Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 9 Αυγούστου 2016

Συνάντηση Πούτιν - Ερντογάν στην Αγία Πετρούπολη. Μια πρώτη εκτίμηση για τις επιπτώσεις για την Ελλάδα.

ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ, 9 Αυγούστου 2016, 18:30

Του Θράσου Ευτυχίδη

Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε η κοινή συνέντευξη τύπου και οι δηλώσεις των δύο ηγετών. Τα αποτελέσματα της επίσκεψης που κρίνονται θετικά και από τις δύο πλευρές, ουσιαστικά αποτελούν και το τέλος των ψευδαισθήσεων για όσους περίμεναν ή
και ήλπιζαν σε ένα μακρύ χειμώνα στις ρωσοτουρκικές σχέσεις.

Από την πρώτη στιγμή της κατάρριψης του ρωσικού Μιγκ από τα τουρκικά F-16, είχα κάνει την εκτίμηση, ότι αυτή η κρίση, με δεδομένες τις στενές και καίριες και για τις δύο πλευρές οικονομικές σχέσεις, δεν μπορεί να διαρκέσει πολύ. Από την άλλη, αμέσως μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, έκανα την εκτίμηση, ότι στο άμεσο διάστημα, θα πρέπει να αναμένουμε μια γεωπολιτική στροφή της Τουρκίας προς την Ρωσία, αλλά και το Ιράν, εκτιμώντας ότι από την ταχύτητα αυτής της στροφής θα προκύψουν και οι όποιες επιπτώσεις για τη χώρα μας. 

Η σημερινή συνάντηση έχει ιδιαίτερη σημασία μια που οι δύο πλευρές, όχι απλά αναθερμαίνουν, αλλά αναβαθμίζουν και τις σχέσεις τους σε ένα νέο επίπεδο επωφελούς και για τις δυό συνεργασίας. Βέβαια, όπως σημείωσαν και οι δύο ηγέτες, θα χρειασθεί χρόνος, αλλά οι στόχοι που μπαίνουν είναι εξαιρετικά υψηλοί.

Ιδιαίτερα σημειολογικά σημασία έχει η απόφαση να υπάρξει συνάντηση σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών και επικεφαλών των Μυστικών Υπηρεσιών των δύο χωρών, όπου θα υπάρξει ανταλλαγή πληροφοριών αλλά και επεξεργασία ενός σχεδίου λύσης του Συριακού κοινά αποδεκτού!

Αλλά ας δούμε λιγάκι τι σημαίνει η αναθέρμανση των σχέσεων Μόσχας - Άγκυρας και τι επιπτώσεις θα έχει για τη χώρα μας.

Οι αγωγοί.

΄Ενα από τα κύρια θέματα συζήτησης, ήταν οι αγωγοί. Ειδικότερα δε ο νότιος "South Stream". Όπως θα θυμάστε, η διαδικασία είχε παγώσει με την άρνηση της Σόφιας, μετά και από την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ήδη η Σόφια, αντιλαμβανόμενη χθες ότι μένει έξω από το παιχνίδι, έσπευσε χθες να επικοινωνήσει με τη Μόσχα και να δηλώσει την επιθυμία της για επανέναρξη της διαδικασίας. Σήμερα ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Πούτιν απάντησε στη Σόφια, ότι "κατά τη διάρκεια της προηγούμενης διαδικασίας είχαμε απώλειες. Για να ξαναμπούμε σε μια διαδικασία συζήτησης με τη Βουλγαρία δεν μας αρκεί απλά η θέλησή της. Θα πρέπει να υπάρχουν διαβεβαιώσεις και δέσμευση από σιδηρομπετόν..".

