Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

Μεγαλειώδης Εορτασμός της 25ης Μαρτίου στη Μαριούπολη της Ουκρανίας

Μαριούπολη Ουκρανίας, 23.03.2012


   Με μια μεγαλειώδη εκδήλωση που όμοια της δεν έχει ξαναγίνει τα τελευταία χρόνια, κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου στη Μαριούπολη της Ουκρανίας. 
  Η εκδήλωση οργανώθηκε από την Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων της Ουκρανίας στο αμφιθέατρο του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μαριούπολης που μία ώρα πριν την έναρξή της γέμισε ασφυκτικά από κόσμο. Ο χώρος αποδείχθηκε τελικά πολύ μικρός για να χωρέσει μια τέτοια εκδήλωση. Για πρώτη φορά γέμισαν όχι απλά οι θέσεις του αμφιθεάτρου αλλά και οι διάδρομοι, ενώ αρκετές δεκάδες παρέμειναν στους διαδρόμους του Πανεπιστημίου.
   Αυτό βέβαια δεν ξάφνιασε κανένα. Είναι το αποτέλεσμα μιας νέας αναγέννησης του Ελληνισμού της περιοχής που οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στην έλευση του κ. Δημητρίου Παπανδρέου ως Γενικού Προξένου της Ελλάδος στη Μαριούπολη και στη συνεργασία που έχει αναπτύξει με την Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων της Ουκρανίας και την ακούραστη Πρόεδρό της κα Αλεξάνδρα Προτσένκο - Πιτσαχτζή, αλλά και το Πανεπιστήμιο της Μαριούπολης και τον Πρύτανη κο Κωνσταντίνο Μπαλαμπάνοβ.
   Για πρώτη φορά στην εκδήλωση παρέστη σύσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης με επικεφαλής το Δήμαρχο της πόλης κ. Γιούρι Χατλουμπέι, εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου της πόλης με επικεφαλής τους Δντες των οικονομικών γιγάντων της Ουκρανίας, των μεταλλουργικών εργοστασίων "ΙΛΙΤΣΑ" και "ΑΖΟΒΜΑΣ", Πρόεδροι Δημοτικών Συμβουλίων ελληνικών Κωμοπόλεων της περιοχής, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι καθώς και οι Πρόεδροι και αντιπροσωπείες από όλες τις Ελληνικές Κοινότητες της περιοχής.
Ο Δήμαρχος Μαριούπολης κ. Γιούρι Χατλουμπέι
    Στους σύντομους χαιρετισμούς που απήυθυναν προς τους προσκεκλημένους, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος κ. Δημήτριος Παπανδρέου, ο Δήμαρχος κ. Γιούρι Χατλουμπέι, ο Πρύτανης του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μαριούπολης κ. Κωνσταντίνος Μπαλαμπάνοβ και η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων της Ουκρανίας κα Αλεξάνδρα Προτσένκο - Πιτσαχτζή, μετέφεραν το διπλό μήνυμα και το συμβολισμό της ημέρας, το άριστο κλίμα συνεργασίας και φιλίας των λαών της Ουκρανίας και της Ελλάδας, κάλεσαν σε ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη της εμπιστοσύνης που έχει αναπτυχθεί.
   Η εκδήλωση ξεκίνησε με την ανάκρουση των εθνικών ύμνων της Ελλάδας και της Ουκρανίας. Ελληνικό τόνο και χρώμα έδωσαν επίλεκτα συγκροτήματα από τις ελληνικές κοινότητες της περιοχής και ολοκληρώθηκε μέσα σε κλίμα συγκίνησης με την ανάκρουση του ΄Υμνου των Ελλήνων της Αζοφικής "ΕΜΠΡΟΣ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΕΜΠΡΟΣ!!!".
  
Θράσος Ευτυχίδης