Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 11 Αυγούστου 2016

Η Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά και η υποκρισία του συστήματός μας.

Του Θράσου Ευτυχίδη
 
   Το ότι δε θα γίνει φέτος η Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά, το γνωρίζαμε από πέρυσι. Και όχι μόνο εμείς, αλλά και η UNESCO που προστατεύει το Μνημείο. Παρουσιάζονται όντως σοβαρά προβλήματα στατικότητας, τα έργα που επιβάλλεται να γίνουν θα έπρεπε ήδη να έχουν ξεκινήσει αλλά ... δεν υπάρχουν τα 50 εκατομμύρια δολάρια που απαιτούνται και σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχουν προβλεφθεί ούτε στον προϋπολογισμό.

Photo: Thrasos Eftychidis 2011
    Η έλλειψη των χρημάτων έχει ήδη προκαλέσει την αναβολή του διαγωνισμού ανάθεσης του έργου με αποτέλεσμα οι τοπικές κοινωνίες να βράζουν. Βλέπεται το κλείσιμο της Παναγίας Σουμελά επιφέρει τεράστιες οικονομικές ζημιές σε ολόκληρη την περιοχή. Έτσι τη βδομάδα που μας πέρασε, μετά και την τρίτη (αν δεν κάνω λάθος) αναβολή του διαγωνσιμού, έγινε χαμός στα Δημοτικά Συμβούλια της Μάτσκας και της Τραπεζούντας. Αυτό που ανησυχεί κύρια τους Τούρκους της περιοχής, είναι ότι το κλείσιμο της Μονής μπορεί να είναι μακροχρόνιο. Για τρία χρόνια μιλάνε κάποιοι, από τη στιγμή που θα ξεκινήσει το έργο. Ήδη έχουν κινητοποιηθεί και διαμαρτύρονται όλοι οι φορείς (Τούρκοι) της περιοχής. Οι απώλειες από το κλείσιμο είναι τεράστιες.

   Κυκλοφορούν βέβαια και άλλες φήμες στην περιοχή, όπως για παράδειγμα αυτή που θέλει γνωστό επιχειρηματία του στενού περιβάλλοντος Ερντογάν να δημιουργεί τεραστίων διαστάσεων χιονοδρομικό κέντρο, μαζί και με εμπορικό κέντρο, πίσω από το Μοναστήρι, αλλά φήμες προς το παρόν.

   Την ίδια στιγμή στη χώρα μας, η ανακοίνωση ότι δε θα πραγματοποιηθεί φέτος η Λειτουργία, δημιούργησε για άλλη μια φορά κύματα ανέξοδου πατριωτισμού. Πολιτικοί και φορείς τοποθετούνται για το θέμα με πατριωτικοθρησκευτικές κορώνες, ενώ παρακολουθούν "στενά το θέμα".

   Φαντασθείτε, να μην το παρακολουθούσαν στενά ... τι θα λέγανε.

   Καλά λοιπόν θα κάνουν, οι παρακολουθούντες "στενά το θέμα", να ασχοληθούν και με πραγματικά ζητήματα. 'Όπως για παράδειγμα η μετατροπή της Αγίας Σοφίας της Τραπεζούντας σε τζαμί, όπου δεν είδαμε αντίστοιχες αντιδράσεις του πολιτικού μας κόσμου. Η Αγία Σοφία της Τραπεζούντας, λειτουργούσε μέχρι πέρυσι ως Μουσείο. Η εκκλησία είναι διακοσμημένη με εξαιρετικά φρέσκα, που για άλλη μια φορά στην ιστορία της καλύπτονται.

   Η επίδειξη σεβασμού στην Ιστορία, τον Πολιτισμό, την Αξιοπρέπεια των Ποντίων, η απότιση τιμής στη Μνήμη των Θυμάτων της Γενοκτονίας προϋποθέτει πάνω απ' όλα ειλικρίνεια και αναγνώριση. 

   Η υποκρισία σας Κυρίες και Κύριοι ανησυχούντες δε μας χρειάζεται.

bsgreeks.blogspot.gr