Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

"Χρονιά των μεγάλων μεταρρυθμίσεων το 2011"

Υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού και Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Α. Παπανδρέου, θα συνεδριάσει σήμερα, στις 2:30 μ.μ., το Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος.

Χρονιά των μεγάλων μεταρρυθμίσεων χαρακτήρισε ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου το 2011, μιλώντας στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου, εκφράζοντας, παράλληλα τη βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση μπορεί να πετύχει τους στόχους της και το επόμενο έτος, όπως έγινε και το 2010.

Στη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, η αναδιάρθρωση του ΟΣΕ, η κατάργηση της Αγροφυλακής, το θέμα της ΥΠΑ και του ΟΑΣΑ.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε: «αυτές τις μέρες έκλεισε ένας ακόμα δύσκολος κύκλος για τη χώρα» και, μάλιστα, «έκλεισε με επιτυχία και αισιοδοξία για το μέλλον».

Αναφέρθηκε και στην πρόσφατη αξιολόγηση της χώρας, τονίζοντας ότι αυτή «ήταν θετική» και απέδειξε ότι «δεν είμαστε απλά στο σωστό δρόμο, αλλά και ότι εκπληρώνουμε έναν-έναν τους στόχους μας και με το παραπάνω».

Το συμμάζεμα των δημοσιονομικών της χώρας, πρόσθεσε, είναι απαραίτητη προϋπόθεση, αλλά όχι και ο τελικός στόχος, υπογραμμίζοντας ότι «ο στόχος μας είναι να αλλάξουμε την Ελλάδα».

Ο κ. Παπανδρέου θεωρεί ότι οι αλλαγές που θα γίνουν το επόμενο διάστημα, είναι «πιο βατές πολιτικά», καθώς, όπως είπε, «τώρα πια δεν έχουμε τη γενικευμένη μείωση μισθών και συντάξεων, που βεβαίως ήταν μια πολύ δύσκολη απόφαση πολιτικά». Δεν απέκλεισε, ωστόσο, το ενδεχόμενο «οι αλλαγές που θα κάνουμε να συναντήσουν αντιστάσεις», εκφράζοντας, παράλληλα, την ευχή «να γίνουν μέσα σε ένα πνεύμα όλο και ευρύτερης συναίνεσης».

Το βάρος της προσπάθειας, τόνισε, «πέφτει πλέον σε κάθε υπουργείο» και ζήτησε από τους υπουργούς να υποβάλουν μέχρι αύριο τις ιεραρχημένες προτάσεις τους στον τομέα ευθύνης του ο καθένας και να ιεραρχήσουν και όλα τα άλλα θέματά τους, ώστε να μπουν σε ένα χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.

Αναφερόμενος στο αναπτυξιακό ελληνικό ζήτημα, τόνισε ότι «η ανάπτυξη δεν είναι μια απλή υπόθεση του τύπου "ρίχνω χρήματα", αλλά και το που ρίχνω τα χρήματα, σε ποιες υποδομές, ποιες δράσεις, ποια παιδεία, ποια καινοτομία, ώστε να αλλάξει το πρότυπο παραγωγής, αλλά και η ποιότητα των υπηρεσιών και των προϊόντων μας».

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην Ιρλανδία και έφερε το παράδειγμα του Ιρλανδού ομολόγου του, ο οποίος, αν και συντηρητικός, όπως είπε, δεν ακολούθησε το παράδειγμα του κ. Καραμανλή, ο οποίος εγκατέλειψε το καράβι και πέταξε μια βόμβα στην επόμενη κυβέρνηση. Πήρε πάνω του όλη την ευθύνη, τόνισε, ώστε η επόμενη κυβέρνηση «να μη φορτωθεί τα λάθη του παρελθόντος».

Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε από τους υπουργούς να υποβάλουν τις ιεραρχημένες προτάσεις τους στον τομέα ευθύνης του ο καθένας και να ιεραρχήσουν και όλα τα άλλα θέματά τους, ώστε να μπουν σε ένα χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.

Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση, τόνισε ότι αν η Ευρώπη κινηθεί δυναμικά και χωρίς μοιρολατρία απέναντι στις αγορές, δεν έχει να φοβηθεί τίποτα.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην Ιρλανδία και έφερε το παράδειγμα του Ιρλανδού ομολόγου του, ο οποίος, αν και συντηρητικός, όπως είπε, δεν ακολούθησε το παράδειγμα του κ. Καραμανλή, ο οποίος εγκατέλειψε το καράβι και πέταξε μια βόμβα στην επόμενη κυβέρνηση. Πήρε πάνω του όλη την ευθύνη, τόνισε, ώστε η επόμενη κυβέρνηση «να μη φορτωθεί τα λάθη του παρελθόντος».

                                                                                           Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