Αντίθετα με την Τουρκία, μάλλον το ζήτημα έχει επιλυθεί πλήρως και οι εργασίες μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα. Τόσο ο Πούτιν, όσο και ο Ερντογάν, χαρακτήρισαν την επένδυση στρατηγική και ιδιαίτερης σημασίας και για τις δύο πλευρές. Αποφάσισαν λοιπόν να δημιουργήσουν τον αγωγό που θα μεταφέρει το ρωσικό αέριο καταρχήν στην Τουρκία, για την εξυπηρέτηση της εγχώριας αγοράς που καταναλώνει 28 δις κ.μ. Παράλληλα δημιουργούνται οι υποδομές που θα διευκολύνουν την επέκτασή του προς τη Δύση, αλλά εκεί όπως είπε και ο Πούτιν χρειάζεται και τρίτη χώρα (Ελλάδα). Όταν και αν η χωρα μας και η Ε.Ε. λοιπόν το αποφασίσουν ο νότιος αγωγός θα περάσει και από τη χώρα μας.

Με δεδομένη και τη διέλευση του Αζέρικου αγωγού ΤΑΡ, κάτι τέτοιο θα καθιστούσε την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο πρώτου μεγέθους, γεγονός που θα είχε σαφώς θετική επίδραση και στην εξωτερική άμυνα και ασφάλεια της χώρας μας.

Αυτή ίσως είναι και η μοναδική θετική επίδραση για τη χώρα μας, εάν και εφόσον.

Το εμπόριο (φρούτα - εσπεριδοειδή κλπ).

Η αναθέρμανση των ρωσοτουρκικών σχέσεων σε μια εποχή που συνεχίζονται οι κυρώσεις και το εμπάργκο, σημαίνει οριστικά την απώλεια της ρωσικής αγοράς για τα ελληνικά φρούτα, εσπεριδοειδή κλπ.

Απώλειες θα έχει η χώρα μας και στο γενικό εμπόριο με τη Ρωσία. Ρωσία και Τουρκία έχουν θέσει ως στόχο την αύξηση του εμπορικού τους ισοζυγίου στα 100 δισ. Δολάρια ΗΠΑ.

 Ο τουρισμός

Αντίστοιχο θα είναι και το πλήγμα για τον ελληνικό τουρισμό. Φέτος σε μια χρονιά που η Τουρκία και η Αίγυπτος ήταν κλειστές για το ρωσικό τουρισμό, η χώρα μας δεν κατάφερε να αυξήσει το μερίδιο στην  ρωσική αγορά, αλλά μάλλον καταγράφει και απώλειες.

Με το άνοιγμα της Τουρκίας οι απώλειες αυτές θα μεγιστοποιηθούν.

Στρατηγικός σχεδιασμός της συνεργασίας

Ρωσία και Τουρκία συμφώνησαν σε ένα τριετές σχέδιο (2016-2019) επιστημονικό - τεχνικής συνεργασίας σε όλους σχεδόν τους τομείς. Αυτό δείχνει μια πιο μόνιμη σχέση και μάλιστα και σε τομείς που μέχρι χθες η συνεργασία δεν είχε την ένταση αλλών. Όπως για παράδειγμα η Μεταλλουργία που ανέφερε, όχι τυχαία ο ρώσος Πρόεδρος.

Συζητήθηκαν επίσης η άρση των εμποδίων για την οικοδόμηση του Ατομικού Σταθμού του Ακουγιού, έργο που επίσης χαρακτηρίζεται ως στρατηγική επένδυση, αξίας πλέον των 20 δισ. δολαρίων ΗΠΑ. Το έργο έχει αναλάβει η ρωσική ΡΩΣΑΤΟΜ.

Στρατιωτική συνεργασία - συνεργασία μεταξύ των  μυστικών υπηρεσιών.

Θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη και η αύξηση της στρατιωτικής συνεργασίας, αλλά και της συνεργασίας των μυστικών υπηρεσιών των δύο χωρών. Οι συνέπειες μιας τέτοιας συνεργασίας αναμένεται να προκαλέσουν τριγμούς και στο ΝΑΤΟ.

Αυτή είναι μια πρώτη εκτίμηση από τη σημερινή συνάντηση.

bsgreeks.blogspot.gr