Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017

Τα σχέδια των Τούρκων για την Αγία Σοφία της Τραπεζούντας

Τραπεζούντα, 18 Ιανουαρίου 2017

Η προσβλητική συμπεριφορά των Τούρκων απέναντι σε μνημεία της Ιστορίας και του Πολιτισμού μας, συνεχίζεται χωρίς καμία αντίδραση από την Ελλάδα ή τη Διεθνή Κοινότητα.

Σε άρθρο που δημοσιεύει σήμερα η ιστοσελίδα hurriyet daily news, αναδημοσιεύετε άρθρο του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων Ανατολή (Anadolou).

Σύμφωνα με το άρθρο:
"Η Αγία Σοφία,  που άνοιξε ως τόπος λατρείας το 2013 μετά από 52 χρόνια λειτουργίας ως Μουσείο θα πρέπει να αποκατασταθεί."

Τι σημαίνει όμως αποκατάσταση αλά τουρκικά;

"
Στο πλαίσιο της αποκατάστασης, το σύστημα προστασίας το οποίο χρησιμοποιείται για την κάλυψη των τοιχογραφιών θα αφαιρεθεί, ενώ ένα άλλο, ηλεκτρονικό σύστημα θα τοποθετηθεί μπροστά από τα τείχη για να καλύψει την βυζαντινής εποχής χριστιανική ζωγραφική (αναφέρεται στα εκπληκτικά φρέσκα) , κατά τη διάρκεια των λατρευτικών τελετών.
Η διαδικασία αποκατάστασης, η οποία αναμένεται να κοστίσει 2 εκατομμύρια τουρκικές λίρες, θα ξεκινήσει κάποια στιγμή φέτος.Ο επαρχιακός διευθυντής των ιδρυμάτων στην Τραπεζούντα, Ισμέτ Calik, είπε ότι το τζαμί (εννοεί πάντα την Αγία Σοφία Τραπεζούντας), το οποίο μετονομάστηκε σε Κεντρικό Τέμενος Τραπεζούντας,  μετά το άνοιγμα για τη λατρεία, ήταν ένα από τα πιο τουριστικά μέρη της επαρχίας.«Όταν πιέζουμε το κουμπί, όλες οι τοιχογραφίες θα γίνει αόρατες ... Έτσι, οι άνθρωποι θα είναι σε θέση να προσκυνήσουν χωρίς καμία επιρροή από πίνακες ζωγραφικής», είπε.

Ο Calik είπε επίσης ότι το τζαμί θα έχει αποκατασταθεί στην αρχική του μορφή.«Στόχος μας είναι να διατηρήσουμε το τζαμί ανοιχτό κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αποκατάστασης. Κλείνοντας το τζαμί σε επισκέψεις [δημιουργείται αναστάτωση]. Γι 'αυτό θα παραμείνει μερικώς ανοιχτό », είπε, σημειώνοντας πως και η Μονή της Σουμελά έχει κλείσει για  αποκατάσταση.

Η Αγία Σοφία χτίστηκε στην Τραπεζούντα κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Μανουήλ Α 'μεταξύ 1238 και 1263. Όταν ο Μωάμεθ Β' κατέλαβε την πόλη το 1461, η εκκλησία πιθανά μετατράπηκε σε τζαμί και οι τοιχογραφίες της καλύφθηκαν με ασβέστη."

Αυτά αναφέρει το προκλητικό δημοσίευμα. Μήπως πρέπει επιτέλους να αντιδράσουμε;


BSGREEKS.BLOGSPOT.GR