγικότητα των προσπαθειών πολιτικοποίησης της κατάστασης με την έναρξη λειτουργίας του Nord Stream 2. Στην παρούσα στιγμη η πιστοποίησή του από τη γερμανική ρυθμιστική αρχή έχει ανασταλεί.

Η Μπέρμποκ στη Μόσχα εστίασε στην πολιτική πτυχή της κατάστασης με τον αγωγό φυσικού αερίου: «Η κυβέρνησή μας τόνισε ότι εάν η ενέργεια χρησιμοποιηθεί ως όπλο, θα έχει αντίστοιχες συνέπειες, συμπεριλαμβανομένου αυτού του αγωγού».

Σχετικά με τους Ρώσους δημοσιογράφους

Η Ρωσία έχει λόγους να πιστεύει ότι είναι η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση που εμπλέκεται στην κατάσταση με την παρεμπόδιση των εργασιών του τηλεοπτικού καναλιού Russia Today DE, είπε ο Λαβρόφ. H Μπέρμποκμ ισχυρίστηκε επίσης ότι το επίσημο Βερολίνο δεν παρεμβαίνει στο έργο του ραδιοτηλεοπτικού φορέα.

«Αναμένουμε συγκεκριμένες ενέργειες από τους Γερμανούς εταίρους μας, … το κύριο πράγμα για εμάς είναι οι Ρώσοι δημοσιογράφοι να αισθάνονται άνετα και να μην υφίστανται διακρίσεις», τόνισε ο Λαβρόφ. Η Μόσχα θα ήθελε να αποφύγει αντίποινα εναντίον Γερμανών δημοσιογράφων, σημείωσε ο υπουργός, αλλά «αν χρειαστεί», «απλώς θα αναγκαστεί» να λάβει αντίμετρα.

Στο τέλος της συνέντευξης Τύπου, η Ένωση Δημοσιογράφων της Ρωσίας παρέδωσε στην Μπέρμποκ έκκληση σχετικά με τους περιορισμούς στην εργασία των Ρώσων δημοσιογράφων στη Γερμανία. "Ελπίζουμε ότι δεν θα βαρύνει πολύ τον φάκελο με τα έγγραφα της συνάντησης" είπε ο Τιμούρ Σαφίρ, Διευθυντής του Διεθνούς Τμήματος της Ένωσης παραδίδοντας το φάκελλο στην αρχή της συνέντευξης.

Πηγή: TASS