Η Τουρκία έχει μετατραπεί σε έναν από τους μεγαλύτερους παγκοσμίως κατασκευαστές μη επανδρωμένων στρατιωτικών αεροσκαφών (drones). Αυτή τη στιγμή ο στόχος που τίθεται, είναι η παραγωγή άνω των τεσσάρων τόνων μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε βάρος. Αυτό ανέφερε σε δηλώσεις του στο Πρακτορείο Ειδήσεων Anadolou, ο τούρκος Υπουργός Επιστημών, Βιομηχανίας και Τεχνολογίας κ. Φαρούκ Οζλού.
"Οι προσπάθειές μας επικεντρώνονται στην παραγωγή 3,5 - 4 τόνων εξοπλισμένων drones σε βάρος και στον εξοπλισμό τους με υψηλής ποιότητας οπλισμό και κάμερες", είπε ο Οζλού.
Ο Υπουργός αναφέρθηκε και στην κατηγοριοποίηση ανάλογα με το βάρος, τον όγκο και την εμβέλεια των drones, λέγοντας ότι αυτά χωρίζονται σε μίνι, μέσου υψόμετρους - μεγάλης αντοχής ( medium-altitude long-endurance ΜΑLE) και στρατηγικής τακτικής. Τα μίνι και τα στρατηγικής τακτικής παράγονται από ιδιωτικές εταιρείες στην Τουρκία.
"Το Τουρκικό MALE ονομάζεται "ΑΝΚΑ" (Φοίνικας) και κατασκευάζεται από την Τουρκική Αεροδιαστημική Βιομηχανία. Στο άμεσο μέλλον θα διευθύνεται από δορυφόρους. Η εμβέλεια του θα επεκταθεί αντίστοιχα με το φάσμα της εμβέλειας του ΤΟΥΡΚΣΑΤ", είπε ο Υπουργός τονίζοντας ότι οι σχετικές συμφωνίες έχουν ήδη υπογραφεί.
Ο Οζλού επεσήμανε ότι η Τουρκία, είναι καλή στην κατασκευή οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
Τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή για να βοηθούν τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό. Ζυγίζουν 560 - 600 κιλά και φέρουν ένα μικρό οπλικό σύστημα. Η Τουρκία είναι έτοιμη να προχωρήσει στην κατασκευή μεγαλύτερων ως προς το βάρος μη επανδρωμένων αεροσκαφών που θα φέρουν μεγαλύτερα οπλικά συστήματα αλλά και κάμερες παρακολούθησης.
Οι έρευνες για το ΑΝΚΑ έχουν ξεκινήσει το 2004, ενώ το 2013 η τουρκική κυβέρνηση παρήγγειλε τα πρώτα 10.
BLACK SEA NEWS bsgreeks.blogspot.gr
με πληροφορίες από HURRIYET