Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020

Παρουσία Ερντογάν η μουσουλμανική προσευχή της Παρασκευής στη Μονή της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη

 Κωνσταντινούπολη, 29 Οκτωβρίου 2020

Άλλος ένας εμβληματικός χώρος λατρείας της Ορθοδοξίας, η Μονή της Χώρας αποδίδεται στους μουσουλμάνους ως τζαμί, από το καθεστώς Ερντογάν.

Η Μονή της Χώρας, που μετονομάσθηκε σε Καριγιέ Τζαμί, υπήρξε Ελληνικό Χριστιανικό Μοναστήρι, διάσημο για τα φρέσκα και τα ψηφιδωτά του. Μετατράπηκε σε τζαμί από τους Οθωμανούς τον 16ο αι. Από το 1958 λειτούργησε ως Μουσείο. Με απόφαση του Ανωτάτου τουρκικού Δικαστηρίου το 2019 και την έκδοση ΦΕΚ στις 21 Αυγούστου του 2020, μετατράπηκε σε τέμενος.

Η Μονή βρίσκεται στη θέση της σημερινής συνοικίας Εντιρνέ Καπί (Πύλη της Ανδριανούπολης), νότια του Κεράτιου, κοντά στα Θεοδοσιανά τείχη. Το μνημείο γνωστό ως Μουσείο της Χώρας, είχε κλειστό τον κύριο Ναό για εργασίες από το Μάιο του 2017.

"Το τζαμί Kariye στην περιοχή Fatih της Κωνσταντινούπολης θα ανοίξει ως λατρευτικός χώρος μετά από 72 χρόνια για την προσευχή της Παρασκευής στις 30 Οκτωβρίου", δήλωσε ο Ali Erbaş, επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων.

«Το τζαμί θα συναντήσει το κοινό του. Είθε ο Αλλάχ να ακούει τις προσευχές στο τζαμί για πολύ », έγραψε ο Erbaş στο Twitter.

Σύμφωνα με την τουρκική Hurriyet Daily News, oι τελευταίες προετοιμασίες στο τζαμί έχουν ολοκληρωθεί και είναι έτοιμες για τα εγκαίνια παρουσία του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Demirören.

Όπως και σε άλλες περιπτώσεις τα φρέσκα και τα ψηφιδωτά θα καλύπτονται με ένα σύστημα κουρτίνας κατά τη διάρκεια της προσευχής, εμώ έχει σχεδιαστεί και ένα νέο σύστημα ήχου.

Όπως και στην Αγία Σοφία το δάπεδο θα καλυφθεί με 400 τ.μ. πράσινου χαλιού που μεταφέρθηκε από τη Μαγνησία (Μανίσα)

BSGREEKS με πληροφορίες από HURRIYET Daily News