Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Τι θα γίνει με το Κέντρο Μαύρης Θάλασσας;

Τον Δεκέμβριο του 2009, ανακαλύφθηκε ξαφνικά η ακυρότητα της Προγραμματικής Σύμβασης στη βάση της οποίας λειτουργεί .... γιατί δεν είχε περάσει από προσυμβατικό έλεγχο!!!. Έκτοτε τα συμβαλλόμενα μέρη - εταίροι της Προγραμματικής Σύμβασης με εξαίρεση τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης σταμάτησαν τη χρηματοδότηση του Κέντρου. Το Κέντρο ευτυχώς δεν έκλεισε, αλλά χάρις στις προσπάθειες των συνεργατών του, ακόμη και με αυτή τη μηδενική χρηματοδότηση κατάφερε να αντισταθεί και να επιδείξει έργο αναζητώντας χορηγίες και στηριζόμενο στην Ομογένεια της Μαύρης Θάλασσας.
Αρχές Ιουλίου του 2010 επισκέπτεται το Κέντρο και ενημερώνεται για το εύρος των δράσεων και των προγραμμάτων του Κέντρου, η Υφυπουργός Εσωτερικών κα Θεοδώρα Τζάκρη. Μεταφέρει τη σαφή δέσμευση και διαβεβαίωση της κυβέρνησης για συνέχεια λειτουργίας του Κέντρου. Σύμφωνα με την κα Τζάκρη το έργο του Κέντρου "αποτιμάται από την κυβέρνηση ως ιδιαίτερα θετικό και θα κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες για υπογραφή νέας Προγραμματικής Σύμβασης εντός δύο μηνών".  
Σήμερα, Οκτώβριο του 2010 τα προβλήματα παραμένουν και επιδεινώνονται. Η Προγραμματική Σύμβαση δεν έχει υπογραφεί από κανένα εκ των εταίρων ενώ τα οικονομικά του Κέντρου βρίσκονται πλέον σε οριακό σημείο. Αρκεί να αναφέρουμε ότι έχουν κλείσει τα τηλέφωνα λόγω αδυναμίας πληρωμής των λογαριασμών, ενώ ακόμη και οι εναπομείναντες εργαζόμενοι πληρώνονται με δυσκολία.
Φυσικά Προγράμματα και δραστηριότητες έχουν σταματήσει.
Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε και τον "Καλλικράτη", με δεδομένο ότι ένας εκ των εταίρων είναι η Νομαρχία Θεσσαλονίκης, δεν είναι δύσκολο να κατανοήσουμε, ότι ακόμη και αν υπογραφεί σήμερα η νέα Προγραμματική Σύμβαση, αυτή θα πρέπει να αλλάξει και πάλι τον Ιανουάριο του 2011.Με βάση την ισχύουσα πρακτική, νέα χρηματοδότηση για το Κέντρο θα αναμένεται το ενωρίτερο τον Μάρτιο του 2011. Έως τότε τι;
Είναι η ώρα κάποιοι να συνειδητοποιήσουν τις ευθύνες τους και να σταματήσουν να τις μεταθέτουν. Το Κέντρο θα πρέπει να ενισχυθεί ΤΩΡΑ.

Θράσος Ευτυχίδης