Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017

Τηλεφωνική συνομιλία Πούτιν - Τραμπ. Τι συζήτησαν οι δύο ηγέτες.

Μόσχα 28 Ιανουαρίου 2017

45 λεπτά κράτησε η πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Βλαντιμήρ Πούτιν και του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής κ. Ντόναλντ Τραμπ. Σύμφωνα με πληροφορίες σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Κρεμλίνου:

"Ο Βλαντιμίρ Πούτιν συνεχάρη τον Ντόναλντ Τραμπ για την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του και ευχήθηκε επιτυχία στις μελλοντικές του δραστηριότητες.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο πλευρές επέδειξαν διάθεση να εργαστούν ενεργά από κοινού για τη σταθεροποίηση και την ανάπτυξη της ρωσο-αμερικανικής συνεργασίας σε μια εποικοδομητική, ισότιμη και αμοιβαία επωφελή βάση.

Επιμελώς συζήτησαν τρέχοντα διεθνή ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων, της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, την αραβο-ισραηλινή διένεξη, στον τομέα της στρατηγικής σταθερότητας και της μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων, την κατάσταση γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και της Κορεατικής Χερσονήσου. Η συζήτηση, επίσης, άγγιξε τις κύριες πτυχές της κρίσης στην Ουκρανία. Συμφωνήθηκε να δημιουργηθεί μια εταιρική σχέση συνεργασίας σε όλους αυτούς και σε άλλους τομείς.

Παράλληλα υπογραμμίσθηκε η προτεραιότητα των κοινών προσπαθειών στον αγώνα ενάντια στην κύρια απειλή - τη διεθνή τρομοκρατία. Οι Πρόεδροι συμφώνησαν στη δημιουργία ενός πραγματικού συντονισμού των ενεργειών των ΗΠΑ και της Ρωσίας, με σκοπό τη διάλυση του ISIS και άλλων τρομοκρατικών ομάδων στη Συρία.

Τόνισαν τη σημασία της αποκατάστασης των αμοιβαία επωφελών εμπορικών και οικονομικών δεσμών μεταξύ των επιχειρηματικών κοινοτήτων των δύο χωρών, η οποία θα μπορούσε να ενθαρρύνει περαιτέρω την προοδευτική και σταθερή ανάπτυξη των διμερών σχέσεων.

Βλαντιμίρ Πούτιν και  Donald Trump συμφώνησαν να αναθέσουν σε συμβούλους τους την επεξεργασία των πιθανών ημερομηνιών και τον τόπο της προσωπικής τους συνάντησης.

Ο Donald Trump ζήτησε από τον Πρόεδρο Πούτιν να μεταφέρει ευχές για την ευτυχία και ευημερία του ρωσικού λαού, σημειώνοντας ότι ο λαός των ΗΠΑ τρέφει αισθήματα συμπάθειας προς τη Ρωσία και τους πολίτες της.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, με τη σειρά του, τόνισε ότι και στη Ρωσία τρέφουν ανάλογα συναισθήματα προς τους Αμερικανούς. Υπενθύμισε ότι η χώρα μας (Ρωσία) για περισσότερο από δύο αιώνες, έχει υποστηρίξει την Αμερική, ήταν σύμμαχος της σε δύο παγκόσμιους πολέμους και σήμερα θεωρεί τις ΗΠΑ ως ένα σημαντικό εταίρο στον αγώνα κατά της διεθνούς τρομοκρατίας.

Οι ηγέτες συμφώνησαν να διατηρούν τακτικές προσωπικές επαφές.

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε σε θετικό και μεθοδικός τρόπο."

Λίγο πριν πραγματοποιηθεί η τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο Πούτιν, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τραμπ, πραγματοποίησε άλλες δύο τηλεφωνικές επικοινωνίες, με τον Πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Άμπε και την Καγγελάριο της Γερμανίας Μέρκελ.

Η πρώτη επαφή, δημιουργεί ελπίδες ανάκαμψης στις σχέσεις των δύο χωρών, αλλά και ανατροπής του ψυχροπολεμικού κλίματος των τελευταίων χρόνων.

BSGREEKS.BLOGSPOT.GR