Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο, 10 Σεπτεμβρίου 2016

ΗΠΑ-Ρωσία ανακοίνωσαν συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Συρία

ΕΛΒΕΤΙΑ, ΓΕΝΕΥΗ, 10 ΣΕΠ 2016
Σε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Συρία, αλλά και κοινή δράση κατά του Ισλαμικού Κράτους κατέληξαν οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας. Η κατάπαυση του πυρός θα τεθεί σε ισχύ στις 12 Σεπτεμβρίου.

Oι υπουργοί Εξωτερικών Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ ανακοίνωσαν τη σύσταση κοινού επιχειρησιακού κέντρου για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών.

«Ένα τέτοιο επιχειρησιακό κέντρο θα μας επιτρέψει να διαχωρίσουμε τους τρομοκράτες από την μετριοπαθή αντιπολίτευση» διευκρίνισε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.

Μάλιστα, θα πραγματοποιούνται κοινές αεροπορικές επιδρομές ρωσικών και αμερικανικών μαχητικών.

«Το σχέδιο χρειάζεται τη στήριξη του καθεστώτος και της Αντιπολίτευσης» είπε με έμφαση ο Τζον Κέρι.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η Αντιπολίτευση θα συμφωνήσει, αρκεί να φανεί αντίστοιχη διάθεση και από τη Δαμασκό.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ ότι η Μόσχα ενημέρωσε ήδη τον Άσαντ, ο οποίος είναι έτοιμος να συμφωνήσει.

Βάσει το σχεδίου θα υπάρξει επίσης πρόσβαση στις αποκλεισμένες πόλεις, όπως το Χαλέπι για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Το κατά πόσο η συμφωνία θα είναι βιώσιμη θα εξαρτηθεί από δύο παράγοντες: τη δυνατότητα της Ουάσινγκτον να πείσει δυνάμεις της Αντιπολίτευσης να διαχωρίσουν τη θέση τους από τους ακραίους και τη δυνατότητα της Μόσχας να πείσει τον Άσαντ να συγκρατήσει το δικό του στρατό.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών σημείωσαν με έμφαση ότι το σχέδιο θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για την πολιτική μετάβαση στη Συρία.

Οι αντιδράσεις

Η κύρια Αντιπολίτευση σημείωσε ότι η συμφωνία θα μπορούσε να βάλει τέλος στη δοκιμασία του άμαχου πληθυσμού, δείχνοντας στην πλευρά της Μόσχας και στην πίεση που θα μπορούσε τελικά να ασκήσει στο καθεστώς.


Από την πλευρά της η ταξιαρχία Νουρ Ντιν Αλ- Ζίνκι που συνδέεται με τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό, δήλωσε ότι δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στην τήρηση του σχεδίου από την πλευρά της Ρωσίας.

Πηγή: in.gr
bsgreeks.blogspot.gr