Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2022

Η Μολδαβία θα κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης εάν η Gazprom δεν δώσει παράταση στις πληρωμές για τον Ιανουάριο

 Η κυβέρνηση της Μολδαβίας εξετάζει τη δυνατότητα επιστροφής του φόρου προστιθέμενης αξίας στη Moldovagaz, η οποία θα επιτρέψει τη διάθεση τουλάχιστον 22 εκατομμυρίων δολαρίων για διακανονισμούς με την Gazprom

ΚΙΣΙΝΑΟΥ, 18 Ιανουαρίου. 

Η κυβέρνηση της Μολδαβίας θα κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εάν η Gazprom δεν συμφωνήσει να δώσει αναβολή στη Moldovagaz για τις πληρωμές της κατανάλωσης του Ιανουαρίου. Αυτό ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους σήμερα  Τρίτη η πρωθυπουργός της Δημοκρατίας Ναταλία Γαβριλίτσα.

«Διαπραγματευόμαστε με την Gazprom για το θέμα της αναβολής των πληρωμών μέχρι την αναθεώρηση των τιμολογίων φυσικού αερίου. συνηθισμένη λειτουργία» - είπε η Γαβριλίτσα. Εξήγησε ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο επιστροφής του φόρου προστιθέμενης αξίας στη Moldovagaz, που θα επιτρέψει τη διάθεση τουλάχιστον 22 εκατομμυρίων δολαρίων για διακανονισμούς με την Gazprom, καθώς και άλλα μέτρα.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της "Moldovagaz" Βαντίμ Τσεμπάν δήλωσε ότι η εταιρεία δεν θα είναι σε θέση να αποπληρώσει την "Gazprom" για την τρέχουσα κατανάλωση τον Ιανουάριο και να αποφύγει την αναστολή της παροχής φυσικού αερίου. Εξήγησε ότι οι οικονομικές δυσκολίες προέκυψαν λόγω των τιμολογίων που δεν συμβαδίζουν με την αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου στο χρηματιστήριο. Τον Ιανουάριο, η τιμή αγοράς του ρωσικού φυσικού αερίου για τη Μολδαβία αυξήθηκε στα 647 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα, και η τιμή που εγκρίθηκε στο τιμολόγιο είναι 430 $. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τράπεζες της Μολδαβίας δεν θα δώσουν πίστωση στην εταιρεία, η οποία έχει τεράστιο χρέος στη ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου.

Τον περασμένο Οκτώβριο, η Moldovagaz και η Gazprom παρέτειναν τη σύμβαση για την προμήθεια καυσίμων για πέντε χρόνια. Σημαντική πρόβλεψή της, ήταν η συμφωνία πληρωμής του κόστους του φυσικού αερίου που καταναλώθηκε τον προηγούμενο μήνα, καθώς και του μισού όγκου που καταναλώθηκε τον τρέχοντα μήνα, έως την 20ή ημέρα κάθε μήνα. Νωρίτερα, ο υπουργός Υποδομών και Περιφερειακής Ανάπτυξης της Μολδαβίας, Αντρέι Σπίνου, δήλωσε ότι είχε κάνει αίτηση στον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, με αίτημα να αναβληθεί η πληρωμή αυτής της προκαταβολής για 10-20 ημέρες, ώστε να η Moldovagaz να μπορέσει να συγκεντρώσει κεφάλαια.

Η δημοκρατία βρέθηκε σε παρόμοια κατάσταση τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, όταν καθυστερούσε τις πληρωμές και έλαβε ειδοποίηση για πιθανή διακοπή της παροχής φυσικού αερίου σε 48 ώρες. Εκείνη την εποχή, η κυβέρνηση διέθεσε περίπου 75 εκατομμύρια δολάρια για διακανονισμούς με την Gazprom. Ο Σπίνου διαβεβαίωσε ότι ο κίνδυνος διακοπής των προμηθειών δεν θα επαναληφθεί.

Η εταιρεία διανομής φυσικού αερίου "Moldovagaz" ιδρύθηκε το 1999, ο μεγαλύτερος μέτοχος της είναι η Gazprom, η οποία ελέγχει το 50% των μετοχών, ένα άλλο 35,3% ανήκει στην κυβέρνηση της Μολδαβίας και το 13,44% - στην Υπερδνειστερία. Η μη αναγνωρισμένη δημοκρατία μεταβίβασε τις μετοχές της στη Gazprom για διαχείριση.

Πηγή: TASS