Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022

Μετά τα drones, η Τουρκία προχωρά στην κατασκευή mini - υποβρυχίων.

To Bsgreeks.blogspot.com ήταν το πρώτο ελληνικό μέσο που παρουσίασε τις κινήσεις της Τουρκίας για να καταστεί παγκόσμια δύναμη στην κατασκευή drones (UAV). Σήμερα παρουσιάζουμε και τις προσπάθειες κατασκευής mini-υποβρυχίων. Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην τουρκική SABAH.


Αφού εξασφάλισε την επιτυχία στην ανάπτυξη, λειτουργία και εξαγωγή εγχώριων μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAV), η Τουρκία προετοιμάζεται για παρόμοιες ιστορίες επιτυχίας με μίνι-υποβρύχια στο εγγύς μέλλον. Ένας ερευνητής στον τομέα της άμυνας και της ναυτιλίας είπε ότι τα μαχητικά drones "game changer" θα έχουν ένα αντίστοιχο σε μίνι-υποβρύχια που μπορούν να λειτουργούν στη "Γαλάζια Πατρίδα" που αντιπροσωπεύει τις θάλασσες που περιβάλλουν τη χώρα.

Ο Kozan Selçuk Erkan, ο οποίος είναι ένας από τους ειδικούς που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, μιλώντας για τις δεξιότητες κατασκευής υποβρυχίων της Τουρκίας, είπε στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό TRT Haber ότι «υπάρχει μια ήσυχη και βαθιά διαδικασία σύμφωνα με το πνεύμα του υποβρυχίου».

Δηλώνοντας ότι η Άγκυρα απέκτησε αυτή τη στρατηγική προσέγγιση χάρη στα προγράμματα κατασκευής υποβρυχίων που συνεχίζονται από τη δεκαετία του 1980, ο Erkan επισημαίνει ότι με κάθε νέα παραγωγή αποκτώνται περισσότεροι ρυθμοί τοπικής προσαρμογής και νέες δεξιότητες παραγωγής.

Με την ανάπτυξη των υποβρυχίων κλάσης Reis – υποβρυχίων με σύστημα πρόωσης ανεξάρτητα από τον αέρα που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του New Type Submarine Project – η βιομηχανία της χώρας έχει φτάσει σε πολύ υψηλότερα επίπεδα, είπε ο Erkan.

Σχολιάζοντας τα μίνι-υποβρύχια, ο Erkan υπογράμμισε ότι τα μικρά υποβρύχια, λόγω της φύσης τους, θα είναι πιο δύσκολο να αναπτυχθούν επειδή πάρα πολλά υποσυστήματα πρέπει να ενσωματωθούν σε μικρούς όγκους.

«Αλλά αυτό είναι κάτι που η ναυπηγική μας βιομηχανία μπορεί να χειριστεί τώρα», είπε.

Είπε ότι το μίνι-υποβρύχιο, με κωδικό STM-500, το οποίο αναπτύχθηκε από την STM που στο παρελθόν έχει αναλάβει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των υποβρυχίων κατηγορίας Reis, θα είναι μια πλατφόρμα όπου τα χρησιμοποιούμενα εγχώρια εξαρτήματα  θα είναι περισσότερα.

«Όλοι γνωρίζουν σε τι είδους εμπάργκο είναι εκτεθειμένη η χώρα μας σε ορισμένα στρατηγικά υποσυστήματα», σχολίασε, σημειώνοντας ότι «με τα μίνι υποβρύχια που θα παράγουμε, θα προκύψει μια κατηγορία στην οποία η εξάρτηση από το εξωτερικό σε αυτόν τον τομέα θα παραμείνει στο χαμηλότερο επίπεδο. ."

Περιγράφοντας αυτές τις πλατφόρμες ως «ισχυρά οχήματα υψηλής εμβέλειας που μπορούν να μείνουν υποβρύχια για μεγάλο χρονικό διάστημα», ο Ερκάν επεσήμανε τη γεωστρατηγική θέση της Τουρκίας, εξηγώντας: «Μπορεί να μην είναι δυνατό να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα με μεγάλα υποβρύχια σε περιοχές όπως το Αιγαίο, το οποίο είναι γνωστό και ως Θάλασσα των Νησιών, με μερικώς μικρό βάθος, και η Μαύρη Θάλασσα, η οποία είναι κλειστή θάλασσα.

«Η Τουρκία, η οποία βρίσκεται στο δρόμο να γίνει παγκόσμιος παίκτης, χρειάζεται υποβρύχια όπως η κατηγορία Reis, όπου η τεχνολογία βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο». Συνέχισε λέγοντας, «ωστόσο, τα μίνι-υποβρύχια, τα οποία είναι οικονομικά αποδοτικά για την κατασκευή και τη λειτουργία τους, είναι ζωτικής σημασίας για εμάς σε κοντινά νερά». 

Τα προϊόντα που παράγει η Τουρκία στην αμυντική βιομηχανία βρίσκουν αγοραστές σε διάφορες αγορές του κόσμου, είπε ο Ερκάν, και «η Τουρκία έχει ανέβει στην κορυφαία κατηγορία στη στρατιωτική ναυπηγική βιομηχανία τα τελευταία χρόνια», πρόσθεσε.

"Όσον αφορά τα μίνι υποβρύχια, είμαστε ακριβώς στη θέση των UAV τακτικής κατηγορίας... Όταν η Τουρκία άρχισε να παράγει UAV τακτικής κατηγορίας, υπήρχαν μόνο μεγάλης κατηγορίας ή ακριβά τακτικά UAV στον κόσμο. Δεν θα ήταν λάθος να πούμε ότι η Άγκυρα φούντωσε αυτή την αγορά στον κόσμο με τη σωστή επιλογή», ​​εξήγησε.

«Στην κατηγορία των μικρών υποβρυχίων, βρισκόμαστε ακριβώς στο ίδιο σημείο αυτήν τη στιγμή. Με άλλα λόγια, ενώ η Δύση προσανατολίζεται είτε προς πολύ μεγάλα και ακριβά υποβρύχια είτε προς πολύ τεχνολογικά και ακριβά υποβρύχια, ο προσανατολισμός μας σε αυτόν τον τύπο μικρού υποβρυχίου μπορεί να δημιουργήσει διαφορετική αγορά για εμάς», πρόσθεσε.

Ο Ερκάν είπε ότι πολλές χώρες στον κόσμο θέλουν να έχουν ένα υποβρύχιο αλλά δεν θέλουν να υποστούν το βάρος του λειτουργικού κόστους.

«Πιστεύω ότι τα εθνικά μίνι-υποβρύχια έχουν τη δυνατότητα να είναι ένας διαφορετικός πολλαπλασιαστής ισχύος όπως τα UAV», είπε.

Πηγή: Daily Sabah

Bsgreeks.blogspot.com