Εάν η διασύνδεση Natgas με την Ελλάδα (αγωγός ΤΑΡ) δεν τεθεί σε λειτουργία έως τα μέσα του 2022, η Βουλγαρία ενδέχεται να επιβαρυνθεί με σημαντικές κυρώσεις από τους Αζέρους Προμηθευτές.
Σόφια,16.01.2022
Λαμβάνοντας υπόψη ότι η ICGB δεν ήταν λειτουργική έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020 όταν συμφωνήθηκε να ξεκινήσει η προμήθεια φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν στη Βουλγαρία, η Bulgargaz, η BEH και το Υπουργείο Ενέργειας κατέληξαν σε συμφωνία με τον Αζέρο προμηθευτή για προσωρινή αλλαγή δρομολόγησης των παραδόσεων του μέσω του ελληνικού δικτύου μεταφοράς φυσικού αερίου ΔΕΣΦΑ έως 30 Σεπτεμβρίου 2021, υπενθύμισε το δελτίο τύπου.
Μετά από μια ακόμη αναβολή της θέσης σε λειτουργία του ICGB, η Bulgargaz αναγκάστηκε και πάλι να προσεγγίσει την αζέρικη πλευρά για μια συμφωνία για την παράταση των προσωρινών συμφωνιών έως τις 30 Ιουνίου 2022.
Οι συμφωνίες κατέστησαν δυνατή για την Bulgargaz και τη βουλγαρική αγορά να λαμβάνουν φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν από την πρώτη μέρα που συμφωνήθηκε με τον προμηθευτή, και η Βουλγαρία έγινε μία από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη που επωφελήθηκαν από τις προμήθειες φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν, αναφέρει το δελτίο τύπου.
Η Bulgargaz αναμένει ότι ο αγωγός διασύνδεσης θα τεθεί σε λειτουργία το αργότερο την 1η Ιουλίου 2022 χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση, ώστε να μπορεί να λάβει όλη την ποσότητα φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν.
Λόγω της καθυστέρησης διασύνδεσης, από τον Ιανουάριο-Σεπτέμβριο του 2021 η Bulgargaz αναγκάστηκε να εισάγει μόλις 250 εκατομμύρια κυβικά μέτρα από την ετήσια ποσότητα 1 δισεκατομμυρίου κυβικών μέτρων φυσικού αερίου που είχε συνάψει σύμβαση με το Αζερμπαϊτζάν. Το αζερικό αέριο είναι σήμερα πολύ φθηνότερο από το ρωσικό αέριο, η τιμή του οποίου είναι 70% συνδεδεμένη με τις τιμές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια φυσικού αερίου.
Ο αγωγός ICGB μήκους 182 χιλιομέτρων εκτείνεται από την Κομοτηνή (Βορειοανατολική Ελλάδα) μέσω Κίρτζαλι, Χάσκοβο και Ντιμιτρόβγκραντ έως τη Στάρα Ζαγόρα (Νοτιοανατολική Βουλγαρία). Το έργο είναι στρατηγικής σημασίας για την επίτευξη διαφοροποίησης των πηγών και των διαδρομών φυσικού αερίου προς τη Βουλγαρία και την περιοχή συνολικά.
Πηγή: ΒΤΑ