Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Ζώνη ελεύθερων συναλλαγών από τη Λισαβόνα μέχρι το Βλαδιβοστόκ, προτείνει ο Πούτιν

Πρόταση δημιουργίας μιας ζώνης ελεύθερων συναλλαγών που θα καλύπτει το σύνολο της Ευρώπης και της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατέθεσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, λίγο προτού φτάσει στη Γερμανία για επίσημη επίσκεψη. Μιλώντας στην εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας τονίζει ότι το επίπεδο των σχέσεων της ΕΕ με τη χώρα του θα μπορούσε να είναι σε ανώτερο επίπεδο.

«Τι προτείνουμε; Καταρχήν τη δημιουργία μιας εναρμονισμένης κοινότητας οικονομιών από τη Λισαβόνα ως το Βλαδιβοστόκ.» Και στο μέλλον, γιατί όχι, ζώνες ελεύθερων συναλλαγών και πιο προωθημένες μορφές οικονομικής ολοκλήρωσης. Θα έχουμε μια ηπειρωτική αγορά όγκου χιλιάδων δισεκατομμυρίων ευρώ» εξηγεί.

Για τον Πούτιν, το επίπεδο συνεργασίας ανάμεσα στη Ρωσία και την ΕΕ δεν ανταποκρίνεται στις προκλήσεις του μέλλοντος.

«Η Ρωσία παραμένει πολύ εξαρτημένη από τη συγκυρία των αγορών των πρώτων υλών. Η ΕΕ, η οποία πληρώνει το τίμημα μιας μακράς περιόδου αποβιομηχάνισης, βρέθηκε μπροστά στην πραγματική απειλή μιας εξασθένησης των θέσεών της στη βιομηχανική αγορά και την αγορά των τεχνολογικών καινοτομιών» παρατηρεί.

Η ένταξη της Ρωσίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και η αμοιβαία κατάργηση του καθεστώτος των αδειών εισόδου (βίζες) είναι προϋποθέσεις απαραίτητες για αυτή τη συνεργασία, υπογραμμίζει.

«Σήμερα, σε νέες ιστορικές συνθήκες, έχουμε μια ευκαιρία να οικοδομήσουμε μια Ευρώπη ενοποιημένη και ανθούσα» καταλήγει ο Ρώσος πρωθυπουργός.


                                                                                      πηγή: Το Βήμα online