Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 17 Αυγούστου 2016

Ο Πούτιν ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του Καζαχστάν Ναζαρμπάγιεφ για τη συμβολή του στην αποκατάσταση των ρωσοτουρκικών σχέσεων.

ΣΟΤΣΙ, 16 Αυγούστου 2016

Το θέμα της ανάμειξης του Προέδρου του Καζαχστάν Ναζαρμπάγιεφ στην αποκατάσταση των ρωσοτουρκικών σχέσεων αποκαλύφθηκε πρώτα από τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το Black Sea News, μάλιστα αναδημοσίευσε και σχετικό άρθρο της τουρκικής Hurriyet.
Στις 16 Αυγούστου ήρθε και η επιβεβαίωση από τη ρωσική πλευρά.

Ειδικότερα, μετά τη συνάντηση που είχαν οι Πρόεδροι της Ρωσίας, Βλαντιμήρ Πούτιν και Καζχστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ και κατά τη διάρκεια των κοινών τους δηλώσεων, ο Ναζαρμπάγιεφ έκανε μια μικρή αναφορά στο θέμα.

"Είμαι ευτυχισμένος που η Ρωσία αυτή τη στιγμή, εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Τουρκία", - είπε ο Ναζαρμπάγιεφ, προφανέστατα δίνοντας τη δυνατότητα στον Πούτιν να αναφερθεί στο θέμα.

"Νουρσουλτάν Αμπίσεβιτς, μας θυμίσατε για την αποκατάσταση των ρωσο-τουρκικών σχέσεων. Σε σχέση με αυτό, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω, για τις προσπάθειες που Εσείς καταβάλλατε, εννοώντας, τη Δική σας μεσιτική αποστολή. Όπως βλέπετε, αυτή στέφθηκε με επιτυχία.

Εμείς ειλικρινά προσπαθούμε να αποκαταστίσουμε τις σχέσεις σε όλα τα επίπεδα με τη φιλική προς εμάς Τουρκία, με τη χώρα, με την οποία, κατά τη διάρκεια αρκετών προηγούμενων ετών δημιουργήθηκαν και υλοιποιήθηκαν μοναδικές σχέσεις συνεργασίας και κοινής δράσης. Η τελευταία επίσκεψη του Προέδρου της Τουρκίας, κυρίου Ερντογάν στη Ρωσία, επιβεβαίωσε την κοινή μας πρόθεση για τη συμπλήρωση του έργου αυτού, όχι μόνο για την αποκατάσταση, αλλά και για την ανάπτυξη των διμερών μας επαφών. Και γι αυτό, σε Εσάς, ένα μεγάλο ευχαριστώ.", είπε ο Πρόεδρος Πούτιν ευχαριστώντας εμφατικά τον Ναζαρμπάγιεφ.

Ο Ναζαρμπάγιεφ απαντώντας, είπε, "Εγώ απλώς εργάσθηκα, για να βοηθήσω. Αυτές οι σχέσεις, είχαν επίδραση και στο Καζαχστάν όπως γνωρίζετε. Και εμείς, έχουμε σχέσεις με αυτούς. Εμείς πήραμε σαφέστατα τη θέση της Ρωσίας σε αυτή την σύγκρουση, αλλά την ίδια στιγμή, αν υπήρξε κάποια δική μου βοήθεια στο θέμα αυτό, θεωρώ, ότι αυτό είναι καλό".

"Έτσι ακριβώς είναι. Ευχαριστώ.", είπε ο Πούτιν κλείνωντας τη συζήτηση.

Στην ίδια συνάντηση, εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και η αναφορά του Ναζαρμπάγιεφ στην Ουκρανία. 

Σύμφωνα με τον Ναζαρμπάγιεφ, πριν λίγο καιρό δέχθηκε τηλεφώνημα του Προέδρου της Ουκρανίας Πέτρο Παρασένκο. "να αποδεχθεί το καθεστώς του Ντονμπάς και της άλλης περιοχής που υπάρχει εκεί, δεν μπορεί, δεν διαθέτει την πλειοψηφία στη Ράντα (βουλή της Ουκρανίας). Θα πρέπει να επιλυθεί με άλλα ζητήματα, δηλαδή, επίσης νομίζω, έχει τη διάθεση να βρεθεί συμβιβασμός, αλλά για κάποιο τρόπο, δε βρίσκεται".

Διαβάστε επίσης:
Πως τελείωσε η Ρωσο-τουρκική κρίση. Μια ιστορία μυστικής διπλωματίας. Η περιπέτεια της επιστολής Ερντογάν προς τον Πούτιν.
bsgreeks.blogspot.gr