Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Ο Πούτιν για την κρίση στην Ουκρανία.

 


Πούτιν, Ρομπάι και Μπαρόζο, εχθές στις Βρυξέλλες
Βρυξέλλες, Βέλγιο
 
Οι διαφορετικές προσεγγίσεις απέναντι στην ουκρανική κρίση αποτυπώθηκαν στην ευρω-ρωσική Σύνοδο Κορυφής που έλαβε χώρα σε «παγωμένο» κλίμα στις Βρυξέλλες, την ώρα που στο Κίεβο παραιτούνταν σύσσωμη η κυβέρνηση Αζάροφ μετά την απόσυρση του αμφιλεγόμενου νόμου για την απαγόρευση των διαδηλώσεων ως κινήσεις παραχωρήσεων προς την αντιπολίτευση.

Την ανάγκη σεβασμού της θέλησης του ουκρανικού λαού και των δημοκρατικών κανόνων υπογράμμισε η ευρωπαϊκή ηγεσία στις Βρυξέλλες, ενώ από την πλευρά του ο Βλαντιμίρ Πούτιν επέμεινε ότι δεν κινείται από γεωπολιτικά συμφέροντα για την πρώην σοβιετική δημοκρατία και το υποσχεθέν ρωσικό δάνειο θα δοθεί ανεξαρτήτως πολιτικής ηγεσίας.

Παράλληλα, επέκρινε για πολλοστή φορά την «ανάμειξη» χωρών της ευρωπαϊκής ένωσης στην ουκρανική κρίση, λέγοντας ότι εάν οι Ουκρανοί «χρειάζονται μεσολαβητές, αυτό θα το κρίνουν οι ίδιοι, όμως όσο περισσότεροι [είναι] οι μεσολαβητές, τόσο περισσότερα τα προβλήματα».

«Πιστεύω ότι ο ουκρανικός λαός είναι ικανός να επιλύσει» την κρίση «με τα δικά του μέσα» συνέχισε ο Πούτιν, υποστηρίζοντας ότι η Ρωσία «δεν θα παρέμβει ποτέ» στις υποθέσεις της Ουκρανίας.

Από τις Βρυξέλλες ο ίδιος δήλωσε ότι η Ρωσία θα τιμήσει τη δέσμευσή της για τη χορήγηση δανείου ύψους 15 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία και τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου ακόμη και αν συγκροτήσει την επόμενη κυβέρνηση η αντιπολίτευση, η οποία και τάσσεται υπέρ της προσέγγισης με την ΕΕ.

«Αναφορικά με την ερώτησή σας εάν θα αναθεωρήσουμε τις συμφωνίες για τα δάνεια και τον ενεργειακό τομέα εάν η αντιπολίτευση αναλάβει την εξουσία ... όχι, δεν θα το κάνουμε» δήλωσε κατά τη συνέντευξη Τύπου στην οποία «βομβαρδίστηκε» με ερωτήσεις σχεδόν αποκλειστικά για την Ουκρανία.

Συμπλήρωσε, όμως, ότι «πρέπει να βεβαιωθούμε ότι θα πάρουμε τα λεφτά μας πίσω». Αυτό που προέχει, είπε, είναι να γίνουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην Ουκρανία που θα επιτρέψουν την αποπληρωμή του δανείου.

Ισχυρίστηκε επίσης ότι δεν υπάρχουν πολιτικές διαφορές, αλλά οικονομικά συμφέροντα που κυριαρχούν, και κάλεσε να ληφθεί πρωτίστως υπόψη το όφελος του λαού της Ουκρανίας.

Λίγο μετά τις διαβεβαιώσεις του, πάντως, περί του δανείου ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Ιγκόρ Σουβάλοφ δήλωσε πως η Ρωσία και η Ουκρανία δεν έχουν ακόμη συνάψει συμφωνία για τη δεύτερη δόση και οι συνομιλίες μεταξύ των υπουργείων οικονομικών των δύο πλευρών βρίσκονται σε εξέλιξη.

Οι ρωσικές εξαγγελίες για χορήγηση δανείου και μείωση της τιμής του φυσικού αερίου στην Ουκρανία ήλθαν ως «επιβράβευση» για τη στροφή 180 μοιρών που έκανε την τελευταία στιγμή ο Βίκτορ Γιανούκοβιτς υπαναχωρώντας από την υπογραφή ιστορικής συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ έναντι στενότερων σχέσεων με το Κρεμλίνο.

Οι μαζικές διαδηλώσεις που ξέσπασαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας ξεκίνησαν με αίτημα προσέγγισης με την Ευρωπαϊκή Ένωση και σταδιακά μετατράπηκαν σε αντικυβερνητική εξέγερση με αίτημα την παραίτηση Γιανούκοβιτς και την διεξαγωγή πρόωρων προεδρικών εκλογών για την ανάδειξη κυβέρνησης με φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό.

Η ευρωπαϊκή ηγεσία από την πλευρά της υπογράμμισε στη Σύνοδο Κορυφής την ανάγκη αποφυγής της κλιμάκωσης της βίας και της αποκατάστασης της πολιτικής σταθερότητας στην Ουκρανία, με σεβασμό στη θέληση του λαού της και των δημοκρατικών κανόνων.

Ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι τόνισε στην κοινή συνέντευξη Τύπου ότι η ΕΕ καταδικάζει τη βία και πρέπει να διασφαλιστεί η ελευθερία έκφρασης στην Ουκρανία.

Προς το σκοπό αυτό υπογράμμισε ότι ο επίτροπος Στέφαν Φούλε έχει ήδη επισκεφθεί την Ουκρανία δύο φορές, ενώ το βράδυ της Τρίτης μεταβαίνει στο Κίεβο η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον.

Η χρήση βίας δεν αποτελεί λύση τόνισε ο Ρομπάι, ο οποίος επέμεινε ότι θα πρέπει να υπάρξει διάλογος με την κοινωνία των πολιτών και την αντιπολίτευση στη βάση του κράτους δικαίου και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο πρόεδρος της ΕΕ σημείωσε ακόμη ότι επαφίεται στους δημοκρατικούς θεσμούς της Ουκρανίας να αποφασίσουν για το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, θέμα στο οποίο η Ένωση δεν θέλει να αναμειχθεί.

Source: in.gr