Με το υπ' αριθμόν 180, δελτίο Τύπου του, επανέρχεται το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών σχολιάζοντας της δηλώσεις του Νίκου Κοτζιά της 2ας Αυγούστου.
Το Τουρκικό ΥΠ ΕΞ, προχωρώντας σε προσωπική επίθεση, χαρακτηρίζει ατυχείς τις δηλώσεις του Νίκου Κοτζιά που ζητά την κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων στην Κύπρο και την απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων.
«Ο Έλληνας ΥΠ ΕΞ Νίκος Κοτζιάς στη δήλωση του στις 20 Ιουλίου 2016, υποστήριξε, αναφερόμενος στην απόπειρα πραξικοπήματος στη χώρα μας, ότι αναγκαιότητα για την επίλυση του Κυπριακού αποτελούν η κατάργηση του ισχύοντος συστήματος των εγγυήσεων και η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από το Νησί. Το υπουργείο μας στην ανακοίνωση που εξέδωσε αυθημερόν ανέφερε ότι προσδοκούμε από την Ελλάδα να αποφεύγει ατυχείς δηλώσεις που σκοπό έχουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση που προέκυψε και να ενεργεί με φιλικές σχέσεις γειτονίας και με πνεύμα δημοκρατικής αλληλεγγύης.
Βλέπουμε ότι ο υπουργός Κοτζιάς συνεχίζει την ίδια ατυχή προσέγγιση στη δήλωση του που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών στις 2 Αυγούστου 2016 και αντιμετωπίζουμε με λύπη αυτήν την κατάσταση.
Με αφορμή αυτό το γεγονός, θεωρούμε χρήσιμο να υπενθυμίσουμε ότι η Ελλάδα συνέβαλε ουσιαστικά στην κατάρρευση του εταιρικού Κράτους το 1963 και ότι η ελληνική χούντα υποστήριξε την απόπειρα πραξικοπήματος στο Νησί το 1974. Το εν λόγω πραξικόπημα απέτυχε επειδή η Τουρκία έκανε χρήση του δικαιώματος επέμβασης που απορρέει από το σύστημα εγγυήσεων.
Αυτή την περίοδο που το Τουρκικό Έθνος εμπόδισε την απόπειρα πραξικοπήματος δίνοντας ένα μεγάλο δημοκρατικό αγώνα και κατά την οποία συνεχίζονται και εντατικοποιούνται οι συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού, προσδοκούμε από την εγγυήτρια Ελλάδα να υιοθετήσει εποικοδομητική και ρεαλιστική προσέγγιση.»
Η απάντηση του Ελληνικού ΥΠ. ΕΞ. ήταν άμεση
"Η κατάργηση του αναχρονιστικού
συστήματος εγγυήσεων και η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την
Κύπρο συνιστούν προϋποθέσεις εκ των ων ουκ άνευ για μια δίκαιη και
βιώσιμη λύση του Κυπριακού.
Η εισβολή και η συνεχιζόμενη παρουσία
του κατοχικού στρατού στην Κύπρο είναι μόνο πηγές αστάθειας, ανασφάλειας
και δεινών για όλους τους κατοίκους της νήσου.
Για άλλη μια φορά η Άγκυρα δείχνει να μη
θέλει να απαντήσει στο ερώτημα εάν υπάρχουν ή όχι πραξικοπηματίες
ανάμεσα στα στρατεύματα κατοχής.
Τέλος, οι προσωπικές επιθέσεις αντί
απάντησης, μόνο ως ένδειξη αδιαλλαξίας μπορούν να θεωρηθούν και κάθε
άλλο παρά συμβάλλουν στην ανάπτυξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων."
bsgreeks.blogspot.gr