Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2016

Η Άγκυρα ζητά χρονοδιάγραμμα για απελευθέρωση της βίζας από την Ε.Ε.

ΤΟΥΡΚΙΑ, ΑΓΚΥΡΑ, 09 ΣΕΠ 2016
Η Άγκυρα ζητάει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να ορίσει ένα «συγκεκριμένο οδικό χάρτη" ​​για την απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων, είπε ο υπουργός Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu μετά την κατάθεση από την πλευρά της Τουρκιας εναλλακτικής πρότασης που θα διευκολύνει την εκπλήρωση των κριτηρίων.



Η Άγκυρα πρότεινε στο Συμβούλιο της Ευρώπης την παρακολούθιηση της εφαρμογής του αντιτρομοκρατικού νόμου της Τουρκίας, θεωρώντας ότι αυτό θα μπορούσε ν ανοίξει το δρόμο για την εφαρμογή της μεταναστευτικής συμφωνίας που περιλαμβάνει την συμφωνία επανεισδοχής σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση της βίζας για τους τούρκους πολίτες.




Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Federica Mogherini και ο Επίτροπος Διεύρυνσης της, Johannes Hahn πραγματοποίησαν επίσκεψη στην Τουρκίας σε μια προσπάθεια να διατηρήσουν τη συνέχεια του πολιτικού διαλόγους μεταξύ της Άγκυρας και των Βρυξελλών. Επισημαίνεται, ότι είναι η πρώτη επίσκεψη σε τόσο υψηλό επίπεδο, αξιωματούχων της Ε.Ε. μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.




"Το βασικό στοιχείο που έχουμε συμφωνήσει, είναι ότι πρέπει να μιλάμε περισσότερο μας και λίγο λιγότερο ο ένας για τον άλλον, δείχνοντας πλήρη σεβασμόλον, δείχνοντας πλήρη σεβασμό", δήλωσε η Mogherini μετά από τις συνομιλίες που είχε με τον τούρκο ΥΠΕΞ Çavuşoğlu και τον Υπουργός επί θεμάτων Ε.Ε. Ömer Çelik.




Τούρκοι και ΕΕ αξιωματούχοι ενεπλάκησαν σε έναν πόλεμο λέξεων σχετικά με την εφαρμογή των κεφαλαίων 23 και 24 της ενταξιακής διαδικασίας - που περιλαμβάνει τη δικαιοσύνη και τα δικαιώματα για ελευθερία και ασφάλεια.




Ο Çelik υπενθύμισε επικρίσεις από την ΕΕ για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας του Τύπου και κάλεσε την Ε.Ε. να συζητήσουν τα θέματα σε επίσημες θέσεις κατά τη διάρκεια του ανοίγματος των σχετικών κεφαλαίων διαπραγμάτευσης 23 και 24.




Ο επίτροπος Hahn αναφέρθηκε στο de facto μπλοκάρισμα από την Κύπρο για το άνοιγμα των κεφαλαίων 23 και 24, και είπε ότι μια λύση στο Κυπριακό πρόβλημα θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για το άνοιγμα των κεφαλαίων. 

Σχολιάζοντας ότι το Κυπριακο και οι διαπραγματεύσεις  με την Ε.Ε., είναι διαφορετικά θέματα για την Άγκυρα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Τσαβούσογλου, αναγνώρισε τη θέση της ΕΕ ως "αδυναμία" για να προκαλέσει την αντίδραση του επιτρόπου Χαχν, ως προς τη λέξη που χρησιμοποιήθηκε. Ο Χαχν πρόσθεσε ότι η κατάσταση είναι σχετική, ως πρός τη λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμών. 


LACK SEA NEWS bsgreeks.blogspot.gr
με πληροφορίες από HURRIYET